Coronamoe? Werkgever stuurt collega’s drie dagen de natuur in

23 oktober 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het is een van de vragen die bestuurders momenteel het meest bezighoudt: hoe houd je in tijden van corona thuiswerkende medewerkers fit en veerkrachtig? Adviesbureau &samhoud heeft daar iets op bedacht.

Thuiswerken heeft zo zijn voordelen, merken medewerkers én werkgevers in deze tijd. Maar het is niet voor iedereen even makkelijk. Voor veel mensen met kinderen zorgt het voor de nodige uitdagingen, maar ook voor starters die nog weleens woonruimte delen met huisgenoten. Zo ging laatst een filmpje viral van een consultant die zijn calls vanuit een kast moest doen omdat zijn huisgenoten ook in calls zaten. En voor bijna iedereen geldt: thuis is niet ingericht als kantoor. Er is geen ergonomisch verantwoorde werkplek voorzien van alle benodigdheden.

Naast dergelijke praktische uitdagingen blijkt thuiswerken ook een mentale tol te eisen. Na acht maanden vanuit huis werken zijn velen er wel een beetje klaar mee, of hebben moeite zich op te laden voor de nieuwe periode van 100% thuiswerken als gevolg van de tweede coronagolf.

Volgens Leonie Arkesteijn, managing partner van &samhoud, is door de gehele arbeidsmarkt heen te zien dat de mentale fitheid afneemt. Vooral jongeren hebben het lastig. Naast dat ze moeten omgaan met de genoemde uitdagingen, missen zij het persoonlijke contact dat zo belangrijk is voor hun professionele ontwikkeling

Coronamoe? Werkgever stuurt collega’s drie dagen de natuur is

Arkesteijn zag dit ook binnen het 60 adviseurs tellende consultancybureau dat ze leidt. “Wij voerden veel gesprekken met onze medewerkers over hun mentale fitheid en ook hieruit kwam terug dat jongere medewerkers in deze tijd vaker behoefte hebben aan inspiratie en impulsen.”

Dat zette Arkesteijn en haar partnerteam aan het denken. Op geheel &samhoud-achtige wijze – de Utrechtse consultancy staat bekend om zijn eigenwijze manier van denken – heeft het bureau nu een opvallend creatieve oplossing bedacht. Adviseurs kunnen op kosten van &samhoud werken vanuit lodges midden in de natuur, volledig afgesloten van hun klanten en anderen.

“Op deze werkplekken kunnen medewerkers zich even drie dagen terugtrekken en werken tussen het groen, de bomen en het water”, legt Arkesteijn uit. Dit geeft ze een zetje in de rug en injecteert een dosis creatief denken in hun werk. En dit komt weer ten goede komt aan de kwaliteit van de diensten, “en dus ook onze klanten”.

Dat de partners van het bureau de behoefte van hun adviseurs goed aanvoelden werd snel bevestigd. Binnen twee uur na het aankondigen van de ‘arbeidsvoorwaarde’ waren alle driedaagse verblijven voor de komende twee maanden volgeboekt.

Een van de vroegboekers was Mara Soekarjo. Ze greep de kans direct, want “werken op een andere plek geeft energie. En dan ook nog eens op zo’n mooie plek in de natuur. Als je klaar bent met je videocalls, zit je meteen buiten.”

Ook collega Remy Middelhoff is enthousiast. Ze kent de lodge waar ze begin november drie dagen mag vertoeven. “Die lodge in Loosdrecht is prachtig. Die stond al op onze eigen wishlist. Mijn partner is ook superblij en onder de indruk dat ik een werkgever heb die dit bedenkt en uitvoert.”

En nu maar afwachten hoe lang het duurt voordat andere werkgevers en adviesbureaus dit idee kopiëren.