Onderzoek Morgens wijst uit: Hybride werken is de toekomst

07 december 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Een combinatie van werken op kantoor en op afstand – zo ziet de toekomst eruit voor heel veel professionals. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Morgens. 

Terwijl we langzamerhand alweer het tweede ‘jubileum’ van de coronacrisis naderen, hadden velen van ons gehoopt (en verwacht) inmiddels niet meer gedwongen thuis te hoeven werken. Dat betekent echter niet dat het massale thuiswerken alleen maar negatief is ervaren.

In tegendeel: één van de spaarzame positieve gevolgen van de voortslepende coronacrisis is de ontdekking dat thuiswerken vele voordelen biedt voor weknemers én werkgevers. Met name die werkgevers waren voorafgaand aan de crisis behoorlijk sceptisch, maar ondertussen zien ook zij de vele pluspunten.

Belangrijkste voordelen van werken op afstand

Zo laat 81% van organisaties aan Morgens weten dat ook nadat de coronacrisis achter ons ligt ten dele op afstand en ten dele op kantoor zal worden gewerkt. 7% van de bedrijven zegt dat hun medewerkers voornamelijk op afstand zullen werken, tegenover 12% die verwacht dat vooral op kantoor zal worden gewerkt. 

De conclusie: bij de zeer ruime meerderheid van de organisaties (88%) krijgt op afstand werken een permanent status vanwege de diverse voordelen die het biedt. Maar welke zijn dat precies? Verreweg de meeste respondenten (87%) geven aan dat minder reistijd het belangrijkste voordeel is, gevolgd door minder afleiding (53%) en efficiëntere vergaderingen (39%). 

Verder zegt 30% van de ondervraagden dat de combinatie van op kantoor en op afstand het mogelijk maakt om geregeld ‘waar dan ook’ te werken. Daarmee ligt ook de zogenaamde workation in het verschiet. Dat is werken vanaf een vakantieadres, bijvoorbeeld vanuit een vakantiehuisje in een natuurgebied. 

Belangrijkste nadelen van werken op afstand

Niettemin kleven volgens de respondenten ook enkele nadelen aan werken op afstand. Verreweg de meeste (83%) laten weten dat ze het informele contact met collega’s missen, terwijl 63% aangeeft dat de betrokkenheid met de organisatie afneemt. 

Verder geeft 45% aan dat de werk-privébalans vervaagt. Doordat professionals hun dagindeling in grotere mate zelf kunnen bepalen, is soms niet meer duidelijk wanneer iemands werkdag erop zit, terwijl wel een beroep op hem of haar wordt gedaan vanuit het bedrijf.