Consultant Joris Westhof maakt debuut als scheidsrechter in Eredivisie

22 oktober 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Op 2 oktober maakte Joris Westhof – managing consultant bij Zestgroup – zijn debuut in de Eredivisie. De voorlopige kroon op het werk van de professionele assistent scheidsrechter, die aankomend weekend zijn debuut een snel vervolg geeft als onderdeel van het scheidsrechtersteam dat FC Twente-NEC zal fluiten.

Na eerder je debuut te hebben gemaakt in het betaalde voetbal maakte je onlangs je entree in de Eredivisie. Hoe trots ben je op deze mijlpaal?

“Hier ben ik uiteraard erg trots op. Het is een bekroning voor het harde werken en de toewijding die nodig is om dit te behalen. Daarnaast ben ik ook enorm blij dat ik deze kans gekregen heb. Ik voel veel vertrouwen vanuit de KNVB. Er wordt echt gekeken naar – en actief bijgedragen aan – je ontwikkeling in bredere zin en over een langere termijn, waardoor ik nu ook sta waar ik sta.”

Je rol als Assistent-Scheidsrechter in het betaalde voetbal bekleed je naast je drukke loopbaan als consultant. Hoe combineer je dit?

“Discipline, overzicht en balanceren zijn de toverwoorden. Het is constant een goede balans zoeken tussen werk en sport. Ik werk vier dagen voor de klant, een aantal uur aan mijn managementtaken en ben ruim één dag in dienst bij de KNVB, waarbij ik minimaal vijf keer sport, verspreid over de week.”

“Ik hoor iedere week op dinsdag wanneer ik het komende weekend een wedstrijd heb en dit kan ook op vrijdag en/of maandag zijn. Ook hebben we maandelijks een doordeweekse KNVB-bijeenkomst, afwisselend fysiek (in Zeist) en digitaal. Ik zorg dat ik altijd het overzicht bewaar door onder andere vaste sportmomenten in mijn agenda te plannen en ben ook consequent in het naleven hiervan.”

“Cruciaal hierbij is dat ik voldoende ruimte krijg om mijn ambities op beide fronten te kunnen verwezenlijken en zowel vanuit Zestgroup als vanuit de KNVB krijg ik die.”

Hoe helpt Zestgroup je bij het combineren van deze twee rollen?

“Vooral door mij de benodigde ruimte te geven voor mijn sportieve ambities. Naast het feit dat ik parttime in dienst ben krijg ik ook op werkdagen de ruimte om eventuele wedstrijden te vlaggen en KNVB-bijeenkomsten te volgen. Sterker nog, ik voel hierin veel steun en vertrouwen vanuit het management.”

“Zo kreeg ik bijvoorbeeld op de dag dat ik hoorde dat ik mijn debuut ging maken in de Eredivisie gelijk een bos bloemen van Zest. Zonder deze steun en ruimte zou ik nooit de Eredivisie hebben bereikt.”

Joris Westhof, Scheidsrechter

Wat zijn je ambities in het scheidrechtersvak?

“Mijn ambitie is ooit om een grote finale te vlaggen (EK, WK, Champions League). Dit is echter voor een selecte groep weggelegd en de kans dat het mij gaat lukken is zeer klein. Maar als mijn ambitie was om de Eredivisie te halen, dan had ik dat nu bereikt. En dan?”

“Een grote finale is mijn langetermijnambitie. Per seizoen stel ik vast wat ik op korte termijn wil bereiken. Voor dit seizoen is dat meerdere wedstrijden in de Eredivisie vlaggen en daarbij uiteraard goed te presteren. Naast mijn gestelde ambitie ligt de focus vooral op ontwikkeling en nog beter worden in het vlaggen en alle aspecten die daarbij horen. Ik leer iedere wedstrijd weer dingen bij die ik meeneem naar de volgende.”

Welke lessen uit de topsport neem je mee naar je rol als consultant en leidinggevende bij Zestgroup?

“Ik zie best een aantal parallellen tussen topsport en consultancy: altijd het beste willen (voor de klant), jezelf ontwikkelen om maximaal te kunnen presteren, buiten de gebaande paden en werktijden gaan, maar vooral ook blijven reflecteren op je eigen prestaties. Het letterlijk terugkijken van wedstrijden om te zien en na te gaan: wat beslis ik, hoe kom ik tot die beslissing, hoe kom ik over? Daar leer je zo enorm veel van.”

“Durf jezelf iedere dag in de spiegel aan te kijken en eerlijk tegen jezelf te zeggen waar je je nog in kunt verbeteren, zonder dat je nooit tevreden mag zijn hoor. Accepteren hoe je bent en dat dingen soms gaan zoals ze gaan is heel gezond. Probeer er alleen zoveel mogelijk van te leren.”

“Ik zou het iedere consultant gunnen dit reflectieproces ook aan te gaan. Ik begeleid als manager acht collega’s en ze kunnen tegen mij alles zeggen, graag zelfs! Vraag geregeld op een open en oprechte manier feedback, geef jezelf feedback. Daar word je alleen maar een betere consultant van.”