Coronacrisis kost Britse economie circa €300 miljard

09 april 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Covid-19-pandemie kost het Verenigd Koninkrijk €292 miljard. Dat blijkt uit een recente studie van onderzoeksbureau Centre for Economics and Business Research (CEBR).

De schade die de Britse economie in 2020 door de coronacrisis heeft opgelopen is ongeveer van dezelfde omvang als het bruto binnenlands product (bnp) van Schotland (circa €200 miljard) en dat van Wales (circa €80 miljard) bij elkaar opgeteld: een vrij forse economische klap dus.

Grote regionale verschillen

Niet elke regio binnen het Verenigd Koninkrijk werd even hard getroffen. Zo zijn de verliezen in Londen in absolute termen met €59,7 miljard het grootst. In relatieve termen wordt de hoofdstedelijke regio echter stukken minder hard getroffen. Binnen belangrijke Londense sectoren – zoals financiën en dienstverlening – kon eenvoudig op afstand worden gewerkt, waardoor lockdowns relatief gezien minder invloed hebben gehad op de regionale economie. 

Coronavirus pandemic cost UK economy £251 billion

In andere delen van het Verenigd Koninkrijk waren de verliezen relatief gezien juist stukken hoger. Bijvoorbeeld in de Midlands en het oosten van Engeland, waar de detail- en groothandel een belangrijk onderdeel van de regionale economie vormen. Deze sectoren werden veel harder getroffen door de verschillende lockdowns, onder andere doordat veel winkels en alle cafés en restaurants voor lange tijd gesloten waren.

In Schotland en Wales vallen de verliezen relatief gezien ook hoger uit. “Verschillen in coronabeleid binnen de constituerende landen van het Verenigd Koninkrijk zouden kunnen verklaren waarom onder andere Schotland en Wales betrekkelijk veel schade hebben opgelopen tijdens de coronacrisis”, laten de onderzoekers weten.

Ondanks deze misère verwacht het CBRE wel dat de economie van het Verenigd Koninkrijk de komende twaalf maanden zal herstellen en terugkeren naar de omvang van voor de coronacrisis. Toch wijzen de onderzoekers de Britse regering erop dat de crisis bestaande welvaartverschillen tussen de Britse regio’s kan vergroten. “Als de regering niet ingrijpt, zullen sommige regio’s onevenredig het gewicht dragen van de gevolgen van de pandemie.”

Klap op klap

De klap van de coronacrisis komt bovenop die van de Brexit. De afgelopen anderhalf jaar verhuisden bijna 300 bancaire en financiële instellingen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar de Europese Unie. Daarmee stroomde meer dan €1.000 miljard aan Brits vermogen het land uit, zeggen leden van de denktank New Financial op basis van onderzoek.