Jongeren in Nederland minder gestrest dan elders ter wereld
In Nederland ervaren jongeren minder stress dan elders ter wereld. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Deloitte.
Daarin komt tegelijkertijd naar voren dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse jongeren wel degelijk kampt met stress. In ons land voelt 27% van de millennials (hier: geboren tussen 1983 en 1994) en 35% van de leden van generatie Z (hier: geboren tussen 1995 en 2003) zich “altijd of bijna altijd gestrest”, aldus Deloitte.
Het mondiale gemiddelde ligt echter stukken hoger: 41% van de millennials en 46% van de jongeren uit generatie Z geeft aan zich altijd of bijna altijd gestrest voelen.
Stress op het werk
Een groot deel van de stress die jongeren ervaren is werkgerelateerd. De coronacrisis heeft deze klachten enkel versterkt. Wereldwijd laat de meerderheid van de respondenten (60%) weten dat ze tijdens de crisis onvoldoende steun hebben gekregen van hun werkgevers. En dat heeft flinke negatieve impact gehad op hun mentale gezondheid, stelt Deloitte.
In Nederland is een deel van de jongeren ietsje positiever gestemd over de stappen die hun werkgevers hebben genomen. Het gaat dan vooral om leden van generatie Z. De meerderheid daarvan (54%) zegt dat hun werkgevers voldoende hebben gedaan om hun mentale gezondheid te verbeteren tijdens de coronacrisis.
“Het creëren van werkplekken waar mensen zichzelf kunnen zijn en stress, angst of andere problemen bespreekbaar kunnen worden gemaakt, is bijzonder cruciaal. En helemaal na afgelopen jaar”, zegt Petra Tito, Chief Human Resources Officer bij Deloitte.
“Werkgevers hebben meer dan ooit de verantwoordelijkheid om samen met werknemers de juiste balans te vinden tussen werk en privé”, vervolgt Tito. “Ze moeten een werkomgeving creëren waarin het welzijn van werknemers wordt ondersteund en gewaarborgd en waar ruimte is voor creativiteit en sociale interactie.”
Financiële zorgen én een gebrek aan vertrouwen
Naast werkgerelateerde stress, maken jongeren zich wereldwijd ook behoorlijk veel zorgen om hun financiële toekomst. En wederom heeft de coronacrisis de stress daarover enkel verergerd, aldus Deloitte.
Wereldwijd heeft maar liefst twee derde (66%) van de jongeren de laatste tijd stress ervaren over zijn of haar financiële situatie. In lijn daarmee denkt slechts een krappe 40% van de ondervraagden dat ze er in 2022 financieel beter voor zullen staan dan momenteel. Daarmee is de ruime meerderheid weinig hoopvol op dit vlak.
En als je bedenkt dat de jeugd de toekomst heeft, zijn zulke cijfers best wel zorgelijk. Vooral omdat ze een groot gebrek aan vertrouwen weerspiegelingen. Dat heeft volgens jongeren deels te maken met overheidsbeleid. Wereldwijd zegt circa 68% van de ondervraagden dat rijkdom ongelijk verdeeld is, terwijl meer dan de helft aangeeft dat een basisinkomen dit probleem zou kunnen verhelpen.