1,6 miljard mensen zagen hun inkomsten dalen tijdens de crisis
Wereldwijd zagen ruim 1,6 miljard werknemers door de coronacrisis hun inkomsten dalen. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup.
Voor hun studie keken de onderzoekers naar de economische gevolgen van de Covid-19-pandemie in 117 landen. Wereldwijd daalden bij ongeveer de helft van alle werknemers hun inkomsten tijdens de crisis.
“Volgens schattingen van wetenschappers van de Universiteit van Chicago hebben werknemers in de Verenigde Staten gedurende de pandemie – in vergelijking met de Grote Recessie – tweemaal zo vaak te maken gehad met loonverlagingen”, geeft Gallup aan.
Met maar liefst 76% ligt in Thailand het percentage werknemers dat tijdens de crisis zijn inkomsten zag dalen het hoogst. Ook in Bolivia (75%), Myanmar (75%), Kenia (74%) en in Uganda (72%) voelde de ruime meerderheid van de beroepsbevolking de financiële klappen van de pandemie.
In Zwitserland zag daarentegen maar 10% van de werknemers zijn inkomsten dalen – het laagste percentage wereldwijd. In de meeste andere Europese landen liggen de cijfers eveneens beduidend lager dan elders. Alleen in Albanië (57%) en Kosovo (53%) zag de meerderheid van de werknemers haar inkomsten afnemen tijdens de crisis.
Eén op de drie werkenden baan kwijt
Naast dat talloze mensen hun inkomsten achteruit zagen gaan, raakten volgens Gallup maar liefst één miljard mensen hun baan in het geheel kwijt. “Wereldwijd heeft circa een op de drie mensen die een baan hadden ten tijde van de pandemie deze verloren door de gevolgen van het coronavirus”, laten de experts van het onderzoeks- en adviesbureau weten.
In acht landen verloor zelfs de meerderheid van de beroepsbevolking haar baan. Het gaat hier om de Filipijnen (64%), Kenia (64%), Zimbabwe (62%), Zambia (56%), Thailand (56%), Peru (54%), India (53%) en Honduras (50%).
In absolute termen zag India de meeste mensen werkloos worden. “Naar schatting verloren 400 miljoen Indiase werknemers hun baan tijdens de crisis”, meldt Gallup. “Ter vergelijking: in de Verenigde Staten gaat het om 13% en dus om ongeveer 30 miljoen mensen.”
Denken in oplossingen
Ondanks dat de (economische) gevolgen van de coronapandemie zeer veel levens hebben ontwricht, wordt de belangrijkste oplossing voor de crisis verre van unaniem omarmd. Zo zijn er wereldwijd meer dan één miljard volwassenen die zich niet willen laten inenten tegen Covid-19.
Opmerkelijk is dat in enkele landen waar de werkende bevolking zwaar getroffen is door de pandemie de vaccinatiebereidheid bijzonder laag is. Zo wil bijvoorbeeld minder dan de helft van de Kosovaren (44%) en Albanezen (48%) zich laten inenten.
In andere landen die zwaar getroffen zijn ligt de bereidheid een stuk hoger. Zo zegt in Honduras 70% ‘ja’ tegen een vaccin, in Kenia, Peru en in Zimbabwe 73%, in India 82%, in Thailand 85% en in Myanmar maar liefst 96%.