Lage betrokkenheid onder werknemers kost wereldeconomie $8,9 biljoen

19 augustus 2024 Consultancy.nl

Werknemers met een lage betrokkenheid kosten de wereldeconomie jaarlijks $8,9 biljoen. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau van Gallup.

Daarmee zorgen niet-betrokken medewerkers over de hele wereld voor steeds meer kosten: bij de vorige meting kwamen de onderzoekers uit op $8,8 biljoen. Omgerekend hebben de kosten van niet-betrokken medewerkers de omvang van ongeveer 10% van de wereldeconomie.

Naast een desktopstudie, ondervroeg Gallup zo’n 128.000 werknemers uit tientallen landen voor zijn onderzoek. In het rapport is te lezen dat slechts 23% van de respondenten zich betrokken voelt op zijn werk.

Lage betrokkenheid onder werknemers kost wereldeconomie $8,9 biljoen

Source: Gallup, State of the Global Workplace

Verder voelt 62% zich niet-betrokken, terwijl 15% van de ondervraagden aangeeft actief niet-betrokken te zijn. Dit soort medewerkers zijn niet alleen ongeïnteresseerd in hun werk, maar laten hun onvrede ook actief blijken (bijvoorbeeld door de klagen of slecht samen te werken met collega’s).

Niet voor niets stelt Gallup dat niet-betrokken medewerkers problematisch zijn voor organisaties. Een team dat bestaat uit betrokken professionals heeft gemiddeld genomen een 14% hogere arbeidsproductiviteit, zorgt voor 23% meer winst en voor 18% meer verkopen.

Ondanks dat er ruimte is voor verbetering, zijn de afgelopen jaren wel stappen gezet. In 2009 voelde bijvoorbeeld maar 12% van de medewerkers zich betrokken, in 2019 ging het om 22%. Tijdens de coronacrisis zakte de medewerkersbetrokkenheid lichtjes. Inmiddels gaat het al twee jaar op rij om 23%.

Lage betrokkenheid onder werknemers kost wereldeconomie $8,9 biljoen

Source: Gallup, State of the Global Workplace

In de Verenigde Staten en Canada (Noord-Amerika) voelen medewerkers zich bovengemiddeld betrokken op hun werk (33%), Europa scoort juist ver onder het mondiale gemiddelde (13%) – het laagste van alle regio’s.

Er bestaan verschillende verklaringen voor dit grote verschil. Denk aan culturele verschillende. En in vergelijking met Noord-Amerika, is de werk-privébalans in Europa veel belangrijker.

“Hierdoor zijn medewerkers bijvoorbeeld minder geneigd om zich buiten kantorenuren bezig te houden met hun werk”, aldus Gallup, dat in Nederland wordt vertegenwoordigd door Leeuwendaal.

Engagement versterken

Voor Maaike Rutten, Manager Ontwikkeling en Innovatie bij Leeuwendaal, komt de lage betrokkenheid binnen Nederlandse organisaties niet als een verrassing – het onderzoek van Gallup laat al jaren zien dat het engagement in ons land achterblijft.

“Waar deze cijfers niet vrolijk stemmen is er wel degelijk wat aan te doen”, geeft ze aan. “In eerste plaats door het precies in kaart brengen van de betrokkenheid (het engagement) in de organisatie met behulp van de Gallup Q12. Gevolgd door brede dialoog over wat mensen nodig hebben om goed te kunnen presteren. Om daarna met gerichte interventies het engagement te versterken.”

“Bij de organisaties die wij hierbij begeleiden zien we onder meer dat teams en leidinggevenden meer eigenaarschap tonen in het creëren van de randvoorwaarden om het werk goed te kunnen doen en dat het werkplezier en de kwaliteit van de samenwerking zichtbaar toeneemt”, legt ze uit.

Levensevaluatie

In het onderzoek komt ook naar voren dat de meerderheid van de werknemers worstelt met het leven (58%), terwijl 8% zelfs aan het lijden is. Ongeveer één op de drie professionals (34%) is (in hoofdlijnen) tevreden over zijn leven.

Lage betrokkenheid onder werknemers kost wereldeconomie $8,9 biljoen

Source: Gallup, State of the Global Workplace

Ten opzichte van vorig jaar, evalueren minder werknemers hun leven met lovende woorden: toen was 35% van de ondervraagden tevreden. Niettemin zijn professionals de afgelopen vijftien jaar wel positiever geworden: in 2009 ging het om 24% (die zijn leven lovend beoordeelde).

Vertrekintentie

Dat zoveel werknemers niet tevreden zijn met hun leven, komt ook op een andere manier tot uiting in het onderzoek van Gallup. Zo is maar liefst 52% van de alle professionals op dit moment actief op zoek naar een nieuwe baan – bij de vorige meting ging het ongeveer hetzelfde percentage (51%).

In relatieve termen zoeken in Sub-Saharaans Afrika de meeste werknemers naar een nieuwe baan (75%), gevolgd door die uit Zuid-Azië (58%), Oost-Azië (54%), Noord-Amerika (49%) en Zuidoost-Azië (48%). Onderaan de lijst bungelt Europa: daar zoekt ‘maar’ 32% van het personeel actief naar ander werk.