Franse overheid schakelt McKinsey in voor uitrol van vaccinaties

08 januari 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De Franse overheid werkt samen met consultants van McKinsey & Company aan de enorme opgave om de 67 miljoen mensen tellende populatie van het land te vaccineren tegen Covid-19.

Frankrijks Covid-19-vaccinatieplan werd begin december bekendgemaakt door Professor Alain Fischer– een pediatrische immunoloog die de leiding heeft gekregen over de nationale vaccinatiestrategie van het land. De uitrol van het vaccinatieplan, die uit drie fases bestaat, is vergelijkbaar met andere programma’s die elders in de wereld momenteel worden uitgerold. De prioriteit ligt in vrijwel ieder programma bij de meest kwetsbare groepen mensen.

De eerste fase van het programma is 4 januari van start gegaan. In deze fase krijgen de mensen in de meest risicovolle categorieën het vaccin toegediend, zoals mensen in verzorgingstehuizen en zorgpersoneel, wat neerkomt op ongeveer 1 miljoen doses. Fase 2 start vervolgens in februari, en omvat het toedienen van zo’n 14 miljoen doses aan ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen. Fase 3 vindt vanaf april plaats, dan krijgt de rest van de bevolking desgewenst het vaccin.
Franse overheid schakelt McKinsey in voor uitrol van vaccinaties

De regering heeft benadrukt dat vaccinatie optioneel en gratis is. Terwijl zorgfunctionarissen en experts het project aansturen, wordt de gigantische operatie om de Franse bevolking te vaccineren op strategisch, plannings- en logistiek niveau ondersteund door tientallen adviesbureaus en uitzendbureaus.

Volgens berichtgeving van Politico – dat inzage heeft in diverse interne documenten – zitten de consultants van McKinsey & Company al sinds de bekendmaking van de plannen begin december aan de strategietafel en mogelijk zelfs al veel langer dan dat.

Politico citeert in zijn rapport een ambtenaar van het Franse gezondheidsministerie, die liet doorschemeren dat McKinsey ten behoeve van de landelijke uitrol advies levert over onder meer “het definiëren van het logistieke kader, het opzetten van logistieke benchmarking met andere landen en het ondersteunen van de operationele coördinatie van de taskforce”.

Het strategy consultancykantoor brengt veel ervaring mee naar de Covid-19-arena. In het Verenigd Koninkrijk heeft McKinsey bijgedragen aan het zogenaamde test- en traceprogramma, waarbij het publieke gezondheidsstelsel NHS voornamelijk is ondersteund bij de voorbereiding en uitvoering van de strategie. Ook diverse andere vooraanstaande adviespartijen zoals Boston Consulting Group, Deloitte, EYPwC en KPMG zijn in de UK ingeschakeld voor strategie- en adviesdiensten rondom de bestrijding van Covid-19.

Trage vaccinatie-aanpak?

Terug naar Frankrijk. Daar kan de aanpak – het uitrollen van de vaccinatiestrategie in het land behelst een zeer complex proces – tot dusver rekenen op forse publieke kritiek. De Franse vaccinatiestrategie wordt beschreven als traag in vergelijking met andere Europese landen zoals de UK, Denemarken of Duitsland, waar de vaccinering al goed op gang lijkt te zijn.

De Franse overheid draagt echter de officiële opvatting uit dat een dusdanig gevoelige opgave niet overhaast kan worden uitgevoerd. Ook in ons land liggen zorgminister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte onder vuur voor de gehanteerde vaccinatiestrategie. In ons land wordt pas sinds deze week geprikt, waarmee Nederland het laatste EU-land was waar de vaccinatiecampagne van start ging.