Nederlandse topbestuurders positief over hybride werkvorm

28 september 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Nederlandse topbestuurders staan positief tegenover het idee dat hun medewerkers na de Covid-19 pandemie zowel op kantoor werken als vanuit huis of elders. Dat blijkt uit een nieuw, internationaal onderzoek van accountants- en adviesbureau KPMG.

In zekere zin zou men het afgelopen anderhalf jaar kunnen beschouwen als een gigantisch sociaalwetenschappelijk experiment, dat onder meer antwoord geeft op een typische werkgeversvraag: presteert een bedrijf naar behoren als zijn personeel niet te allen tijde op kantoor is?

Na ruim achttien maanden coronacrisis blijkt in het bijzonder dat de muizen niet op tafel dansen als de kat van huis is. Integendeel, stellen verschillende onderzoeken. Zo verhoogt geregeld thuiswerken de productiviteit, terwijl het eveneens de werk-privé-balans herstelt. 

Nederlandse topbestuurders positief over hybride werkvorm

Maar zullen werkgevers ook op basis van de hierboven genoemde inzichten gaan handelen na de pandemie? Of vervallen ze – zoals de mens eigen is – binnen afzienbare tijd weer in hun oude gewoontes? Waardoor naar kantoor gaan – zoals voor de coronacrisis – eerder een verplichting is dan het ideale middel om een bedrijf beter te laten presteren. 

In Nederland heerst vertrouwen in het personeel

Als het aan Nederlandse CEO’s ligt, krijgen hun medewerkers ook na de coronacrisis de vrijheid om een aanzienlijk deel van de week thuis te werken, aldus de onderzoekers van KPMG. Voor hun studie gingen ze in gesprek met meer dan dertienhonderd topbestuurders uit landen over de hele wereld. Waaronder ruim honderd CEO’s uit ons land. 

Wereldwijd laat 42% van alle topbestuurders weten positief te staan tegen over een hybride werkvorm, waarbinnen professionals zowel op kantoor werken als vanuit huis of elders. In Nederland zijn topbestuurders hier echter stukken positiever over: ruim twee derde (67%) van hen geeft aan beslist wat te zien in een hybride werkvorm.

Niet voor niets komt in het onderzoek eveneens naar voren dat Nederlandse topbestuurders – in vergelijking met hun buitenlandse collega’s – meer oog hebben voor het welzijn van hun medewerkers.

“Het besef dat vooruitgang niet enkel afhangt van economische groei wordt meer dan ooit onderkend in Nederlandse bestuurskamers”, zegt Stephanie Hottenhuis, CEO van KPMG.