René Roelofs over de switch van militair naar consultant

01 juli 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Zo’n twee jaar geleden maakte René Roelofs de overstap van het militaire leven naar consultancy. Een opmerkelijke transfer en een mooie aanleiding om in gesprek te gaan met Roelofs en te ervaren hoe zijn overstap hem is bevallen.

Gedurende zijn veertien jaar in het militaire landschap, bij de Koninklijke Landmacht om precies te zijn, vervulde René Roelofs verschillende rollen. Zo werkte hij enkele jaren als pelotonscommandant en gaf hij training. Later vervulde hij rollen als operationsmanager, adviseur, projectmanager en liaison.

Volgens Roelofs hebben sommige mensen nogal eens een verwrongen beeld van het militaire leven, zoals ze dat van films kennen met kernwoorden als hiërarchie, machogedrag en een gebrek aan empathisch vermogen. Hij wijst echter op elementen zoals teamwerk, leiderschap, verantwoordelijkheid nemen en de nodige mate van aanpassings- en doorzettingsvermogen. Belangrijke facetten, die hij nu inzet naar de adviesbranche.

René Roelofs, Managing Consultant, Zestgroup

Inmiddels heeft hij alweer twee jaar zijn militaire uniform ingeruild voor zijn huidige rol bij Zestgroup, waar hij zijn passie voor procesoptimalisatie ten uitvoer mag brengen, mensen mag coachen & begeleiden en continu op zoek is naar nieuwe uitdagingen. Zestgroup helpt klanten op het gebied van portfolio-, programma-, project- en procesmanagement, procurement & contracting, financial services middels advisering, consultancy en trainingen.

De afgelopen periode heeft hij vanuit Zestgroup uiteenlopende projecten uitgevoerd rondom het optimaliseren van service design en informatiemanagement. “Zo hebben we een servicetransitie proces opgezet, geïmplementeerd en geborgd. Daarbij heb ik een team mogen aannemen en ondersteunen we op jaarbasis, 30 tot 50 globale IT-projecten met transitie naar de staande organisatie. Ondertussen dragen we bij aan het optimaliseren van verschillende andere ITIL-processen.” (Information Technology Infrastructure Library).

In deze en andere verander- en optimalisatietrajecten heeft Roelofs zijn uitgebreide kennis en ervaring kunnen inzetten. “Een positief resultaat realiseren samen met de klant, gebruikmakend van mijn kennis en ervaring, zorgen ervoor dat ik de overstap van Defensie naar het bedrijfsleven niet als heel groot ervaar.”

Roelofs, die zichzelf beschrijft als pragmatisch, sociaal en oplossingsgericht, voelde zich vanaf het begin uitstekend op zijn gemak bij Zestgroup. De ex-militair waardeert onder meer het “mooie klantenportfolio, gave opdrachten, ambitie om te groeien en de fijne organisatiecultuur” en geeft aan: “Ik heb geen seconde spijt gehad van de stap die ik heb genomen. Ik ben vooral dankbaar voor de kansen die ik gekregen, gecreëerd en gepakt heb.“