Sollicitatietips voor starters die bij Deloitte willen werken
Met rond de 5.400 werknemers in dienst is Deloitte een van de grootste zakelijke dienstverleners in Nederland. Bij het Big Four kantoor – dat zich richt op audit, accountancy, belasting, financieel advies en consulting – traden het afgelopen jaar zo’n 1.400 nieuwe professionals in dienst. Toch ligt het aantal mensen dat een baan ambieert bij Deloitte nog een stuk hoger. Naar schatting ontvangt het bureau jaarlijks zo’n 10.000 cv’s.
Deloitte Nederland groeit hard. Lag de omzet van het accountants- en advieskantoor vijf jaar geleden rond de €650 miljoen, afgelopen boekjaar zette de accountants en adviseurs van het kantoor €814 miljoen om, de hoogste omzet in de historie. Het succes heeft Deloitte volgens Peter Bommel, CEO van Deloitte Nederland, vooral te danken aan de kwaliteit van de dienstverlening, kortom de mensen die er werken.
“Het belangrijkste speerpunt van onze strategie is en blijft het leveren van topkwaliteit. We streven ernaar een cultuur neer te zetten waar kwaliteit voor alles gaat”, aldus de topman van het kantoor.
Om de groei bij te benen, heeft Deloitte voor 2018 en flinke wervingsambitie uitgestippeld, waarbij een groot deel van de 1,500+ 'new hires' bestaat uit starters op de arbeidsmarkt. De concurrentie voor de gewilde plekken – Deloitte is volgens studenten in Nederland samen met McKinsey & Company de beste werkgever om een carrière te beginnen – is echter moordend te noemen.
Het uitgebreide wervingstraject voor nieuw talent bij Deloitte bestaat uit vier stappen: het cv en de motivatiebrief, het assessment, de voorbereiding op het sollicitatiegesprek en het gesprek zelf. Voor afgestudeerden die graag bij Deloitte aan de slag en zich optimaal willen voorbereiden ging Consultancy.nl in gesprek met recruiters van Deloitte – zij delen hun tips en best practices.
Cv en brief
De meeste sollicitatieprocedures beginnen bij het curriculum vitae, oftewel het cv. Wat betreft de vorm, hecht men bij Deloitte vooral waarde aan duidelijkheid en netheid, zoals Recruiter Lara Alma uitlegt: “Bij een cv vinden we het heel belangrijk dat het vooral overzichtelijk is, dus dat je als Recruiter in één oogopslag kunt zien wat er in het cv staat.” Dit betekent ook dat het cv beter niet al te lang kan zijn, twee kantjes is wat dat betreft echt het maximum. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te zorgen dat er geen spelfouten in het cv staan, “We kijken natuurlijk ook uit wat voor hout je bent gesneden”, aldus Alma.
Een foto op het cv is volgens Recuiter Berdi Mannaerts goed, maar ook weer geen vereiste. Indien er wordt gekozen voor cv met foto, dan is het wel belangrijk dat dit een professionele foto is. Het gaat bij het cv natuurlijk echter niet enkel om de vorm. Mannaerts benadrukt dat ook de inhoud van het cv erg belangrijk is. Hierbij wordt bijvoorbeeld goed gekeken naar zaken als studieachtergrond, werkervaring en nevenactiviteiten.
Naast het cv is ook een goede begeleidende motivatie- of sollicitatiebrief van belang om een stap verder te komen in de wervingsprocedure. Alma wijst erop dat de sollicitatiebrief ten eerste bedoeld is om aan te geven wat maakt dat een sollicitant de baan graag wil hebben, en waarom deze geschikt denkt te zijn voor deze specifieke functie. Een valkuil waarvoor ze waarschuwt, is om in de brief te vervallen in een soort van opsomming van het cv. Wel is het goed om aandacht te schenken aan een mooie openingszin die eraan kan bijdragen dat de brief er meteen uitspringt.
Het assessment
Kandidaten die met hun cv en motivatiebrief de interesse van Deloitte weten te wekken, komen bij de volgende stap van het wervingstraject terecht: het assessment. Jacco Euser, Talent Acquisition Manager geeft uitleg: “In het assessment testen we de drijfveren, persoonlijkheid en het IQ van kandidaten.” Hoewel er geen foute antwoorden zijn wanneer het gaat om iemands persoonlijkheid en drijfveren, geeft Recruiter Elise Guit aan dat er wel goed wordt gekeken of er een match is: “Als je drijfveren niet passen bij de functie ben je op het eerste gezicht minder geschikt, of is de functie minder geschikt, zo zou je het ook kunnen zien.”
Op zo’n persoonlijkheidstest, waarin iemands karaktereigenschappen en het daaruit volgende gedrag worden blootgelegd, kunnen kandidaten zich niet echt voorbereiden. Dit kan wel met de online IQ-test die onderdeel uitmaakt van het assessment. Oefenen hierop kan bijvoorbeeld op de site van Deloitte. Euser geeft aan dat het resultaat van de IQ-test zwaar meetelt in de uitslag van het assessment: “Omdat uit onderzoek blijkt dat intelligentie voor een groot deel je carrièresucces bepaalt, hanteert Deloitte een minimumeis qua intelligentieniveau.” Het IQ is dus echt erg belangrijk en het assessment is de basis voor iemand’s persoonlijke ontwikkelingsplan als diegene hier uiteindelijk straks komt werken.”
Voorbereiding gesprek
Indien ook het assessment succesvol wordt volbracht, volgt een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Recruiter Babette Hoes wijst erop dat er allerlei manieren zijn om goed voorbereid te zijn op zo’n ontmoeting: “Natuurlijk kun je die voorbereiden, het kost niet eens heel veel moeite.” Ten eerste is het volgens Hoes belangrijk om de vacature goed te kennen zodat duidelijk is naar wat voor iemand Deloitte op zoek is.
Ook is het verstandig om zoveel mogelijk te weten te komen over hun mogelijke toekomstige werkgever: “Lees je ook alvast in over Deloitte. Wij vinden innovatie bijvoorbeeld heel belangrijk, hoe kijk jij daar tegenaan.” In sommige gevallen blijkt het gebrek aan kennis wel ernstige vormen aan te nemen, zoals wanneer de kandidaat zich vergist in de naam van zijn of haar gesprekspartner of, nog erger, deze niet eens weet bij welk bedrijf de sollicitatie plaatsvindt: “Precies dat gebeurt vaker dan je denkt. Of dat ze niet weten wat Deloitte doet, dat ze denken dat ze bij Delta Lloyd op gesprek zijn”, aldus Hoes.
Het is voor een kandidaat dus van grote toegevoegde waarde om voor het gesprek het een en ander uit te zoeken en voor zichzelf helder te krijgen, ook wat betreft de redenen waarom juist hij of zij de meest geschikte persoon is voor een bepaalde functie, legt Hoes uit: “Bedenk dan ook goed hoe jouw skills passen bij de vacature waarop je solliciteert”. Als starter kan het echter lastig zijn om een volledig beeld te hebben van wat een bepaalde functie precies allemaal behelst. “Dat klopt en daar houden we natuurlijk wel rekening mee”, geeft Hoes aan.
Kandidaten hoeven dan ook niet bang te zijn om bepaalde dingen niet te weten. Het is juist goed ook helder te hebben wat zij zelf nog graag willen opsteken in het gesprek: “Daarom is het ook belangrijk dat je een aantal vragen goed voorbereid om alles wat je nog niet weet tijdens het gesprek uit te kunnen vragen”, legt Hoes uit. Hiervoor kan simpelweg een lijstje opgesteld worden met openstaande vragen: “Bijvoorbeeld hoe een werkdag eruit zou zien, in wat voor team je terecht zou kunnen komen, hoe de sfeer is op de afdeling en hoe de sollicitatieprocedure na het gesprek verdergaat.”
Het gesprek
Ook wat betreft het gesprek zelf hebben de recruiters van Deloitte een aantal tips. Lianne Hermans adviseert kandidaten goed te letten op hun houding, ook voorafgaand aan het gesprek: “Een eerste indruk is echt onwijs belangrijk dus eigenlijk vanaf het moment dat je wordt opgehaald is het belangrijk dat je een stevige handdruk geeft, dat je iemand goed aankijkt en meten het gesprek aangaat, niet meteen inhoudelijk, maar gewoon wat ‘chit chat’ bijvoorbeeld om meteen een relatie op te bouwen.”
Terwijl het natuurlijk verstandig is uitgeslapen en scherp op het gesprek te verschijnen, is het ook belangrijk ontspannen over te komen en jezelf te zijn. Hermans: “Ik denk niet dat er iets makkelijker is dan jezelf te laten zien, het is altijd lastiger je als iemand anders voor te doen en wij prikken daar ook snel doorheen.” Ze vervolgt: “Wees ontspannen en laat echt je eigen ik zien, want daar komen we uiteindelijk allebei het verst mee.”
Het is volgens Hermans echter wel verstandig in zakelijke kleding op de sollicitatie te verschijnen, “dus mannen in pak”. Ze voegt toe dat vrouwen niet per sé in een mantelpakje aan hoeven te treden, “maar zorg wel gewoon dat je er netjes uitziet”. Kandidaten die het niet zien zitten zich elke werkdag in nette kleding te steken, hoeven zich volgens Hermans geen zorgen te maken: “Als je eenmaal bij ons binnen bent, dan kun je gerust je spijkerbroek met sneakers aan.”
Voor meer sollicitatietips van de Deloitte recruiters bekijk de video's op deze pagina van de Werken bij Deloitte website.
Solliciteren in de consultancy
Hoewel de recruiters de bovenstaande tips specifiek hebben opgesteld voor sollicitanten die een baan bij Deloitte ambiëren, kunnen de lessen natuurlijk ook worden toegepast wanneer iemand bij een ander adviesbureau gaat solliciteren. Er is veel concurrentie voor jonge professionals die hopen op een carrière binnen de adviesbranche: het is nu al vijf jaar achtereen de populairste branche onder net-afgestudeerden.
Gevraagd naar de redenen waarom zovelen het adviesvak in willen, wordt er vooral op gewezen op het uitdagende werk, de goede springplank voor de verdere loopbaan en de professionele training en ontwikkeling bij adviesbureaus. Het goede nieuws voor (bijna-)afgestudeerden is dat de consultancymarkt de laatste tijd weer aantrekt, zodat er steeds meer functies beschikbaar zijn voor starters die carrière willen maken binnen het adviesvak.
Gerelateerd: Waarom lukt het niet om een baan in de consultancy te vinden?