Wekelijks vijf dagen op kantoor? Wereldwijd is 97% tegen
Vrijwel niemand wil terugkeren naar een vijfdaagse werkweek op kantoor: wereldwijd is maar liefst 97% van de professionals tegen. Dat concluderen onderzoekers van adviesbureau Advanced Workplace Associates (AWA) in een nieuw rapport.
De Covid-19-pandemie heeft de arbeidsmarkt op verschillende manieren ontwricht. Zo zagen wereldwijd maar liefst 1,6 miljard mensen tijdens de coronacrisis hun inkomsten dalen, raakte een derde van de werknemers zijn of haar baan kwijt en eiste de crisis in het bijzonder een hoge tol van werkende vrouwen.
Ondanks al deze ellende heeft de pandemie ook enkele positieve gevolgen gehad voor de werkende wereld. Door de coronacrisis is thuiswerken namelijk sterk genormaliseerd. En die ontwikkeling brengt allerlei voordelen met zich mee. Zo verhoogt thuiswerken de productiviteit en kan het de werk-privébalans verbeteren.
Niet voor niets lijkt het erop dat een combinatie van op kantoor en op afstand werken de toekomst wordt voor de meeste professionals. Sterker nog: zij eisen dat met klem, zo blijkt uit onderzoek van adviesbureau AWA, dat ruim 10.000 kantoormedewerkers over de hele wereld ondervroeg.
Slechts 3% van hen wil terug naar een vijfdaagse week op kantoor, de rest is tegen. Ook volledig thuiswerken zien maar weinigen zitten. Zo geeft 86% van de respondenten de voorkeur aan twee dagen op afstand werken.
Maandag en vrijdag zijn de populairste kantoordagen, terwijl men van dinsdag tot en met donderdag liever thuiswerkt. De factor leeftijd speelt hierbij geen rol: de voorkeuren worden gedeeld door jong en oud, aldus AWA.
Nederlandse werkgevers kiezen eieren voor hun geld
In het rapport waarschuwen de onderzoekers dat een deel van de werknemers bereid is ontslag te nemen als het niet is toegestaan om wekelijks zowel op kantoor als op afstand te werken. Werkgevers doen er volgens AWA dus verstandig aan eieren voor hun geld te kiezen en zich te schikken naar de wensen van hun medewerkers.
“Bedrijven moeten beseffen dat de geest uit de fles is”, zegt CEO Andrew Mawson. “Werkgevers hebben gezien dat flexibiliteit niet leidt tot problemen. Degenen die niet gevoelig zijn voor de behoeften van hun personeel zullen daar de gevolgen van ondervinden.”
In Nederland lijken veel bedrijven bereid om de nieuwe werkelijkheid te faciliteren. Zo blijkt uit een recent onderzoek van KPMG dat 67% van de bestuurders in ons land positief tegenover de hybride werkvorm staat.
In veel andere landen ligt het volgens datzelfde onderzoek echter net wat anders: wereldwijd staat 58% van de werkgevers niet positief tegenover een combinatie van werken op kantoor en vanuit huis. In het licht van het onderzoek van AWA is het de vraag wat de houdbaarheidsdatum is van die positie.