Deloitte: Pandemie heeft hoge tol geëist van werkende vrouwen
Slechts één op de drie werkende vrouwen beschouwt haar geestelijk welzijn momenteel als goed tot zeer goed – voor de Covid-19 pandemie ging het om zeven op de tien vrouwen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Deloitte.
De afgelopen vijftien maanden was voor een aanzienlijk deel van de mondiale beroepsbevolking werken vanuit huis de norm. Hoewel uit meerdere onderzoeken blijkt dat thuiswerken vele voordelen met zich meebrengt, zoals een hogere arbeidsproductiviteit, bestaat er absoluut ook een keerzijde. Die heeft volgens een nieuwe studie Deloitte vooral betrekking op werkende vrouwen.
Zo komt in het onderzoek naar voren dat 77% van de werkende vrouwen een hogere werkdruk ervaart dan vóór de coronacrisis. Dat komt volgens Deloitte onder andere doordat vrouwen vandaag de dag nog altijd meer doen in het huishouden dan mannen. En met een drukke baan en opgroeiende kinderen die lange tijd thuisonderwijs volgden, kan dat er best hectisch aan toe gaan.
Dat blijkt ook uit het feit dat slechts 33% van de vrouwen laat weten dat hun werk-privébalans momenteel ‘goed’ tot ‘zeer goed’ is. Voor de coronacrisis ging het om 70% van de werkende vrouwen: een zeer fors verschil. “De Covid-19 pandemie is voor veel werkende vrouwen een voedingsbodem voor grote ontevredenheid”, aldus de onderzoekers.
Een hoge tol
Ten tijde van een gigantische crisis (die veel onzekerheid met zich meebrengt) bijna anderhalf jaar alle ballen in de lucht houden, eist zijn tol: wereldwijd maken werkende vrouwen zich zorgen over de gevolgen van hun afgenomen geestelijke gezondheid op hun carrière, meldt Deloitte.
Zo zegt 29% van de ondervraagde werkende vrouwen dat hun loopbaanontwikkeling sinds de coronacrisis minder snel gaat dan ze zouden willen. Als belangrijkste reden hiervoor noemen deze respondenten hun afgenomen geestelijke welzijn.
En dat had deels voorkomen kunnen worden, stellen de onderzoekers van Deloitte. Bijvoorbeeld als bedrijven meer rekening hadden gehouden met de thuissituaties van werkende vrouwen. “Volgens ons onderzoek hebben werkgevers verzuimt hierop in te spelen”, geeft Deloitte aan.
Zo zegt slechts 22% van de vrouwen dat hun werkgever hen voldoende heeft ondersteund om hun werk-privébalans dragelijker te maken tijdens de Covid-19 pandemie. Het gebrek aan ondersteuning verklaart volgens Deloitte ook waarom het werkplezier onder vrouwen is gedaald.
Denken in oplossingen
Omdat de pandemie nog niet achter ons ligt en thuiswerken waarschijnlijk ook daarna in zwang zal blijven, is het zaak dat organisaties zo snel mogelijk acties gaan ondernemen om de verstoorde werk-privébalans onder vrouwen te herstellen, zegt Petra Tito, Chief Human Resources Officer van Deloitte in Nederland.
“Specifiek kan nu aandacht worden besteed aan de balans van een werkdag: geen doorlopende zoom calls, maar afwisseling in activiteiten en werkwijzen. Ook zouden werkgevers hun vrouwelijke medewerkers ondersteuning kunnen aanbieden om hun privéleven minder hectisch te maken, zodat ze succesvol kunnen zijn in hun werk.”