Consumenten eisen ethische investeringen van financiële sector
Maar liefst 93% van de consumenten eist van financiële dienstverleners dat zij ethisch investeren. Dat komt naar voren in een nieuw onderzoek van PA Consulting.
Voor hun studie gingen de experts van het adviesbureau in gesprek met circa 3.500 consumenten uit heel Europa – waaronder 500 uit ons land. Daaruit blijkt onder meer dat bijna de helft van de respondenten verwacht dat ethische investeringen (door financiële dienstverleners) vanaf 2025 de norm zullen zijn.
“Maar ook blijkt dat consumenten kampen met een kenniskloof wat betreft de mogelijkheden. Financiële dienstverleners zouden hier werk van moeten maken door betere voorlichting te bieden en te innoveren op het gebied van ethische financiële producten”, aldus de onderzoekers van PA Consulting in hun rapport.
Momenteel is 63% van de consumenten actief op zoek naar ethischere financiële producten en diensten. En daarnaast laat de helft van de ondervraagden weten het liefst financiële producten te kopen bij aanbieders die maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel hebben staan.
Ondanks deze goede bedoelingen heeft de meerderheid van de consumenten niet het vertrouwen dat hun beslissingen daadwerkelijk zoden aan de dijk zetten. “Slechts een derde denkt dat hun persoonlijke financiële keuzes impact op het klimaat hebben en maar 42% ziet beleggen als een optie om het milieu positief te beïnvloeden”, aldus PA Consulting.
Stof tot nadenken
“Het zet ons aan het denken dat dit onderzoek een kloof laat zien tussen consumentenverwachtingen en hun vertrouwen in en begrip van de beschikbare ethischere opties”, zegt Mark Griep, die leidinggeeft aan de Nederlandse tak van PA Consulting. “Dienstverleners moeten dus snel in actie komen en een maatschappelijk verantwoordelijke rol innemen.”
“Dit onderzoek onderstreept dat er een onderliggende vraag is naar financiële producten en diensten met een positieve maatschappelijke impact”, voegt Hans Burg toe, agile- en transformatiehoofd bij PA Consulting. “Als dienstverleners niet aan deze verwachtingen voldoen, komen klantenbehoud, compliance, winst én groeipotentieel in het geding.”
Volgens Burg zijn er drie aspecten waarop financiële dienstverleners kunnen inzetten om de grootste impact te maken. “Hun geloofwaardigheid vergroten, meer voorlichting geven en blijven innoveren. Dit vergt investeringen en vindingrijkheid, maar het is van cruciaal belang dat de sector nu de omslag maakt.”