KPMG overweegt deel van hoofdkantoor te verhuren

15 mei 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Accountants- en advieskantoor KPMG overweegt om een deel van het huidige hoofdkantoor in Amstelveen onder te verhuren, om op die manier kosten te besparen. Dat heeft het accountants- en advieskantoor gemeld in een persbericht, in reactie op divere berichten in de media.

In 2010 verruilde KPMG zijn oude hoofdkantoor in Amstelveen voor een gloednieuw complex zo’n 700 meter verderop langs de A9 (Laan van Langerhuize). Het oude kantoor, ter grootte van 47.000 m2, staat al sinds het vertrek van het adviesbedrijf leeg.

Het partner team van KPMG overweegt nu om een deel (7.000m2) van het 58.000 m2 grote pand te verhuren. Hiermee zou de organisatie willen besparen op huisvestingskosten. Volgens KPMG zou dit makkelijk kunnen omdat het relatief veel werkplekken heeft ten opzichte van het aantal FTE's. Zo heeft KPMG momenteel meer dan 1,0 werkplekken per FTE, veel branchegenoten opereren met een norm van 0,7 werkplek per FTE. "Ook KPMG stuurt op deze norm" aldus het bureau in een persbericht. 

KPMG Hoofdkantoor

Volgens PropertyNL speelt KPMG met deze maatregel ook in op een verwachte krimp van de organisatie. Afgelopen jaar daalde het aantal werknemers van KPMG in Nederland met 146 naar 3.131 en het vastgoedplatform speculeert dat dit aantal de komende jaren naar verwachting verder afnemen.

Of dit echt zo zal zijn moet nog echter blijken, het Big 4 kantoor kampt net als overige branchegenoten met de naweeën van de crisis - de hele sector heeft te maken gehad met een krimp. Wanneer de economie verder aantrekt en KPMG op de juiste manier weet in te spelen op de grote markt-verschuivingen die plaatsvinden, dan is de kans juist aanwezig dat KPMG de stijgende lijn hervindt.

Huurcontract

Kijkend naar de huurkosten dan zou KPMG over vier jaar echt een grote slag kunnen slaan. Het accountants- en advieskantoor heeft een huurcontract met eigenaar IVG Immobilien dat loopt tot en met 2024. Maar volgens een clausule zou het in 2019 al de huur van 20.000 m2 kunnen opzeggen.

Vastgoed binnen adviesbranche

Adviesbureaus zijn de afgelopen periode druk bezig met het herzien van hun vastgoedportefeuille. Bij kantoren is vastgoed vaak na salarissen de grootste kostenpost, daarom zien bureaus het als een speerpunt voor bezuiniging. Bovendien zijn bureaus over de hele linie ingekrompen in het aantal FTE’s en door de opkomst van nieuwe manieren van werken hebben ze daarnaast behoefte aan minder ruimte. Zo heeft Capgemini Nederland in 2013 zijn grote hoofdkantoor in papendorp verruild voor een nieuw maar ook kleiner kantoor in Leidsche Rijn. Twee overige voorbeelden: Twynstra Gudde besloot in 2012 om een gedeelte van zijn kantoor te verhuren aan Ronald McDonald en ook BMC heeft in Amersfoort z’n kantoor eerder dit jaar ingekrompen.