Sinds 2018 is het aantal bitcoin-bezitters verdrievoudigd

04 augustus 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het aantal bezitters van bitcoins is sinds 2018 verdrievoudigd. Dat concludeert een nieuw onderzoek van Gallup.

Voor hun studie namen de experts van het internationale adviesbureau de Verenigde Staten (VS) onder de loep. Om precies te zijn spraken ze met 1.037 Amerikaanse investeerders van 18 jaar of ouder die elk beschikken over een belegd vermogen van minimaal $10.000.

Waar in 2018 slechts 2% van de beleggers uit de VS in bitcoin zat, gaat het momenteel om zo’n 6%, meldt Gallup. Met name investeerders tussen de 18 en de 49 jaar oud dragen bij aan deze verdrievoudiging. Drie jaar geleden bezat 3% van deze groep bitcoins, op dit moment maar liefst 13%. 

Sinds 2018 is het aantal Bitcoin-bezitters verdrievoudigd

Het onderzoek laat zien dat investeren in bitcoins de afgelopen drie jaar met name populairder is geworden onder mannen. In 2018 had circa 3% van de Amerikaanse mannelijke investeerders deze cryptovaluta in zijn bezit (vrouwen: 1%), in 2021 is dat al 11% (vrouwen: 3%).

Ook de hoeveelheid geld die beleggers uit de VS in de digitale munt steken is in drie jaar tijd flink gestegen. In 2018 had 2% meer dan $100.000 aan bitcoins, vandaag de dag gaat het om 8%. Verder heeft 2% van de beleggers minder dan $100.000 aan bitcoins, drie jaar geleden was dit 0%. Investeren in deze cryptovaluta lijkt dus ook voor de kleine beleggers gangbaarder te worden. 

Toch is de bitcoin in de VS nog lang geen mainstream investering. Aandelenindex- en andersoortige beleggingsfondsen zijn dat wel: 84% van de ondervraagden heeft daar momenteel zijn geld in zitten. “Verder heeft 67% van de respondenten normale aandelen en 50% obligaties”, aldus Gallup. “Met 6% lijkt investeren in bitcoins meer op goud, waarvan 11% zegt dat ze het bezitten.”

Niettemin krijgen steeds meer mensen vertrouwen in de cryptomunt. In 2018 zei maar liefst 72% van de investeerders dat ze nooit en te nimmer bitcoins zouden aanschaffen – vandaag de dag gaat het om 58%. Daarnaast beschouwde drie jaar geleden 75% van de Amerikaanse beleggers de cryptovaluta als “zeer risicovol”, momenteel is 60% het daarmee eens. 

De onderzoekers hebben een duidelijke verklaring voor deze forse dalingen. De afgelopen drie jaar kochten verschillende grote en gerenommeerde bedrijven – zoals Tesla, Square en Morgan Stanley – voor veel geld bitcoins. Dat heeft de cryptomunt volgens Gallup “meer mainstream geloofwaardigheid gegeven”, wat meer beleggers heeft overtuigd hun geld erin te steken.