Mensen over de hele wereld gestrester dan vijf jaar geleden
Mensen over de hele wereld zijn veel gestrester dan pakweg vijf jaar geleden. Eén op de drie mensen heeft last van stress. Ook in Nederland is dit het geval, blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Gallup, die werd gehouden onder zo’n 150.000 mensen woonachtig in 140 landen.
Het onderzoek naar stress is onderdeel uit van een bredere studie van Gallup naar de emoties van mensen. Respondenten kregen verschillende vragen voorgelegd: ‘Ben je gisteren met respect behandeld?’ ‘Heb je gisteren veel gelachen?’ ‘Heb je gisteren iets interessants geleerd?’ ‘Had je gisteren fysieke pijn?’ ‘Was je gisteren verdrietig?’ ‘Was je gisteren boos?’ en ‘Was je gisteren gestrest?’
De onderzoekers concluderen dat de mate van negativiteit in alle uithoeken van de wereld is toegenomen. Ze spreken van een zorgwekkende trend – de afgelopen tien jaar is de negativiteit slechts in één jaar gedaald, terwijl het in alle andere jaren dezelfde is gebleven of is gestegen. In vergelijking met 2011, ligt de mate van negativiteit zo’n 25 procentpunten hoger. In 2018 gaf bijna één op de drie mensen (30%) aan veel zorgen te ervaren, en drie op de tien zei veel fysieke pijn te ervaren(31%). Verder gaf een kwart van de respondenten (24%) aan verdriet te hebben terwijl 22% van de mensen aangaf boosheid te ervaren.
Ook Nederlanders ervaren meer stress
Nederland behoort al jaren tot een van de meest gelukkige landen ter wereld. 95% van onze landgenoten zegt met respect behandeld te worden en 85% zegt de vorige dag gelachen te hebben, zo blijkt uit het onderzoek. 87% van de Nederlanders zegt te hebben genoten van zijn dag, ver boven het wereldwijde gemiddelde van 71%.
Ondanks dat Nederlanders over het algemeen gelukkig zijn, is het stressniveau de afgelopen jaren flink toegenomen. 30% van Nederlanders ervaart vandaag de dag stress en 36% maakt zich zorgen. Bij 18% van de respondenten vertaalt dit zich naar verdrietigheid en in 8% naar boosheid.
De kosten die stress binnen onze maatschappij veroorzaken zijn hoog. Alleen al voor werkgevers leidt het tot een kostenpost van €2 miljard, als gevolg van stressverzuim, zo becijfert onderzoeksbureau TNO. Volgens de onderzoekers is 16% van alle verzuimdagen in Nederland het gevolg van werkstress. Een op de zeven werknemers heeft zelfs last van burn-outklachten.
Kijkend naar de landen die de meeste negativiteit ervaren, staat Tsjaad helemaal bovenaan. Zes op de tien inwoners aldaar ervaren pijn en zorgen, terwijl zeven op de tien niet of nauwelijks voedsel kunnen betalen. Na Tsjaad volgen als landen met de grootste mate van negativiteit Niger, Sierra Leone, Irak, Iran, Benin, Liberia, Guinea en de Palestijnse gebieden.
Een land dat een forse stijging heeft gemaakt ten aanzien van negatieve ervaringen, is Afghanistan. In het land blijkt de negatieve cirkel van armoede en geweld voor veel Afghanen een dagelijkse ervaring. Zo daalde de 36% van Afghanen die in 2018 nog aangaven de dag ervoor te hebben gelachen, naar een dieptepunt, dat vrijwel geen enkel ander land in de afgelopen twaalf jaar wist te bereiken. Dat dieptepunt deelt Afghanistan alleen met Turkije, een land dat sinds 2018 kampt met een recessie – die een einde maakte aan 18 jaar onafgebroken economische groei tegen de achtergrond van politieke stabiliteit.
Gelukkigste mensen in Latijns-Amerika
Zoals vrijwel ieder jaar, zijn het de landen in Latijns-Amerika waar volgens het onderzoek de gelukkigste mensen wonen. De hoge percentages die daar gemeten worden ten aanzien van positieve emoties, weerspiegelen deels de culturele tendens in de regio, waarbij mensen zich vooral focussen op positiviteit. De enige variabele, waarvan Gallup stelt dat deze voorspellende eigenschappen heeft, zowel voor de Positive en Negative Experience Indices, is ‘country of origin’, oftewel het land van herkomst.
Dat suggereert dat er sprake is van enige culturele vooringenomenheid in de manier waarop mensen de vragen beantwoorden. Volgens Gallup is dat te verklaren door de culturele neiging van die landen om zich te focussen op de positieve dingen in het leven. Latijns-Amerikanen geven hun land niet altijd het hoogste cijfer, maar ze lachen en genieten volgens Gallup als geen ander.
Paraguayanen zijn het meest positief, stellen de onderzoekers. De overige landen in de top vijf van meest positieve landen zijn Panama, Guatemala, Mexico en El Salvador. Daarna komen Indonesië, Honduras, Ecuador, Costa Rica en Colombia.
Lees ook: Vrouwelijke managers hebben meer stress en burn out-klachten.