Nederlanders amper boos, Libanezen en Turken wel

23 september 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederlanders zijn in hun dagelijkse leven gemiddeld genomen niet vaak boos, zo blijkt uit onderzoek van Gallup. Vooral Libanezen en Turken zijn daarentegen niet te benijden.

Voor hun studie brachten de onderzoekers in kaart hoe mensen uit meer dan 100 landen over de hele wereld zich dagelijks voelen. Daaruit komt naar voren dat Libanezen het vaakst boos zijn gedurende een etmaal.

Hun woede komt niet bepaald uit de lucht vallen. Libanon heeft te maken met de grootste economische crisis in meer dan 150 jaar, zo concludeerde een vernietigend rapport van de World Bank vorige maand nog.

De economie van het land is de afgelopen jaren volledig geïmplodeerd, na decennia van corruptie, mismanagement en een oplopende politieke patstelling. Het resultaat: inwoners krijgen amper twee uur stroom per dag, water is schaars en overheidsdiensten functioneren nauwelijks.

Alsof dat nog niet genoeg is heeft de bankensector restricties opgelegd aan rekeninghouders, waardoor inwoners maandelijks niet meer dan een paar honderd dollar kunnen opnemen – en dat in een tijd waarin de inflatie boven de 200% ligt, volgens de meest recente cijfers van het IMF. Gisteren kondigde de Vereniging van Libanese Banken zelfs aan dat bankkantoren voor onbepaalde tijd dicht blijven, na een golf aan incidenten waarin mensen banken ‘overvielen’, maar dan simpelweg om hun eigen geld op te eisen.

Kortom, waar we in Nederland de laatste tijd al snel het woord crisis in de mond nemen – gascrisis, stikstofcrisis, vluchtelingencrisis, et cetera – verbleken onze kopzorgen bij die van wat ooit het ‘Parijs van het Midden-Oosten’ werd genoemd. Die hoogtijdagen lijken steeds verder weg, en de grote woede onder de bijna 7 miljoen Libanezen is allesbehalve verwonderlijk.

Turkije en Armenië

Na de Libanezen ervaren de Turken het vaakst gevoelens van woede. De mensen in Turkije zijn vooral boos over de teruglopende economie, de hyperinflatie en – wat waarschijnlijk niet alle Turken hardop durven uit te spreken – de manier waarop het land in zijn greep wordt gehouden door president Erdoğan.

De derde plek is voor Armenië. De voormalige Sovjetrepubliek lijkt de laatste weken steeds meer in een oorlog te worden gezogen met Azerbeidzjan, nu de Russische troepen die er eerder de vrede bewaarden hun handen meer dan vol hebben aan Oekraïne.

Het onderzoek van Gallup stamt echter van voor deze recente escalatie. De oorzaak van de toen al hoge woede moet dan ook elders worden gezocht, namelijk in de structurele problemen die Armenië al lange tijd plagen: grote armoede, hoge werkloosheid, corruptie en slechte overheidsdiensten.

Minste boosheid

Hoe anders is de situatie in Finland, of Mauritius, Estland en Portugal. In al deze landen ervaart op een gemiddelde dag minder dan 8% van de bevolking boosheid. Ook ons eigen land komt er verre van beroerd vanaf: Nederland staat achter deze vier koplopers nog net in de top vijf van de minst boze mensen op aarde.

Waar we er natuurlijk best weleens op los klagen, herinnert het rapport van Gallup ons eraan dat we het gemiddeld genomen zo slecht nog niet hebben. Onze overheidsdiensten functioneren naar behoren, we beschikken over een uitstekende infrastructuur én over een uitgebreid sociaal vangnet.

Kleine kanttekening is wel dat de peiling werd gehouden vóór de oplopende spanningen van de afgelopen weken. Thema’s zoals de boerenprotesten en zorgen over onbetaalbare gasrekeningen houden de gemoederen bezig, en het is geen zekerheid dat Nederland zijn vijfde plek zou behouden als de enquête vandaag weer werd gehouden.

Boosheid hand in hand met stress

De onderzoekers van Gallup zochten ook uit in welke landen mensen het meeste last hebben van stress. Daaruit blijkt – weinig verrassend – dat gevoelens van woede en stress vaak met elkaar samengaan. Zo ervaren Afghanen, Turken en Libanezen naast boosheid ook de meeste stress ter wereld.

Aan het andere uiterste is de correlatie tussen (het ontbreken van) woede en stress minder evident – de minste stress wordt niet ervaren in Europese landen als Finland of Nederland, maar wat meer naar het oosten. Het zijn namelijk de Oezbeken die in hun dagelijkse leven het minste last hebben van stress, gevolgd door Kazachen, Kirgiziërs, Indonesiërs en Mongolen.