Waarom lukt het niet om een baan in de consultancy te vinden?

29 augustus 2016 Consultancy.nl

In onze maatschappij, waar op social media slechts succes en plezier zichtbaar zijn, worstelen dagelijks veel young professionals om een passende en leuke baan te vinden. En dat terwijl ze veel potentie in huis hebben. Waar komt dit door? En hoe kun jij wel die baan als management trainee of junior consultant binnenslepen?

De reden waarom dit niet lukt is ‘vrij simpel’, volgens Bas Klein Geltink, eigenaar van het bedrijf Sollicitego, specialist op het gebied van sollicitatietrainingen aan young professionals. “Na het behalen van je felbegeerde diploma wordt je losgelaten op de arbeidsmarkt en val je meteen in een groot gat. Dit komt doordat de wensen van de werkgever vaak niet (meer) overeenkomen met datgene waar je voor opgeleid bent. Maar de grootste valkuil is dat je helemaal niet hebt geleerd om jezelf te positioneren en te ‘verkopen’.” Klein Geltink stelt dat universiteiten en hogescholen zich zouden moeten afvragen hoe goed zij studenten opgeleid hebben als ze niet in staat zijn om hun kwaliteiten over te brengen in een sollicitatiebrief of -gesprek.

Hij stelt dat baanzoekende professionals niet in de slachtofferrol moeten kruipen, maar juist beter zelf actie kunnen ondernemen. “Niet de beste kandidaat krijgt de baan, maar de kandidaat die zichzelf het beste weet te verkopen.” 

Om tot uitgebreide inzichten te komen in waar young professionals tijdens het sollicitatieproces het meeste moeite mee hebben, voerde Sollicitego recent een onderzoek uit. Hier zijn enkele interessante bevindingen uitgekomen. Zo geeft een groot gedeelte van de participanten aan geen moeite te hebben met solliciteren. “Dit is representatief, aangezien 6,5% van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos is en de rest dus wel aan het werk is. Gelukkig maar!” zegt Klein Geltink.

Problemen tijdens de sollicitatieprocedure

Wel blijkt dat studenten in vergelijking met young professionals meer problemen ervaren, dit ligt vooral aan het gebrek aan ervaring en de concurrentie op de arbeidsmarkt. De meeste young professionals geven aan dat wanneer ze problemen ervaren, dit dezelfde zijn als die van de studenten, alleen in mindere mate. De twee grootste pijnpunten die naar voren komen zijn werkervaring en concurrentie. 

Als het op werkervaring aankomt, komt het volgens Klein Geltink nog vaak voor dat consultancybureaus in hun vacatures vragen om starters met X jaren werkervaring. De meeste recent afgestudeerde studenten hebben deze werkervaring nog niet, maar moeten volgens hem niet schromen om toch te solliciteren. “Meestal als je met de betreffende recruiter of HR-manager om de tafel zit, kom je er toch achter dat de omschrijving niet met de werkelijkheid overeenkomt. De vacature is jaren geleden na lang vergaderen vastgesteld. De praktijk is echter veranderd door bijvoorbeeld economische veranderingen, andere teamsamenstellingen, nieuwe klanten etc. De uiteindelijk geselecteerde kandidaat sluit bijna, maar nooit helemaal aan. Houd dat dus goed in je achterhoofd!”

Jezelf ‘blindstaren’ op de vacature-eisen is volgens Klein Geltink dan ook niet raadzaam. “Natuurlijk zijn er enkele vaste gegevens, zoals een afgeronde opleiding tot Registeraccountant, waar je niet onderuit komt. Als je echter voor minimaal 60% matcht met de andere vacature-eisen, maak je een goede kans om uitgenodigd te worden”, stelt hij. Management consultancy is tegenwoordig het populairste startersberoep onder studenten, en veel studenten zijn dan ook op zoek naar een baan in deze branche. Hierdoor is de concurrentie hoog, maar de ‘beste van de klas’ zijn is volgens de sollicitatie-expert niet altijd doorslaggevend. “Hoe je jezelf vervolgens verkoopt in je cv, motivatiebrief, LinkedIn-profiel etc. maakt het verschil.”

Populairste sectoren om in te werken

Een andere goede optie is volgens Klein Geltink het volgen van een management traineeship. “Hierbij wordt tijdens de sollicitatierondes minder naar werkervaring gekeken en meer naar competenties en potentie.” Door middel van sollicitatiegesprekken en assessments worden deze competenties in kaart gebracht. Die assessments zijn “prima te oefenen”, aldus Klein Geltink. “Door te oefenen vergroot je je kansen aanzienlijk om zo’n felbegeerd traineeship binnen te slepen.” 

Soms is het maken van een keuze tussen verschillende carrières ook een belangrijk probleem. “Het is heel begrijpelijk als je nog niet (helemaal) weet wat je wilt gaan doen. Tegenwoordig ligt de wereld aan onze voeten en kun je heel veel kanten op”, vertelt Klein Geltink. Maar hierin schuilt ook een valkuil. “Het gevaar hierin is dat je geen keuze maakt en reageert op veel verschillende vacatures die je allemaal even leuk en interessant lijken.” Hoewel sollicitanten op deze manier denken dat ze meer kansen voor zichzelf creëren – ze sluiten immers niets uit – is voor solliciteren juist het tegenovergestelde waar. “Bedrijven zijn steeds meer op zoek naar specialisten en geen alleskunners”, licht Klein Geltink toe. “Als sollicitant is het daarom raadzaam om je te durven onderscheiden van je concurrenten. Kies een expertise, branche etc., zorg dat je hier de beste in wordt en durf dit te communiceren.” Als een sollicitant zijn of haar sollicitatiebrief, cv en LinkedIn-profiel zo aanpast dat deze zijn of haar onderscheidende eigenschappen, competenties of werkwijzen precies op dezelfde wijze uitstralen en communiceren, verslaat hij of zij volgens Klein Geltink ‘met gemak’ de concurrentie.

Een ander obstakel is de hoeveelheid tijd die starters steken in het solliciteren. “Veel starters beschouwen solliciteren eerder als een noodzakelijk kwaad dan een lust. Dit is jammer omdat sollicitatiegesprekken in je gehele loopbaan terugkomen”, stelt Klein Geltink. “Je kunt nog de beste in je vakgebied zijn, als je onder de maat scoort tijdens (interne) sollicitaties beklim je nooit de corporate ladder.” Volgens het onderzoek dat zijn trainingsbureau uitvoerde besteden de meeste starters en young professionals maar één tot maximaal twee uur aan de voorbereiding van een sollicitatiegesprek. “Een schokkend gegeven”, vindt Klein Geltink. “Zeker omdat een eerste baan zo ontzettend belangrijk is voor de rest van je carrière.”

Populairste sectoren om in te werken

“Gelukkig biedt dit ook kansen voor jou als starter”, vertelt hij. Door meer tijd de besteden aan de voorbereiding kan een sollicitant al snel een voorsprong behalen op zijn of haar concurrenten. “Besteed daarom minimaal vier uur aan het voorbereiden van je sollicitatie door bijvoorbeeld gesprekken meerdere keren te oefenen. Hierdoor vergroot je de kans op die baan aanzienlijk.”

Klein Geltink rondt af door te zeggen dat hoogopgeleide studenten en young professionals over het algemeen geen problemen ervaren om werk te vinden. Als dit wel het geval is, hebben ze volgens hem vaak vooral moeite met respectievelijk (ontbrekende) werkervaring, concurrentie op de arbeidsmarkt en het schrijven van een sollicitatiebrief. “Als je als starter een baan in de consultancy wilt vinden kun je je kansen aanzienlijk vergroten door meer tijd te besteden aan het solliciteren, een expertise te kiezen en jezelf vervolgens te verkopen”, vat hij samen. 

Gerelateerd: Vijf verraderlijke sollicitatievragen tijdens een consultancyinterview.


Meer nieuws over

×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup