Bouw van nieuw ‘zwevend’ hoofdkantoor van Twynstra Gudde gestart

15 mei 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Twynstra Gudde zal naar verwachting in 2019 een nieuw ‘zwevend’ kantoor betrekken. Begin mei ging de bouw daarvan in ‘De Nieuwe Stad’ in Amersfoort officieel van start. Feitelijk betreft het nieuw kantoor een nieuwe verdieping op het al bestaande pand Hal 6, een loods van de voormalige Prodentfabriek. Naast de verdieping van het adviesbureau zal nog een extra verdieping worden gerealiseerd, waar in de toekomst diverse flexplekken en ruimtes te huur zijn voor ondernemers.

Een betrekkelijk recente trend binnen het erfgoedlandschap is de herontwikkeling van industrieel erfgoed. Denk daarbij aan fabrieken, molens, boortorens en andere voormalige productiefaciliteiten. Zo ontstonden in Eindhoven in het jaar 2000 op het voormalig bedrijventerrein van multinational Philips de eerste sporen van de huidige creatieve oase Strijp-S.

Door ons hele land zijn meerdere vergelijkbare plekken te vinden, zoals bijvoorbeeld het Westergasterrein in Amsterdam en de Van Nellefabriek in Rotterdam. Ook in Amersfoort, waar ooit tandpastaproducent Prodent huisde, is industrieel erfgoed te vinden dat is herontwikkeld en momenteel door verschillende bedrijven wordt gebruikt als werklocatie. Het betreft ‘De Nieuwe Stad’, waar Twynstra Gudde in 2019 een nieuw kantoor zal betrekken. 

Naar het industriële erfgoed

Het huidige kantoor van het adviesbureau is ook in Amersfoort gevestigd, maar wel op een andere locatie, namelijk naast het centrale treinstation van de stad. Medio 2017 werd al aangekondigd dat Twynstra Gudde dat pand in 2019 zou gaan verlaten en zou verhuizen naar De Nieuwe Stad, een gebied in het Oliemolenkwartier dat sinds 2013 wordt omgetoverd tot microstad met kantoorruimtes, innovatieplekken, hubs voor ontmoetingen en horecagelegenheden. Of zoals de ontwikkelaars het zelf noemen: “Het creëren van een levendige en sociale plek met festivals, een poppodium, restaurants, gedeelde moestuinbakken en een sterke lokale gemeenschap.” 

Bouw van nieuw 'zwevend' hoofdkantoor van Twynstra Gudde gestart

Deze maand is de bouw van het nieuwe pand van Twynstra Gudde officieel van start gegaan. De nieuwe kantoorruimte betreft een verdieping die wordt bijgebouwd op het bestaande pand ‘Hal 6’. Dat gebouw deed vroeger jarenlang dienst als loods van de Prodentfabriek. Momenteel zijn op de eerste verdieping van Hal 6 de online supermarkt Picnic en het poppodium FLUOR gevestigd.

Bovenop de nieuwe verdieping van het adviesbureau zal de komende tijd nog een tweede verdieping worden gerealiseerd. Daar zullen dan diverse flexplekken en bedrijfsruimtes ontstaan. Beide verdiepingen kennen een bijzondere architectuur, laat Twynstra Gudde weten in een persbericht: “Niet alleen de functie van het gebouw, maar ook de architectuur is uniek. De verdiepingen komen op palen en zweven als het ware boven De Nieuwe Stad.” 

Verbinding 

Architectenbureau Space Encouters en ontwikkelaar (en belegger) Schipper Bosch zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwe werkplek. Gijs Baks, oprichter van Space Encouters, geeft toelichting: “Het ontwerp creëert verbinding tussen binnen en buiten. Aan de buitenkant komen geglazuurde witte tegels – refererend naar de vroegere Prodentfabriek. We gaan weer letterlijk shinen in De Nieuwe Stad.”

Naast over deze esthetische aspecten is bij het ontwerp ook goed nagedacht over duurzaamheid. Zo wordt veel gebruikgemaakt van duurzame materialen, zoals kozijnen van Platowood. Daarnaast wordt de benodigde energie (deels) op duurzame wijze opgewekt via de biowarmteketel van De Nieuwe Stad en middels zonnepanelen op het gebouw.

Bart Schoonderbeek, een van de ontwikkelaars van De Nieuwe Stad, reageert verheugd op de komst van Twynstra Gudde: “In De Nieuwe Stad zitten al verschillende kleine en grote bedrijven, horeca en onderwijsinstellingen. We waren nog op zoek naar een partij die verrassende samenwerkingen en dwarsverbanden tot stand kan brengen. We zijn trots dat een gerenommeerd bedrijf als Twynstra Gudde de economische en sociale vitaliteit van het gebied versterkt.”

Joost Voerman, Directeur van Twynstra Gudde, onderschrijft de meerwaarde van het nieuwe pand: “We willen ons onderscheiden, zowel met een innovatief werkconcept als met de locatie. We hebben elkaar in dat opzicht echt gevonden in de wijze waarop we de toekomst in willen gaan: vooruitstrevend, flexibel en duurzaam.”

Vastgoed als dienst

Bijzonder aan Twynstra’s nieuwe werklocatie is het feit dat het adviesbureau een ‘vastgoed as a service’-overeenkomst heeft gesloten met de verhuurder. Dit betekent dat er geen ouderwetse vierkante meters kantoorruimte worden gehuurd, maar dat werkplekken worden afgenomen als een service.

Wanneer consultants in het kantoor zijn, gebruiken ze kantoorruimte die Twynstra Gudde betaalt, maar wanneer ze bij klanten verblijven, wordt als het ware de ‘teller stopgezet’. Er worden dus geen vierkante meters gehuurd, maar er wordt juist gebruikgemaakt van een totaalconcept: voor een vast bedrag krijgt het adviesbureau een werkplek inclusief alle diensten en services. Op deze manier is er zowel flexibiliteit in gebruik gedurende de week als gedurende de jaren.