Fakton begeleidt herontwikkeling industrieel erfgoed in Rotterdam
Fakton Consultancy is betrokken bij de herontwikkeling van een voormalig fabriekscomplex aan de Keileweg in Rotterdam.
Het fabriekscomplex – naam: ‘Kunst & Complex’ – moet het centrum worden van de nieuwe Rotterdamse wijk Merwe-Vierhavens, een voormalig havengebied van 100 hectare in het westen van de stad, dat de komende jaren wordt omgetoverd tot woon- en werkgebied.
Het terrein aan de Keileweg 26-28 heeft een oppervlakte van zo’n 6.700 vierkante meter en bestaat uit twee monumentale fabriekspanden waarin – na een grondig verbouwing – onder andere kunstateliers, bedrijven en horecagelegenheden zullen komen.
Sociaal, bruisend en duurzaam
De gemeente Rotterdam was tot voor kort eigenaar van het fabriekscomplex, dat na een openbare aanbesteding werd gegund aan ‘Team Crossing Keileweg’ – een consortium bestaande uit ontwikkelaar Miss Clark, conceptontwikkelaar De Mannen van Schuim en Kraaijvanger Architects. Tijdens het verkooptraject werd de gemeente bijgestaan door experts van vastgoedadviseur Fakton Consultancy.
Het consortium gaat de komende maanden samen met de beoogde eindgebruikers de plannen verder vormgeven. Het betreft Social Capital (een bedrijf dat werknemers met een arbeidsbeperking verbindt aan werkgevers in de horeca), lunchrestaurant Happy Tosti Group en Bank15 (een adviesbureau dat sociale impact wil maken).
“Vanuit ons geloof in deze locatie hebben we een ontwerp gemaakt waarbij we rekening hebben gehouden met eindgebruikers die sociale doelstellingen nastreven. Het moet daarnaast ook een duurzame en bruisende plek binnen de nieuwe wijk worden”, vertelt Roel Willems, lid van het Team Crossing Keileweg-consortium.
Verantwoordelijk wethouder Bas Kurvers (VVD) voegt toe: “Ik ben blij met deze creatieve plannen voor dit markante industriële erfgoed. Op het fabriekscomplex zal enerzijds plaats zijn voor ondernemers en anderzijds voor cultuurdragers. Deze mix bindt toekomstige bewoners aan hun nieuwe wijk.”
Industrieel erfgoed in Rotterdam
In de twee monumentale fabriekspanden uit 1916 waren ooit de Hollandsche Maatschappij voor Gecondenseerde Melk en de Hollandsche Kleefmachinefabriek gevestigd. De gebouwen worden – nadat het consortium en de eindgebruikers overeenstemming hebben bereikt over de plannen – gerenoveerd en uitgebreid, maar “de uitstraling blijft industrieel”, benadrukt de gemeente.
Om de hoek – op circa 2,5 kilometer loopafstand – ligt het terrein van de voormalige Van Nelle Fabriek, dat in 1931 werd opgeleverd en sinds 2014 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Vroeger werden hier koffie, thee en tabak verwerkt, momenteel huizen er allerlei moderne bedrijven, zoals adviesbureau Creatieve Koppen.