‘Bij Solid Professionals komt het beste van twee werelden samen’

13 januari 2022 Consultancy.nl 6 min. leestijd

Nadat Marieke Kuijpers afgelopen zomer met succes het traineeship van Solid Professionals had afgerond wist ze het zeker: ze wilde verder als consultant in de financiële sector. Inmiddels werkt ze een half jaar als Finance & Risk Consultant voor Solid Professionals. We blikken met haar terug op het voltooide traineeship en haar eerste maanden als volwaardig consultant.

Aan ontwikkelingen geen gebrek de laatste jaren in de financiële sector: van steeds strenger anti-witwasbeleid tot voortrazende digitalisering, van opkomende cryptovaluta tot duurzaam beleggen, van een voortdurende stroom aan nieuwe regelgeving tot de dreiging van bigtech – en ga zo maar door.

Het leek Marieke Kuijpers dan ook maar wat interessant om haar carrière af te trappen binnen de sector. Het was begin 2020 en ze was net klaar met haar master International Business & Management. Ze koos voor het finance traineeship van Solid Professionals, waarbinnen jonge talenten aan de slag gaan bij een bank of verzekeraar en daarnaast een uitgebreid trainingsprogramma krijgen voorgeschoteld.

Bij Solid Professionals komt het beste van twee werelden samen

In april startte ze direct bij haar opdrachtgever: ING. “Dit was een prachtige plek om kennis te maken met de bankenwereld”, begint Marieke. “Ik kijk dan ook terug op een periode waarin ik heel veel heb geleerd. Ondanks dat ik ben begonnen in een periode van thuiswerken heb ik tijdens mijn traineeship een heel goed beeld kunnen krijgen van het werken bij een bank.”

Agile projectmanagement

Bij ING werkte ze binnen de ‘circle’ financial risk reporting. “Hier heb ik verschillende werkzaamheden opgepakt op het gebied van limit management en violation monitoring, zoals een project om financial market-limietaanvragen te migreren van een groepsmailbox naar een ticketsysteem. Hierdoor ontstond meer overzicht in de werkstroom en kunnen verschillende stappen binnen dit proces worden verbeterd met behulp van de data die wordt verzameld in dit ticketsysteem.”

Ook was ze betrokken bij het outsourcen van violation monitoring-activiteiten naar collega’s in het buitenland. “Het overdragen van de rapportages binnen dit project was mede mijn verantwoordelijkheid: van het geven van de kennisoverdrachttrainingen tot en met het regelen van IT-zaken.”

Terwijl ze ING en de bankenwereld zo gaandeweg steeds beter leerde kennen, raakte ze ook bekend met de agile werkwijze die binnen heel ING wordt toegepast. “In mijn team heb ik telkens meer taken op mij genomen op het gebied van agile projectmanagement: van het organiseren van de dagstart en plannen van de werkzaamheden en inzet van de capaciteit van het team per sprint tot het reflecteren op de werkzaamheden en doelen.”

Mentale weerbaarheid en persoonlijk leiderschap

Daarnaast kon ze zichzelf ook nog eens op persoonlijk vlak ontwikkelen dankzij het trainingsprogramma vanuit Solid Professionals, waarin naast vakinhoudelijke trainingen ook trainingen worden aangeboden op het gebied van soft skills.

“Zo had ik vanaf het begin van mijn traineeship een trainingsgroepje met wie ik een aantal trainingen heb gevolgd op het gebied van intervisie, MBTI (Myers-Briggs Type Indicator), maar ook mentale weerbaarheid en persoonlijk leiderschap. Hier heb ik niet alleen veel geleerd over mijzelf en hoe ik reageer in bepaalde situaties, maar ook wat het effect hiervan is op de mensen met wie je samenwerkt.”

Blijven veranderen

Toen Marieke na anderhalf jaar het traineeship had doorlopen was voor haar wel duidelijk dat ze nog lang niet was uitgekeken op de financiële sector. “De uitdaging om te blijven veranderen – of deze nou is ingegeven door nieuwe wet- en regelgeving, digitale innovatie of de toetreding van nieuwe spelers op de markt – maakt het voor mij zeer aantrekkelijk om werkzaam te zijn binnen dit domein.” 

“De ruimte voor doorontwikkeling, ondernemerschap en vrijheid die Solid Professionals biedt bewoog mij ertoe deze keuze te maken die misschien wat meer buiten het gebaande pad gaat.”

“Hierbij vind ik vind de implementatie van deze veranderingen in systemen en IT interessant, maar zeker ook het menselijke aspect”, legt ze uit. “Denk bijvoorbeeld aan reacties als weerstand of onzekerheid die naar boven komen bij collega’s wanneer er veranderingen plaatsvinden.”

Het beste van twee werelden

Normaliter stromen trainees na het traineeship door in een rol bij de klantorganisatie, maar Marieke gaf aan graag bij de consultancytak van Solid Professionals aan de slag te gaan. Voor haar komt daar het beste van twee werelden samen: de interessante ontwikkelingen van de financiële sector en de uitdagende en afwisselende projecten van de adviesbranche.

“Tijdens mijn traineeship kwam ik er al vrij snel achter dat ik houd van afwisseling, uitdaging en deadlines”, legt ze uit. “Het managen maar ook het uitvoeren van verschillende opdrachten in mijn traineeship vond ik het meest interessante gedeelte. Het realiseren van een project met een kop en staart, waar ook nog eens duidelijk naar voren komt wat de impact is, is dan ook mijn motivatie geweest om over te stappen naar een rol van consultant.”

Wat ook een rol speelde was dat Marieke tijdens het traineeship zoveel had ervaren en geleerd dat ze weer op zoek was naar een volgende uitdaging. “Het zoeken naar een opdracht met duidelijke afbakening in een soortgelijke omgeving was voor mij een goede next step.”

Buiten het gebaande pad

Uiteraard had Marieke deze volgende stap ook kunnen zetten bij een ander adviesbureau, maar het was voor haar meteen duidelijk dat ze bij Solid Professionals aan de slag wilde. “De cultuur, begeleiding en mogelijkheden die ik tijdens mijn traineeship heb meegekregen waren voor mij belangrijke randvoorwaarden.”

Wat echter de doorslag gaf was de combinatie die het Utrechtse bureau biedt tussen klantopdrachten bij de grootste bedrijven in de financiële dienstverlening en het kunnen meebouwen aan Solid Professionals zelf. “De ruimte voor doorontwikkeling, ondernemerschap en vrijheid die Solid Professionals biedt is heel bijzonder en bewoog mij ertoe deze keuze te maken die misschien wat meer buiten het gebaande pad gaat.”