Amstelveen wil oude KPMG hoofdkantoor herbestemmen

21 augustus 2012 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Gemeente Amstelveen heeft de ambitie uitgesproken om het oude KPMG hoofdkantoor om te vormen tot een woon- en/of zorgcentrum. De herbestemming van het kantoor van ruim 50.000 m2 is onderdeel van plannen van Amstelveen om de mega-leegstand in de gemeente aan te pakken. Het oude KPMG hoofdkantoor staat sinds begin 2010 leeg, toen KPMG verhuisde naar een nieuw hoofdkantoor enkele honderden meters verder.
 
20% leegstand
Van de in totaal 700.000 vierkante meter kantooroppervlakte die Amstelveen herbergt, staat momenteel 20% leeg. De gemeente heeft de ambitie om voor het einde van 2014 de leegstand terug te dringen van de huidige 20% naar 8%.
 
Oud KPMG hoofdkantoor te groot voor standaardaanpak
In de plannen van Amstelveen onderscheidt het tussen drie groepen leegstaande kantoren: gemakkelijk opnieuw als kantoor te verhuren panden, door renovatie kansrijk te maken gebouwen en panden die gesloopt of getransformeerd moeten worden. 54 kantoorpanden  –  van 38 verschillende eigenaren – zijn opgenomen in een van deze drie categorieën. Door de grote omvang van het KPMG kantoor is het pand zorgvuldig buiten beschouwing gelaten. Volgens CDA wethouder Jan-Willem Groot is het gebouw zo bijzonder dat het “een aparte aanpak vergt”.
 
Eigenaar bereid om te praten
De gemeente heeft sinds kort de hoop dat het kantoor kan worden herbestemd doordat de de Duitse eigenaar nu bereid is om met de gemeenten te praten over mogelijke oplossing. Tot voor kort was de eigenaar niet bereid om af te waarderen op de boekwaarde van het pand, geschat op €140 miljoen. Volgens Groot komt er steeds meer beweging in de richting van een mogelijke herbestemming.
 
Ophef over KPMG hoofdkantoor
Er is in de afgelopen twee jaar veel discussie gevoerd over de verhuizing van KPMG. Zo was er in 2011 ophef over de nieuwe bushalte die speciaal werd gebouwd voor het nieuwe KPMG hoofdkantoor. Maanden later werd bekend dat Amstelveen flink moest investeren om KPMG te behouden binnen de gemeente (het Big4 kantoor dreigde met een verhuizing naar de Zuidas), wat leidde tot kritische geluiden uit het stadsbestuur. En begin 2012 kwam het nieuwe KPMG hoofdkantoor opnieuw in opspraak na een uitzending van TV-programma ‘De slag om Nederland’, waarin de verhuizing naar haar nieuwe hoofdkantoor aan de kaak werd gesteld. De programmamakers suggereerden dat, via een accounting constructie, partners van het Big-4 kantoor flink verdiend zouden hebben aan de verhuizing.