Hoe Deloitte gelijke kansen voor vrouwen creëert en stimuleert

07 februari 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Hoewel de moderne kantoorgebouwen van Deloitte veel glas bevatten, willen ze bij het accountants- en advieskantoor niets weten van een glazen plafond. “Mannen en vrouwen zijn voor ons gelijk; tegelijkertijd beseffen we dat ze niet hetzelfde zijn. Daarom creëren we graag kansen voor vrouwen binnen onze organisatie en stimuleren we initiatieven die daaraan bijdragen,” aldus het Big Four kantoor. Zaitoon Shah is daar het lichtend voorbeeld van.

Zaitoon Shah (27) Consultant Strategy & Operations, is naast haar werk bestuurslid van het ‘Women's Network’ dat vrouwen helpt kennis en ervaringen te delen: “Na mijn studies International Business Administration aan de VU in Amsterdam en Strategic Management en Organizational Change & Consulting aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, ging ik me oriënteren op de arbeidsmarkt. Ik had al verschillende stages gedaan en tijdens m’n studies ook m’n eigen consultancybedrijfje opgericht, maar voor m’n eerste echte werkgever koos ik voor Deloitte.”

Ze voegt toe: “Ik ging niet voor de bekende naam of de status van Big Four-kantoor, maar voor het innovatieve karakter en de informele sfeer die me tijdens de gesprekken bijzonder aanspraken. Ook het ‘as one’ principe sloot naadloos aan op mijn persoonlijke beleving van (samen)werken. Ik had gewoon een goede klik.”

“Als Consultant bij Strategy & Operations heb ik een veelzijdige baan. Binnen de afdeling Operational Excellence adviseren wij klanten over interne strategische vraagstukken. We bieden klantgerichte oplossingen om de efficiency en effectiviteit van organisaties te verbeteren en daarmee ook hun resultaat. Ik werk voor veel klanten, en werk ook veel samen met andere teams binnen Deloitte. Ik houd van die afwisseling en van het multidisciplinair werken, daardoor word ik in staat gesteld het beste uit mezelf halen.”

“Ook moedigt Deloitte me aan om naast m’n werk initiatieven te ontplooien die mij als persoon verder ontwikkelen. Zo ben ik Projectmanager bij een meiden-coachingsproject. Nou, van het coachen van een dergelijke groep ‘challenging meiden’ leer je echt heel veel, en die ervaring neem ik ook mee in mijn werk bij Deloitte.”

Terwijl er binnen de zakelijke advisering veel gesproken wordt over een glazen plafond, is daar bij Deloitte weinig van te merken, zegt Shah. “Als vrouw kun je hier bereiken wat je wilt. En om vrouwen te stimuleren hun ambities waar te maken, is er binnen Deloitte het platform ‘Women's Network’ waar ik in het bestuur zit. Natuurlijk, zo’n platform zou overbodig moeten zijn, maar het is juist goed dat het binnen Deloitte zo prominent aanwezig is. Dat geeft alleen maar aan hoe belangrijk Deloitte de aanwezigheid van vrouwen vindt. De ‘top’ hoeft overigens niet per definitie de letterlijke top van het bedrijf te zijn. Het betekent gewoon dat je als vrouw moet kunnen bereiken wat binnen je mogelijkheden en ambities ligt.”

Quote Zaitoon Shah - Deloitte

De missie van het ‘Women's Network’ is ‘to develop and empower women by hands-on workshops and allowing women to gain knowledge and network’. Shah: “We ontsluiten dus netwerken voor elkaar, organiseren empowerment workshops en hebben learn & share meetings waarbij we inspirerende vrouwelijke topmanagers van andere bedrijven uitnodigen om hun verhaal te vertellen.”

De Deloitte Consulting adviseur – Strategy & Operations is een onderdeel van Deloitte Consulting – is ook heel trots op Proud Mom: een initiatief binnen Deloitte waarbij alles erop is gericht om vrouwen voor, tijdens en na hun zwangerschap intensief te ondersteunen. “Dit gebeurt zowel fysiek, met onder andere een gratis personal trainer, als mentaal, met als gevolg dat het ziekteverzuim enorm verlaagd is en vrouwen zelfverzekerder weer terugkeren in de organisatie. Welk bedrijf zie je dat nou doen?”

Shah sluit af, “Het gevoel dat ik hier gewaardeerd word om mijn talenten en om wie ik ben, geven mij het gevoel dat ik hier helemaal op m’n plek ben.”

Gerelateerd: Sollicitatietips voor starters die bij Deloitte willen werken.