80% KPMG’ers wil na corona minder vaak naar kantoor
In een interne enquête van KPMG geeft 80% van de ondervraagde accountants, adviseurs, consultants en ondersteunende medewerkers aan te verwachten voor altijd minder op kantoor zullen verschijnen. En dus wordt het management van KPMG genoopt om de vastgoedstrategie onder de loep te nemen.
Het is een van de grootste revelaties van de coronacrisis: massaal thuiswerken gaat eigenlijk best prima. Dat merkten ze ook bij KPMG. Het accountants- en advieskantoor geeft aan inventiever te zijn geworden en bepaalde digitale technologieën versneld te hebben geïmplementeerd, waardoor nu goed op afstand kan worden samengewerkt.
Daarnaast blijkt dat thuiswerken niet alleen goed mogelijk is, maar door de overgrote meerderheid ook nog eens als zeer prettig wordt ervaren. “Mensen waarderen hun thuiswerk en de vrijheid om als dat nodig is even een wasje te draaien bijvoorbeeld”, zegt KPMG-woordvoerder Willem Bonekamp tegenover RTL Nieuws.
Nu de KPMG’ers massaal hebben aangegeven dat ze het liefst permanent minder op kantoor willen werken is het Big Four-kantoor aan het evalueren hoe hieraan gehoor kan worden gegeven. “Per team wordt hier bekeken hoe we dat grotendeels thuiswerken implementeren”, aldus Bonekamp tegenover RTL Nieuws. “Ons hoofdkantoor is daarbij geen werkplek meer. Maar meer een clubhuis. Werk is een activiteit, niet meer een plek om te zijn.”
Maar dat hoofdkantoor in Amstelveen biedt wel ruimte aan maar liefst 2.000 mensen. Daarnaast beschikt KPMG in Nederland over nog eens elf andere kantoren. Heeft het al die kantoren nog wel nodig? Voorlopig wel, zo geeft KPMG aan: door de anderhalvemeter-regels wordt alle beschikbare ruimte momenteel gebruikt door de mensen die wel naar kantoor te komen.
Maar hoe zit het na corona, als er een vaccin is gevonden? De medewerkers geven immers aan voor altijd minder naar kantoor te zullen komen. Voor de lange termijn zal KPMG dan ook moeten kijken of het al zijn huidige kantoorruimte zal aanhouden. Terwijl de anderhalvemeter-maatregelen nu veel geld kosten, lijkt het erop dat KPMG daarmee wat van dat geld kan terugverdienen, hoewel Bonekamp tegenover RTL Nieuws aangeeft daar niet mee bezig te zijn: “We doen het in ieder geval niet om kosten te besparen. Maar wellicht wordt de organisatie zo wel efficiënter.”
Een extra kostenbesparing zou kunnen worden gerealiseerd op het leasewagenpark. Meer thuiswerken betekent immers ook minder de weg op gaan. KPMG geeft dan ook aan dat er mogelijk wordt gesneden in het wagenpark.
Toch ziet Bonekamp niet uitsluitend voordelen. Zo is het op afstand nog steeds lastiger om mensen begeleiding te geven. “Het opleiden van jonge mensen is uitdagender”, geeft hij aan tegenover RTL Nieuws. “Die werken nog minder zelfstandig. En mensen vragen zich ook af of ze nog wel net zo worden gewaardeerd als eerst.”
Tot slot benadrukt hij dat KPMG altijd ruimte zal blijven bieden aan de mensen die wel vijf dagen week op kantoor willen werken. “Met name jonge mensen hebben nog geen huisje, boompje, beestje-situatie en daarmee geen geschikte werkruimte. Al zien we daar ook veel flexibiliteit. We zien ook collega’s die bij hun ouders thuis gaan werken.”