House of Performance betrekt medewerkers in het staffingproces

24 juni 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Al jaren scoort House of Performance hoog in de Best Workplaces-ranking van Great Place To Work, en ook dit jaar is het weer raak. Met een nummer 3-notering behoort het Utrechtse bureau tot een van de beste middelgrote werkgevers van ons land. 

Wat maakt werken bij House of Performance zo bijzonder? Een blik op de medewerkersenquête werpt hier licht op. Medewerkers werd gevraagd wat House of Performance onderscheidt van andere bureaus. Op één staat dit jaar het geloof in de missie en dienst van de organisatie, gevolgd door de mogelijkheden voor professionele ontwikkeling. 99% van de werknemers is trots op haar of zijn collega’s en de prestaties van het team en 98% prijst het sterke teamgevoel binnen het bedrijf.

Op de lijst prijkt ook het staffingproces van House of Performance. Dit proces is binnen de consultancy een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering – het bepaalt welke consultants aan welke opdrachten worden gekoppeld. Terwijl de basis van dit proces in de kern gelijk is voor alle partijen in de branche, is bekend dat bureaus hier in de praktijk heel anders mee omgaan. 

House of Performance betrekt medewerkers in het staffingproces

Het draait om de juiste balans vinden in de driehoek klant (het beste team optuigen), bureau (het optimaliseren van de declarabiliteit van de adviseurs) en individu (de juiste match vinden met de persoonlijke ontwikkeling van consultants). House of Performance blinkt volgens de eigen medewerkers uit in de manier waarop het medewerkersbelang voorop wordt gesteld. 

De HoPpers (zoals de medewerkers van House of Performance zichzelf noemen) worden geïnformeerd over het karakter van een opdrachtgever en opdracht en mogen hun voorkeur voor een opdracht uitspreken. Dit gebeurt onder andere in de Obeya, de wekelijkse vergadering waarin wordt gestuurd op de doelen van het adviesbureau, en waarin staffing een vast onderdeel is.

“Wat ik enorm aan ons staffingsproces kan waarderen is dat je niet ongevraagd gedetacheerd wordt”, vertelt adviseur Floor Willems. “Het vraagt echt betrokkenheid en zicht op je eigen beschikbaarheid, expertise, interesse en leerbehoefte. Staffing is daarmee van iedereen. Dat gaat niet foutloos, maar we blijven de dialoog erover voeren.” 

“Voor mij was het staffingsproces bij House of Performance een eyeopener”, voegt collega-adviseur René Koetsveld toe. “Ik ken consultancybureaus waar de opdrachten nog steeds door partners worden binnengehaald en eenzijdig wordt besloten wie het gaat doen. Consultants kunnen wel criteria aangeven, maar ‘de baas bepaalt’, met als gevolg demotivatie, niet gehoord voelen en geen autonomie.”

“Natuurlijk is het uitdagend, loopt het soms niet lekker en vraagt het afstemming. Maar het resultaat is ernaar”, legt Koetsveld uit: “Autonomie, keuzevrijheid, eigen verantwoordelijkheid en een gevoel van saamhorigheid. Ik ben fan!” 

Partner Sjoerd Hogenbirk is trots op de feedback van de eigen medewerkers, maar geeft tegelijkertijd aan dat het nog geen optimaal proces is: “Natuurlijk kom je er niet altijd uit. Maar we werken er hard aan om continu te verbeteren, dat zit immers in ons DNA. Bovendien is mensen laten excelleren onze missie; dat laten we ook terugkomen in ons staffingproces.”