KPMG betaalde 35m voor grond van hoofdkantoor

20 april 2012 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

KPMG heeft de lokale overheid €35 miljoen betaald voor het kantoorgrond van haar nieuwe kantoor in Amstelveen. Dat meldt de krant Amstelveens Nieuwsblad. Het Big4 kantoor nam in januari 2010 intrek in het markante nieuwe hoofdkantoor langs de A9 snelweg. Ondanks de omzet heeft de lokale overheid onderaan de streep weinig overgehouden aan de grondverkoop doordat de gemeente flink moest investeren in de infrastructuur rondom het kantoor.

Investeringen
De gemeente heeft circa €7 miljoen geïnvesteerd in het aanleggen van nieuwe afritten van de rijksweg A9. Ook werden bestaande kruisingen verbreed en verlegd. Daarnaast zijn verschillende investeringen gedaan in het verbouwen van de instellingen. Met als gevolg dat de winstneming voor de lokale overheid uiteindelijk 'slechts' €2 miljoen was. Volgens de krant heeft de gemeente de investeringen niet volledig vrijwillig uitgevoerd. Zo dreigde KPMG om het nieuwe kantoor te bouwen aan de Zuidas, en om dat te voorkomen was de lokale overheid bereid om erg ver te gaan om het adviesbureau te behouden in stadsregio.

Ophef
Het hoofdkantoor van KPMG heeft in de afgelopen twee jaar meerdere keren voor ophef gezorgd. Begin 2011 ontstond er bijvoorbeeld een discussie over buslijn 300 in Amstelveen. Ondanks flinke protesten van reizigers werd de route van de buslijn aangepast voor het nieuwe hoofdkantoor van KPMG. Volgens prognoses van KPMG en B&W Amstelveen zouden dagelijks ruim 250 KPMG’ers gebruik maken van de buslijn en uitstappen op Langerhuize, een halte vlak bij het hoofdkantoor van KPMG. Nadat er na 1 jaar bleek dat niet eens de helft van het beloofde aantal gebruik maakte van de halte, pleitte SP om de route van lijn 300 terug te draaien.

Begin 2012 kwam het KPMG hoofdkantoor opnieuw in opspraak na een uitzending van TV-programma ‘De slag om Nederland’, waarin de verhuizing van KPMG naar haar nieuwe hoofdkantoor aan de kaak werd gesteld. De programmamakers suggereerden dat, via een accounting constructie, partners van het Big-4 kantoor flink verdiend zouden hebben aan de verhuizing.