Adviseur Jesse Rozendal debuteert als profscheidsrechter

06 november 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Jesse Rozendal, adviseur bij Haute Equipe, heeft zijn debuut gemaakt als scheidsrechter in het betaald voetbal.

In mei dit jaar werd de destijds zesentwintigjarige Jesse Rozendal, die in het talententraject van de KNVB zat, gebeld door begeleider en profscheidsrechter Danny Makkelie, die hem vertelde dat hij tijdens het nieuwe voetbalseizoen (2020/21) wedstrijden in de Eerste Divisie en Eredivisie mocht gaan fluiten. 

Vorig seizoen floot Rozendal al wedstrijden in de Tweede en Derde Divisie. Na afloop van het huidige seizoen wordt de balans opgemaakt en besluit de KNVB of Rozendal mag blijven fluiten op het hoogste voetbalniveau. 

Debuut

Op vrijdag 23 oktober 2020 stond het debuut van Rozendal als scheidsrechter in het betaald voetbal op het programma. De Eerste Divisiewedstrijd FC Eindhoven - Jong AZ ving aan om 21:00 uur en eindigde in 3 - 0 voor de thuisploeg. Naast dat twee spelers van FC Eindhoven allebei een gele kaart van Rozendal ontvingen, kreeg Emir Biberoğlu van Jong AZ zelfs twee keer geel, waardoor hij in de negenenvijftigste minuut – toen het nog 2 - 0 stond – het veld moest verlaten.

Adviseur Jesse Rozendal debuteert als profscheidsrechter

Op rode kaart werd verdeeld gereageerd. Zo schaarde FC Eindhoven-trainer Ernie Brandts zich achter de beslissing van Rozendal, vond Jong AZ-coach Michel Vonk de rode kaart “belachelijk”, terwijl de voetbalcommentator van Fox Sports sprak over een “ongelukkig moment van Biberoğlu, die wel wat makkelijk zijn tweede gele kaart krijgt”. 

Het pleit echter in het voordeel van Rozendal dat bij Eerste Divisiewedstrijden geen VAR aanwezig is, waardoor dit soort situaties nou eenmaal voor discussies zorgen (niet dat de VAR alle discussie wegneemt).

Voorgeschiedenis

Nadat Rozendaal in 2017 aan de Rijksuniversiteit Groningen een bachelorgraad behaalde in de Internationale Betrekkingen, sloot hij zich aan bij Haute Equipe uit Hoofdorp, waar hij inmiddels al meer dan drie jaar werkzaam is als adviseur. In die rol ondersteunde hij tal van opdrachtgevers, waaronder de gemeente Amsterdam met het implementeren van verschillende regelingen die betrekking hebben op de energietransitie.

Verder zette Rozendal zich vanuit Haute Equipe in voor de gemeente NoardEast-Fryslan. “Hier was ik vooral bezig met externe inhuur, begrotingsconfrontatie en interne controle. Daarnaast hield ik me bezig met het maken van een verbinding tussen de verschillende afdelingen en organisatielagen”, aldus Rozendal, die vanuit het publieke sector adviesbureau tevens zeven maanden de Friese gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland ondersteunde als adviseur interne controle.