Zestgroup zoekt tien medior inkopers voor nieuw programma

20 september 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Komende periode lanceert Zestgroup haar nieuwe Procurement Professional Program, een ontwikkelingsprogramma dat medior professionals met enkele jaren werkervaring op zak helpt met het versterken van hun vaardigheden en expertise binnen het inkoopvak. Om meer te weten over het programma stelden we vijf vragen aan Robert Willems, directeur Purchasing bij Zestgroup. 

Jullie zoeken maar liefst tien nieuwe inkopers voor het programma. Vanwaar die behoefte?

We zien in Nederland, en daarbuiten een enorme golf aan investeringen die voortkomt uit de energietransitie. Honderden miljoenen worden op dit moment vrijgemaakt om deze transitie mogelijk te maken. Niet alleen binnen de energiesector maar juist ook bij vele andere industrieën is er een enorme activiteit, denk bijvoorbeeld aan investeringen in additionele windparken, waterstoffabrieken en aanpassingen aan fabrieken met CO2 reducerende technologie. 

Bij al deze kapitaalsinvesteringen is de juiste kennis, kunde en ervaring nodig. Deze ondersteuning biedt Zestgroup veelal projectmatig aan. Om deze toegenomen vraag goed te bedienen kunnen wij en onze klanten gewoon meer mensen gebruiken.

Robert Willems, Directeur Purchasing, Zestgroup

Inkoop staat tijdens de crisis volop in de schijnwerpers. Welke trends zien jullie bij Zestgroup het vaakst terugkomen?

Inkoop is een breed begrip; als we de focus leggen op met name de private sector zien we duidelijk een aantal behoeften: ervaring en inzicht in complexe project- en contractformats, de invoering en opzet van category management, de begeleiding bij toepassing van digitale tools en tenslotte door vaak meerdere “rationalisaties en reorganisaties” een tekort aan mensen om het toegenomen werk af te krijgen. 

Daarnaast geldt: bij de meeste bedrijven staan de supply chain-ketens onder druk. Bedrijven zoeken naar mogelijkheden om hun ketens te flexibiliseren en kijken daarbij naar hun sourcing-strategieën. Inkoop speelt daarbij een belangrijke rol. Volop uitdagingen dus!

Op welke vraagstukken worden professionals na hun onboarding gezet?

De vraagstukken zijn veelal gerelateerd aan de levenscyclus van een kapitaalsinvesteringsproject. De Zestgroup professionals houden zich, samen met de klant, bezig met het ontwikkelen van inkoopstrategieën, het voorbereiden en coördineren van tenders, contractontwikkeling, onderhandeling en claim vraagstukken tijdens de bouw van een project. 

Als de kapitaalsinvestering reeds gerealiseerd is, zijn de vraagstukken veelal gericht op de supply chain van maintenance & operations. 

Er zijn verschillende aanbieders van inkooptraineeships. Wat maakt jullie programma uniek?

Allereerst de focus op de private sector en daarbij willen we met name de bedrijfsbredere rol door extra training ondersteunen. De klassieke inkoopelementen zijn vaak tijdens de studie en/of additionele cursussen aan bod gekomen. De rollen voor en door Zest inkopers kenmerken zich door veel relaties naar de andere bedrijfsonderdelen binnen onze klant. 

We zetten bewust in om daar extra aandacht aan te geven. Met daarbij een speciaal onderdeel gericht op het gebied van kapitaalinvesteringen. Dit geeft een brede en unieke combinatie, waardoor inkopers zichzelf goed kunnen ontwikkelen. 

We lezen dat ‘kennisdeling en groei’ centraal staan in het programma. Kan je dit toelichten?

Binnen Zest Purchasing - het label van Zestgroup dat zich richt op Procurement/Purchasing - is er nu natuurlijk al een groep inkoopprofessionals in de mix van junior, medior en senior. Door een extra boost te creëren groeit niet alleen de kennisportfolio maar ook de ervaringspool voor het hele team. 

Zest Purchasing heeft volop ideeën en plannen qua verdere vervolgopleidingen, maar we blijven pragmatisch: eerst lopen, dan pas rennen. Dus ons team groter maken is stap één, vervolgens starten we met het nu opgezette ontwikkelprogramma en natuurlijk zit iedereen dan inmiddels ook op boeiende opdrachten bij onze klanten.