Werken vanuit vakantieadres wordt steeds populairder

04 augustus 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

De zogenaamde ‘workation’ – werken vanaf een vakantieadres – is steeds meer in trek. Dat blijkt uit een nieuw internationaal onderzoek van Simon-Kucher & Partners.

Door de Covid-19-pandemie heeft een aanzienlijk deel van onze beroepsbevolking de afgelopen anderhalf jaar vooral vanuit huis gewerkt. En dat is veel werkgevers en -nemers goed bevallen. Onder andere omdat thuiswerken de productiviteit verhoogt en medewerkers meer ruimte en vrijheid geeft hun dag zelf in te delen. 

Ondanks de voordelen kan meer dan zestien maanden werken vanuit één locatie – waar je de ook de rest van de tijd doorbrengt – behoorlijk gaan vervelen. In plaats daarvan zou je ook ‘thuis’ kunnen werken op een andere locatie, bijvoorbeeld vanuit een vakantiehuisje in een natuurgebied. Voor velen bestaat het thuiskantoor immers uit niet veel meer dan een laptop, die eenvoudig kan worden meegenomen naar iedere gewenste plek met internetverbinding.

Werken vanuit vakantieadres wordt steeds populairder

Volgens de experts van adviesbureau Simon-Kucher & Partners overwegen steeds meer mensen die optie. Zo komt in hun jaarlijkse mondiale reistrendstudie naar voren dat 43% van de respondenten in de nabije toekomst van plan is om op workation te gaan. Daarbij loopt de populariteit aardig uiteen per land.

Zo overweegt 38% van de Nederlanders een workation, tegenover maar liefst 70% van de Chinezen. Professionals uit de Verenigde Staten zijn eveneens bovengemiddeld enthousiast: 47% ziet werken vanuit een vakantieadres in de nabije toekomst wel zitten. In het Verenigd Koninkrijk is daarentegen maar 30% voorstander van een workation. 

Waarom precies?

Niettemin is wereldwijd bijna de helft van de professionals – en met name die jonger zijn dan 45 jaar oud – van plan om binnen afzienbare tijd op workation te gaan. Maar waarom precies? Hoofdreden: het kost je geen vrije dagen terwijl je er toch even tussenuit bent. Een beetje het beste van beide werelden. 

Overdag werk je zoals gebruikelijk en in de avond heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld een strandwandeling te maken. En omdat een workation bij uitstek geschikt is om te plannen buiten het hoogseizoen om, betaal je voor de huur van een huisje meestal niet de hoofdprijs. 

‘Hoeveel Mbps?’ ‘Nee dat is te weinig’

Niet ieder vakantieadres is echter geschikt voor een workation, bijvoorbeeld omdat aldaar geen snel internet beschikbaar is. “Daarnaast is een aparte werkruimte een ander belangrijk kenmerk waarop professionals letten als ze een workationhuisje zoeken”, benadrukken de onderzoekers van Simon-Kucher & Partners.