Van accountant naar consultant in de financiële sector

08 februari 2021 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

Roderick Koster en Frank Reichardt zijn hun carrière allebei begonnen in de accountancy bij een Big Four-kantoor. Inmiddels hebben ze de switch gemaakt naar de consultancy in de financiële sector. De adviseurs van Solid Professionals vertellen over hun overstap: “Ik kan werken aan projecten met een veel langere looptijd dan binnen de audit, en kan ik dus ook veel meer impact maken.”

Toen Roderick Koster in 2015 zijn master Accountancy & Controlling had afgerond, kon hij meteen aan de slag bij een van de Big Four. Een prachtige start van je carrière, maar gaandeweg merkte Koster dat het vak hem toch niet op het lijf geschreven was.

“De opdrachten hadden een korte doorlooptijd en de werkzaamheden een sterk repetitief karakter”, vertelt hij. “Een jaarrekeningcontrole draait immers om het vormen van een dossier, waarbij bijna alle te doorlopen stappen zijn gestandaardiseerd en middels gestandaardiseerde werkprogramma’s moeten worden uitgevoerd. Ik kwam erachter dat dat niks voor mij is; ik wil zelf nadenken, creatief zijn, oplossingen zoeken, nieuwe dingen proberen. Dat was als accountant bij een Big Four-kantoor alleen mogelijk binnen de gebaande paden en de gestelde kaders.”Roderick Koster, Frank Reichardt, Solid ProfessionalsIn eerste instantie oriënteerde Koster zich nog op aangrenzende vakgebieden zoals auditor, maar hij realiseerde zich dat hij op zoek was naar een grotere verandering. “Ik wilde echt weg uit de audit.” Wat hij dan wel wilde bleef nog even onduidelijk, tot hij op een feestje een bekende tegenkwam die net was gestart bij Solid Professionals, en daar enthousiast over vertelde. “Solid Professionals bleek ook nog eens gespecialiseerd in opdrachten op het gebied van finance en risk. De afspraak om eens een kop koffie op kantoor te komen drinken was vervolgens snel gemaakt, daarna is het allemaal heel snel gegaan.”

Van controleren naar adviseren

Ondertussen werkte Frank Reichardt nog bij een van de Big Four-concurrenten, waar hij in 2014 was gestart na er al twee stages te hebben doorlopen. Na zo’n vijfenhalf jaar als Auditor te hebben gewerkt, was hij ook wel toe aan iets anders. “Als ik was gebleven zou ik starten aan weer een nieuw boekjaar met veel repeterende werkzaamheden en daar parallel aan ook de praktijkopleiding tot RA”, legt hij uit. “Na tien jaar studeren zag ik dat niet meer zitten.”

In plaats daarvan leek het hem leuker om de advieskant op te gaan. “Mijn grootste werkplezier haalde ik als accountant uit de (beperkt) adviserende rol richting de klant en de verbindende rol binnen de teams. Ik wist dat met deze competenties binnen de consultancy veel werk te vinden is. Een overstap binnen de Big Four is ook mogelijk, maar het leek mij na bijna zes jaar voor één werkgever te werken ook weleens leuk en goed om verder te kijken. Zeker omdat we bij de Big Four altijd tegen elkaar zeiden: na deze springplank gaat de wereld voor ons open. Dit wilde ik graag ontdekken!”

In zijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging kwam Reichardt – min of meer toevallig – al snel uit bij Solid Professionals. “Solid Professionals heeft een prachtig pand aan de Maliebaan in hartje Utrecht. Hier kwam ik in mijn vrije tijd vaak langs en op vrijdagmiddag hoorde ik dan altijd veel gezelligheid. Dit heeft mij nieuwsgierig gemaakt en toen ik eenmaal had besloten dat ik openstond voor een nieuw uitdaging was Solid Professionals een van de partijen waar ik ben gaan praten.”

Dat gesprek beviel direct. “Solid Professionals gaf aan dat met mijn profiel van alles mogelijk is en luisterde goed naar wat ik wil. Eigenlijk wist ik na het eerste gesprek al meteen dat deze organisatie bij mij past. De sfeer op kantoor was goed, de mensen vriendelijk en gezellig en de inhoudelijke job klonk mij zeer interessant en uitdagend.”

Meer impact maken

Koster werkte toen al een jaar voor Solid Professionals, en met veel plezier. “Ik kan werken aan projecten met een veel langere looptijd dan binnen de Audit, en kan ik dus ook veel meer impact maken. Mijn werk is nu veel afwisselender en ik kan mijn eigen ontwikkeling sturen, waarbij ik word gefaciliteerd door Solid Professionals.”

“Ik volg niet de uitgestippelde route binnen een sjabloon dat sinds jaar en dag bestaat, maar zie het verloop van mijn carrièrepad als maatwerk.”

Zo kon Koster zich de afgelopen twee jaar ontwikkelen op het gebied van business intelligence. “Hier zijn veel minder gebaande paden en kaders waarbinnen ik moet blijven”, licht hij toe. “Als ik iets wil doen of een idee heb, dan kan ik daarover gewoon de dialoog aangaan met mijn manager of een van de partners. Echt een stukje ondernemerschap dus.”

Daar kan Reichardt inmiddels over meepraten. “Wat ik mooi vind is dat ik nu dicht bij de partners sta. Na een roerige periode waarbij we delen van de organisatie – waaronder de afdeling waar ik werkzaam ben – opnieuw vormgegeven hebben, wil ik vooruitkijken en bouwen aan een vernieuwd en sterker team. We hebben de focus bepaald en zetten ons nu als team in om onze doelen te behalen.”

Bovendien kan hij meedenken over strategische besluitvorming. “Ik volg niet de uitgestippelde route binnen een sjabloon dat sinds jaar en dag bestaat, maar zie het verloop van mijn carrièrepad als maatwerk waar veel ruimte is voor eigen initiatief en inzet. Daarnaast is mijn werk inhoudelijk veel aantrekkelijker geworden, van een accountant die een wettelijk verplichte controle uitvoert naar een consultant die een probleem oplost. Klanten ontvangen je op een totaal andere manier, terwijl je inhoudelijk veel overlap hebt in de werkzaamheden die je uitvoert.”

Stip aan de horizon

Het moge duidelijk zijn dat de twee consultants nog geen seconde spijt hebben gehad van hun overstap naar Solid Professionals. Voorlopig zitten ze dus nog wel op hun plaats bij de financiële consultant, en ze hebben nog voldoende ambities voor de komende jaren.

“Als stip op de horizon willen wij als consultants een zelfvoorzienend team zijn”, geeft Reichardt aan. “Hiervoor zijn wij druk bezig met het etaleren van ons trackrecord, het ontwikkelen van businesscase-gedreven solutions en het verbeteren van onze coaching skills. Om mijn sectorinhoudelijke kennis te vergroten pak ik zoveel mogelijk kansen op projecten aan en werk ik samen met collega’s van bijvoorbeeld marketing en sales om creatieve ideeën te ontwikkelen tot klantgerichte oplossingen.”

Koster heeft de laatste maanden tijdens projecten voor ING veel gedaan op het gebied van datavisualisatie en procesoptimalisatie met Power BI. Daar hoopt hij de komende tijd meer mee te kunnen doen: “Bij SPC zijn we sinds kort bezig om onze Power BI-propositie verder uit te bouwen, daarvoor ben ik eindverantwoordelijk. Mijn doel is om zoveel mogelijk van dit soort projecten binnen te halen en deze samen met collega’s tot een succes te brengen. Het zou mooi zijn als de propositie uiteindelijk uitgroeit tot een zelfstandig onderdeel binnen Solid Professionals. Uiteraard wil ik dan eindverantwoordelijke zijn!”