Jonge ondernemers starten crypto-adviseur Infloat
Zo’n half jaar geleden hebben Daan Maasson en Jochem Gerritsen samen Infloat opgericht, een adviesbureau op het gebied van cryptovaluta. Consultancy.nl sprak met de oprichters over hun eerste ervaringen, hun diensten en de ambities die zij hebben met het nog jonge bedrijf.
Het is ongeveer een jaar geleden dat Daan Maasson en Jochem Gerritsen elkaar in Utrecht leerden kennen tijdens het Startupweekend 2017, een jaarlijks evenement waarbij mensen bij elkaar komen en in groepen in één weekend een startup proberen op te zetten. Gedurende die uren werkte de groep van Maasson en Gerritsen aan een oplossing die blockchaintechnologie inzet om bedrijven te helpen bij het voldoen aan de onlangs van kracht geworden AVG.
Terwijl er na het Startupweekend aan dit specifieke project nog maar weinig tijd werd besteed, bleven Maasson en Gerritsen met elkaar in contact, “mede door onze gedeelde werkervaring met blockchaintechnologie”, benadrukt Maasson. “Wij werkten op dat moment beiden al aan verschillende blockchainprojecten, zoals een ICO (Initial Coin Offering, red.) in Letland en de VS. Zo kwamen we er ook achter dat we allebei het plan hadden om een bedrijf op te richten in deze sector.” Gerritsen voegt toe: “Samen staan we sterker, en na een paar brainstormsessies was Infloat geboren.”
Aan het einde van de regenboog
Waar het medium radio in het begin van de twintigste eeuw beschouwd werd als nieuwe geldmachine, kon met internet rond de millenniumwissel de pot met goud worden binnengehaald. De mogelijkheden van internet hebben zich de afgelopen jaren behoorlijk ontwikkeld, waardoor in toenemende mate nieuwe toepassingen en daaraan gekoppelde verdienmodellen verschenen, zoals bijvoorbeeld blockchain en cryptogeld – technologieën die volgens Gerritsen tal van voordelen bieden: ““Bij Infloat houden we ons bezig met businessmodellen en waardeproposities rondom cryptovaluta, oftewel crypto-tokens. Als het gaat om de voordelen van een (crypto-)token, dan is het belangrijk om eerst het type token te onderscheiden. Twee veelvoorkomende soorten zijn utility- en security-tokens.”
Gerritsen licht verder toe: “In het geval van een utility-token zijn er veel verschillende use cases. Zo kan een utility-token toegang geven tot een platform of dienst, het kan werken als een loyaliteitssysteem of bijvoorbeeld een lidmaatschap vertegenwoordigen. Het voordeel voor een bedrijf is dat zo'n token bepaald gedrag kan bewerkstelligen. Een voorbeeld hiervan is wanneer een bedrijf een platform wil opzetten waarbij vraag en aanbod bij elkaar moeten worden gebracht. In het traditionele model krijg je een kip-ei-probleem, waarbij het aanbod pas komt als er genoeg vraag is, en andersom. Maar door een utility-token te gebruiken, kan een bedrijf dit probleem oplossen. Deze token kan namelijk worden uitgegeven aan gebruikers van het platform in ruil voor het aanbieden van het product of de dienst in kwestie. Zo kun je in feite een platform een 'kickstart' geven.”
“In het geval van een security-token, wordt er een effect als token op de blockchain gezet”, aldus Maasson: “Dit klinkt misschien wat abstract, maar het houdt in dat een bedrijf bijvoorbeeld zijn aandelen als tokens – dus als cryptovaluta – uitgeeft. Dit heeft veel verschillende voordelen, zoals de mogelijkheid tot meer liquiditeit, fractionele aandelen, snellere transacties en secundaire markten die 24/7 toegankelijk zijn. Op moment van spreken zijn er nog geen Nederlandse security-tokens op de markt, en is dit dan ook nog een beetje toekomstmuziek. Maar wij denken echt dat de markt hier naartoe gaat en dat steeds meer bedrijven hun aandelen op deze manier uit zullen geven.”
Daarnaast bieden tokens – ongeacht het type – nog een ander voordeel. Middels tokens is het mogelijk om op een efficiënte manier kapitaal op te halen, legt Maasson uit: “Met name eind 2017 was er een grote hype rondom deze ICO’s. Veel bedrijven haalden binnen mum van tijd tientallen miljoenen op, vaak zelfs zonder een werkend product. Een groot deel van de bedrijven die vorig jaar een ICO hebben gedaan is dan ook alweer van de kaart verdwenen. Dit laat goed zien dat hoewel het soms makkelijk lijkt om een token uit te geven, dit echt gedegen onderzoek en validatie vergt. Dus wanneer de onderliggende mechanismen – de zogenaamde token economics – van je token niet goed zijn uitgedacht en gevalideerd, zullen de token en het bijbehorende bedrijf maar een beperkte levensduur hebben.”
Op dit gebied ziet Maasson een rol weggelegd voor Infloat: “Dat is dan ook waar wij ons op focussen: Infloat specialiseert zich in het onderzoek naar en de ontwikkeling van token economics, en creëert zo de juiste aansluiting tussen de visie, het businessmodel, en de token van een bedrijf. Op deze manier kunnen onze klanten al de voordelen van een token ook daadwerkelijk benutten.”
Eerste zes maanden
Inmiddels zijn de oprichters ruim een half jaar onderweg. Gerritsen laat weten dat het niet onverdienstelijk gaat met het bedrijf: “De eerste zes maanden zijn goed verlopen. We werken aan interessante projecten en ook de pijplijn zit goed gevuld. Bedrijven vinden ons steeds makkelijker, zowel online als via ons netwerk. En een aantal van onze internationale projecten heeft ervoor gezorgd dat we, met name in Zwitserland en Amerika, goed op de kaart staan.”
Wel erkent hij dat elke start zo z’n obstakels kent: “Waar we in het begin merkten dat het wat moeilijk was om het volledige vertrouwen van aanstaande klanten te winnen, zien we dat dit dankzij onze huidige projecten en de uitbreiding van ons netwerk steeds makkelijker gaat. Al met al is het een interessant leerproces, waarbij veel onderwerpen aan bod komen die we nog niet eerder zijn tegengekomen. Ook moeten we flexibel zijn en effectief kunnen anticiperen op een snel veranderde markt, want de ‘blockchain space’ ontwikkelt zich razendsnel.”
“Infloat specialiseert zich in het onderzoek naar en de ontwikkeling van token economics, en creëert zo de juiste aansluiting tussen de visie, het businessmodel, en de token van een bedrijf.”
– Daan Maasson, medeoprichter van Infloat
Maasson voegt toe: “Voor wat betreft onze dagelijkse activiteiten, zijn we in het begin van de zes maanden met veel verschillende facetten van ons bedrijf bezig geweest, van waardepropositie tot huisstijl. Maar de laatste tijd zijn we bijvoorbeeld actief bij verschillende evenementen, geven we presentaties bij bedrijven en universiteiten, reizen we voor onze klanten naar het buitenland, en spreken we met potentiële partners, van advocaten tot programmeurs. Zo zorgen we ervoor dat we een goed netwerk opbouwen en onszelf profileren als tokenexperts.”
Tokenontwerp
Een goed businessmodel kent een ‘unique selling point’. Gerritsen laat weten dat de diensten die Infloat aanbiedt wezenlijk anders zijn dan die van de concurrenten: “Waar veel IT-bedrijven advies geven over de implementatie van blockchaintechnologie, focussen we met Infloat dus specifiek op de business case van cryptotokens. Als voorbeeld kan ik een case van een van onze klanten aanhalen. Een van onze klanten, een Amerikaanse asset manager, is van plan een percentage van zijn bestaande aandelen uit te geven als tokens. Infloat is hierbij aangetrokken voor het tokenontwerp.”
“Dat betekent dat wij kijken naar waar de tokens exact voor gebruikt moeten worden en hoe dit het beste vormgegeven kan worden binnen de kaders van wat technisch en wettelijk gezien mogelijk is”, vertelt Gerritsen. “Heeft het aandeel hier bijvoorbeeld ook stemrecht, of uitkering van dividend? Zo ja, hoe faciliteer je dit via blockchaintechnologie, zonder de waarde voor de aandeelhouders te verliezen? Hierbij zijn we ook verantwoordelijk voor het opstellen en indienen van de documenten bij de SEC, de Amerikaanse financiële waakhond, en treden we dus op als een spin in het web, tussen de advocaten, de techneuten en de klant zelf.”
Maasson vult aan: “Buiten het geven van advies en het actief betrokken zijn bij token-projecten, doen we ook onderzoek, zowel in opdracht als op eigen initiatief. Zo zijn we momenteel in de afrondende fase van een academisch onderzoek naar de token economics van utility-tokens. Hiervoor hebben we veel verschillende internationale partijen gesproken die een utility-token hebben uitgegeven, en we merken dat de interesse in de resultaten van het onderzoek groot is. Dit geeft overigens ook mooi aan dat de grenzen van wat er mogelijk is met blockchaintokens nog lang niet geïdentificeerd zijn. Het doen van onderzoek geeft ons de mogelijkheid om nieuwe token economics te ontwikkelen en onze klanten daarmee extra waarde bieden. Daarnaast vinden we het belangrijk om bij te dragen aan de kennisontwikkeling rondom dit onderwerp.”
Blik op de toekomst
Bij de start van Infloat hadden de twee oprichters ook een duidelijk doel voor ogen: “We hebben vanaf begin af aan tegen elkaar gezegd dat we de tokenexperts van Nederland willen worden. Dat vat onze ambitie goed samen, ook al werken we ook veel met bedrijven in het buitenland. Het gaat daarbij natuurlijk om het geven van gedegen advies dat is gebaseerd op onze eigen expertise, maar we willen ook een goed netwerk kunnen bieden voor onze klanten, zodat we hen ook kunnen helpen als we de kennis niet zelf in huis hebben. Daarbij blijft het voor ons ontzettend belangrijk om eerlijk en transparant te zijn; als het bijvoorbeeld duidelijk wordt dat een token geen waarde toevoegt voor een bedrijf, dan geven wij dat ook aan. Soms betekent dit dat we niet verder gaan met de klant, maar we geloven dat dit zich op de lange termijn uitbetaalt”, stelt Gerritsen. “En als het goed gaat met Infloat, dan zitten we hier over een jaar weer met elkaar te praten, maar dan met 10 fte”, besluit Maasson.