300 appartementen verrijzen in voormalig KPMG-hoofdkantoor

06 december 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het voormalige KPMG-gebouw in Amstelveen wordt omgetoverd tot een wooncomplex met ongeveer 300 appartementen.

De afgelopen acht jaar heeft ‘De Bovenlanden’ – een pand van vierhonderd meter lang met zo’n 47.000 vierkante meter aan kantoorruimte – grotendeels leeggestaan, nadat hoofdhuurder KPMG in 2010 verhuisde naar het huidige, toen splinternieuw opgetuigde nieuwbouwkantoor ‘Langerhuize’, op 600 meter van de oude locatie.

In 1991 gebouwd voor KPMG, werd De Bovenlanden door de accountancyorganisatie in 1997 verkocht aan Duitse vastgoedinvesteerder Commerz Real Invesmentgesellschaft (CRI), dat vervolgens kantoorruimte weer terugverhuurde aan KPMG, dat tot 2010 het pand heeft betrokken.

300 appartementen herrijzen in voormalig KPMG-hoofdkantoor

Het vertrek van KPMG in 2010 uit De Bovenlanden – KPMG stelde onder meer dat het pand te klein was geworden – had een jarenlange kantoorleegstand in het pand tot gevolg. Pas in 2016 werd een deel van de kantoorruimte, zo’n 9.000 m2 aan ICT-dienstverlener Atos verhuurd.

De Gemeente Amstelveen heeft in die periode naarstig gezocht naar nieuwe huurders, en ook tevergeefs overwogen om het kantoor te herbestemmen tot een woon- en/of zorgcentrum. Met de Atos-deal was de toekomst van het gebouw als kantoorpand in ieder geval veiliggesteld, onduidelijk was wat er met de resterende vierkante meters ging gebeuren.

Opvallend genoeg besloot KPMG, dat vanaf 2010 zijn intrek had genomen in het nieuwbouw kantoor Langerhuize, in 2014 een deel van de 58.000 m2 aan kantoorruimte – zo’n 7.000 m2 – van het nieuwe kantoor onder te verhuren, om zo te besparen op huisvestingskosten.

Omstreden verhuizing

De verhuizing naar het nieuwe kantoor, op steenworp afstand van het oude, was alles behalve onomstreden. Het accountants- en advieskantoor kampt al jaren met de negatieve aandacht rondom die verhuizing, waaraan in het bijzonder een langdurige belastingfraudezaak kleeft, die ook vandaag de dag nog altijd niet volledig is afgewikkeld.

In 2012 werd in een uitzending van het tv-programma ‘De Slag om Nederland’ de verhuizing van KPMG aan de kaak gesteld. De programmamakers suggereerden dat, via een accountingconstructie, de toenmalige partners van het Big Four-kantoor flink verdiend zouden hebben aan de verhuizing.

Het openbaar ministerie oordeelde ook dat persoonlijk gewin ten grondslag had gelegen aan de bouw van het nieuwe kantoor en dat daarbij belastingfraude zou zijn gepleegd. Het OM richtte in zijn aanklacht de pijlen op toenmalig KPMG-bestuurder Jaap van Everdingen evenals op Fred Meijer, de bestuurder van projectontwikkelaar Meijon, verantwoordelijk voor de bouw van het nieuwe KPMG-kantoor. In de rechtszaak die volgde werden in april van dit jaar zowel Van Everdingen als Meijer echter vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie heeft daarop hoger beroep aangetekend.

Nieuwe bestemming

In 2016 is het voormalige KPMG-complex langs snelweg A9 in Amstelveen na al de jaren van leegstand verkocht voor een bedrag van €66,4 miljoen. Voor CRI betekende het een fors verlies, aangezien de investeerder het pand destijds had gekocht voor omgerekend €138 miljoen. Een drietal organisaties – bouwbedrijf De Nijs, winkelexploitant Prowinko en vastgoedmanagementbedrijf De Jong Groep – werd samen de nieuwe eigenaar. Een jaar geleden werd het pand opnieuw verkocht, aan Stena Realty, onderdeel van het Zweedse Stena Group.

De huidige eigenaren hebben ambitieuze plannen voor het kantoorpand. Volgend op een geplande verbouwing ter waarde van naar schatting zo’n €80 miljoen, zal het pand, zo meldt Amsterdams internetplatform Amstelveenz, de komende tijd omgetoverd gaan worden tot een nieuw wooncomplex met 300 luxe appartementen. Het nieuwe complex zal The Mayor gaan heten, zo blijkt uit grote doeken die op het oude KPMG-kantoor zijn aangebracht.

Platform Accountant.nl meldt dat het complex ruimte zal gaan bieden aan appartementen, penthouses en ‘parkvilla’s’, van 85 tot 300 vierkante meter, die in prijs zullen variëren van een half miljoen tot circa twee miljoen euro. Het gebouw wordt daarvoor volledig getransformeerd.

“De karakteristieke organische stijl van het vroegere KPMG-complex uit 1991, ontworpen door architectenbureau Alberts & Van Huut, maakt plaats voor hoekige, strak witte lijnen”, aldus de website van de betrokken projectontwikkelaar, die tevens spreekt van “een groene oase van rust en ruimte”, die moet uitgroeien tot “smaakmaker voor Amstelveen en omstreken”.