Accenture neemt middelgroot adviesbureau Zestgroup over

16 december 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Accenture heeft zijn consultancyteam in Nederland uitgebreid door de overname van Zestgroup, een adviesbureau met 120 consultants dat vooral bekend staat voor zijn staat van dienst in de energie- en nutssectoren.

Het in IJsselstein gevestigde Zestgroup levert advies aan klanten in het energie- en nutsdomein en ondersteunt hen op het snijvlak van projectmanagement, verandering en technologische implementaties. Dat doet het in het bijzonder rondom onderwerpen als de energietransitie, regelgeving voor leveranciersmarkten, hernieuwbare energie, kostenoptimalisatie, inkoop en technologie.

Tot de klantenkring van het bureau behoren energieleveranciers (Eneco, Essent, Vattenfall), nutsbedrijven (Enexis, TenneT, Joulz) en waterbedrijven (Vitens, Waterbedrijf Groningen). Zestgroup heeft ook klanten in overige sectoren (denk aan food & beverage, high-tech, industrie, transport & logistiek) – hier ligt de focus op projectmanagement.

Accenture neemt Zestgroup over

Zestgroup (opgericht in 2003) zal als gevolg van de overname geïntegreerd worden binnen Accenture Operations, en zal vanaf nu opereren onder de naam ‘Zestgroup – Part of Accenture’.

Manish Sharma, Group Chief Executive van Accenture Operations, zegt: “We zijn verheugd om Zestgroup te verwelkomen, en daarmee aanzienlijke expertise toevoegen aan onze energieconsulting en procurement activiteiten.”

Nieuwe kansen

De krachtenbundeling met Accenture biedt Zestgroup “nieuwe kansen voor onze klanten en mensen”, laat Zestgroup CEO Ramon van der Wal weten. “Onze gecombineerde expertise zal onze klanten helpen sneller en slimmer te handelen, terwijl het voor onze mensen nieuwe end-to-end projecten en carrièrekansen oplevert.”

De energie- en nutssegmenten vormen voor Accenture belangrijke focusgebieden, vooral binnen Nederland. De tak binnen Accenture die zich op deze sectoren richt is dan ook een van de grootste afdelingen binnen het consultancybureau, en heeft in het verleden als veel leiders voortgebracht, waaronder Manon van Beek (CEO van Accenture in Nederland tussen 2013 en 2018; nu CEO van TenneT) en Irine Gaasbeek (CEO van Accenture in Nederland tussen 2018 en 2021; nu werkzaam in een regionale rol).

De huidige CEO van Accenture in ons land, Nicole van Det, wijst op de expertise die Zestgroup inbrengt op het gebied van klimaatverandering en netto-nul transities – twee van de belangrijkste, opkomende werkvelden binnen de adviesbranche.

“Een duurzame toekomst is afhankelijk van organisaties die meer gebruik maken van duurzame en schone energiebronnen. Met de industrie-expertise en capaciteiten van Zestgroup kunnen we onze klanten nog beter helpen met het behalen van hun CO2-doelstellingen.”

Zo is Zestgroup momenteel onder meer betrokken bij een grootschalig project gericht op de transitie naar duurzame warmtebronnen, en bij een innovatief biogasproject in Overijssel.

Het is voor Accenture de tweede overname in Nederland dit jaar. Eerder werd Cygni ingelijfd, en Zweeds bedrijf dat ook in ons land een vestiging had. Wereldwijd draait de M&A-machine van Accenture op volle toeren – dit jaar zijn al meer dan 20 firma’s overgenomen.