Werkgevers besparen €1,7 miljard met 1 dag extra thuiswerken

30 juli 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Als zij die dat kunnen één dag extra thuis gaan werken, besparen werkgevers in Nederland bijna €1,7 miljard. Vooral kantoorverhuurders zouden hiervan de dupe zijn.

Corona heeft het nieuwe werken een flinke impuls gegeven. Waar het massale thuiswerken begon als plotselinge nood, zien veel werknemers én werkgevers inmiddels vele voordelen. PwC verwacht dan ook dat we na corona structureel meer blijven thuiswerken. In zijn berekeningen gaat het bureau er vanuit dat ongeveer de helft van werkend Nederland vanuit huis kan werken. Dit lijkt niet onaannemelijk, aangezien eerder al 39% van de Nederlanders aangaf weleens thuis te werken.

In Nederland zijn momenteel zo’n 9 miljoen mensen werkzaam. Dat betekent dat pakweg 4,5 miljoen mensen in principe in staat zijn om thuis te werken. Als zij wekelijks één dag extra thuiswerken, en werkgevers dit thuiswerken gelijk verdelen over de vijf werkdagen om de kantoorruimte optimaal te benutten, kunnen flinke kostenbesparingen worden gerealiseerd. Volgens PwC ligt voor werkgevers een kleine €1,7 miljard aan directe besparingen in het verschiet.

Het leeuwendeel hiervan – €1,1 miljard – komt op conto van kantoorverhuurders, simpelweg omdat bedrijven minder kantoorruimte nodig zullen hebben. Op catering kan nog eens €347 miljoen worden bespaard. Tot slot scheelt het werkgevers ook nog eens €247 aan energiekosten: €174 aan stroom en €73 aan gas.

Werkgevers besparen 1.6 miljard met 1 dag extra thuiswerken

Deze €1,7 miljard aan besparingen is niet gelijk verdeeld over de verschillende sectoren. De ene branche biedt veel meer thuiswerkmogelijkheden dan de ander: een IT’er of consultant kan vaak prima virtueel uit de voeten, maar voor een verpleger of kok is dit natuurlijk geen serieuze optie. Weinig verrassend zullen volgens PwC vooral grote bedrijven met een goede digitale infrastructuur profiteren van het extra thuiswerken.

Uiteraard plaatsen de onderzoekers wel kanttekeningen bij hun analyse. De €1,7 miljard komt voort uit directe besparingen, maar extra thuiswerken zal gepaard gaan met allerlei neveneffecten die een stuk lastiger zijn te voorspellen. Neem verzuim: niemand weet precies welke invloed het thuiswerken hierop zal hebben. Hier kan een extra besparing ontstaan – het zou kunnen dat medewerkers de flexibiliteit waarderen en zich minder ziek melden – maar zijn ook extra kosten mogelijk – zo zou het thuiswerken kunnen resulteren in een lossere bedrijfscultuur waarin mensen zich juist makkelijker ziek melden.

Nog lastiger is het om te voorzien hoe het thuiswerken de productiviteit en samenwerking zal beïnvloeden, en hoe dit zich vervolgens vertaalt naar de financiële prestaties. Bestaande onderzoeken naar thuiswerken zijn niet eensgezind in hun conclusies over de effecten op dit gebied.

Debby Jannink, partner in PwC’s People & Organisation-praktijk, geeft aan dat het vooral belangrijk is dat medewerkers effectief kunnen blijven samenwerken: “Als mensen goed met elkaar samenwerken, leidt dat vaak tot verhoogde creativiteit en sterkere innovatiekracht. Deze effecten zijn niet goed kwantificeerbaar, maar voor organisaties cruciaal.”

Totale besparing van 1 dag extra thuiswerken

Overige winsten voor de maatschappij

Niet alleen werkgevers kunnen overigens geld besparen aan het thuiswerken. Voor de medewerkers ligt nog eens €1,1 miljard in het verschiet, vooral doordat ze minder reiskosten maken. Eenzelfde bedrag zou worden bespaard aan maatschappelijke kosten, wederom grotendeels door minder woon-werkverkeer. Zo daalt de CO2-uitstoot en slijt het wegdek minder hard.

Al met al zou één dag thuiswerken het bedrijfsleven, medewerkers en de maatschappij dus een directe besparing van een kleine €4 miljard opleveren.