Hoe Zestgroup helpt bij de transitie naar duurzame warmtebronnen

09 december 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Eén van de belangrijkste pijlers binnen de energietransitie is de overstap van aardgas naar duurzaam opgewekte warmte. Tegelijkertijd brengt deze overstap uiteraard ook weer de nodige uitdagingen met zich mee. Zestgroup helpt diverse grote en kleine spelers binnen de warmtemarkt met het aangaan van deze uitdagingen. Jaap Mulder, directeur van de energie-adviestak van het bureau, legt uit hoe.

Binnen de energietransitie bestaan geen makkelijke antwoorden. Iedereen binnen de sector onderschrijft de enorme urgentie van de in het klimaatakkoord overeengekomen doelstellingen, maar tegelijkertijd zijn de ambities torenhoog en heeft de realisatie ervan een enorme impact.

Dit geldt ook voor de transitie naar duurzame warmte. Neem alleen al de opgave binnen de huizenmarkt. Ons land telt circa 7,7 miljoen woningen, en het overgrote gedeelte hiervan wordt nog verwarmd door aardgas. Kortom: huiseigenaren en de energiesector staat een megaklus te wachten.

Hoe Zestgroup helpt bij de transitie naar duurzame warmtebronnen

Deze klus is bovendien niet alleen groot in omvang, maar ook in complexiteit, benadrukt Jaap Mulder, Directeur bij Zest Utilities. “Businesscases bevatten veel veel en soms onbekende variabelen, er zijn onzekerheden door uiteenlopende toepassingen, en ook niet alle proeftuinen en projecten slaan aan.” Daarbij wijst hij er wel meteen op dat de keerzijde van zo’n enorme uitdaging een net zo’n grote kans is. “Voor partijen binnen de energiesector biedt deze transitie absoluut veel groeikansen.”

Zestgroup helpt spelers binnen de branche bij het verzilveren van deze kansen, waarbij het bureau zich positioneert als trusted partner voor de energietransitie. Het bureau biedt consultancy op thema’s als het ontwerpen van nieuwe producten en diensten, biedt ondersteuning bij de implementatie van veranderinitiatieven en systemen, en levert inhoudelijke trainingen.

“We werken sinds 2004 voor zowel grote als kleine (gevestigde) energiebedrijven, maar ook met relatief nieuwe spelers in de warmtemarkt’, aldus Mulder. Daarbij kunnen de consultants van Zestgroup volgens de directeur putten uit hun “diepgaande kennis van wet- en regelgeving, energiemarktprocessen, informatie, data en toekomstige ontwikkelingen”.

“Daarmee helpen we klanten onder meer met het uitvoeren van impactanalyses op veranderingen en het implementeren van maatregelen en compliance-monitoring. Ook beschik­ken we over uitgebreide ervaring met het projectmatig doorvoeren van complexe veranderingen en het opstellen van businesscases. En op het gebied van datagedreven werken ondersteunen we zowel de front- als backoffice bij dataoptimalisatie en het verankeren van data binnen de besluitvorming.”

En net zo belangrijk als de inhoudelijke kennis en ervaring is de manier waarop Zest schouder-aan-schouder samenwerkt met klanten, zo benadrukt Mulder: “We focussen ons heel bewust op langetermijnrelaties. Daarbinnen werken we in partnership met onze klanten, samen vormen we een hecht team in de implementatie zodat de klanten zelfstandig verder kunnen met behoud van vernieuwde kennis, inzichten en werkwijzen.”

“Tegelijkertijd kunnen we vanuit onze onafhankelijke rol de nodige kritische vragen blijven stellen”, voegt hij tot slot toe. “We durven altijd de vinger op de zere plek te leggen, wat in complexe uitdagingen zoals de transitie naar duurzame warmte nóg belangrijker is dan normaal.”