SeederDeBoer: ‘Wij zijn dé opleider van consultants’
In 2010 was SeederDeBoer een van de eerste adviesbureaus met een Young Professional-programma. Vandaag de dag is dat wel anders: traineeships zijn hot. Hoe blijft SeederDeBoer zich binnen het huidige landschap onderscheiden van andere adviesbureaus? Consultancy.nl sprak met Justin Vosveld, Robine van Veen en Annet Verhagen, die sinds 1 januari als Junior Consultants Team verantwoordelijk zijn voor het Consultancy Traineeship van SeederDeBoer.
In 2005 richtten René Seeder en Pieter de Boer samen SeederDeBoer op. Sindsdien helpt het organisatieadviesbureau organisaties bij het in de praktijk brengen van hun strategie. Het kantoor levert inhoudelijk advies, coaching, programma- en projectmanagement om complexe verandertrajecten tot een goed einde te brengen.
De vraagstukken waar SeederDeBoer zich op richt zijn uiteenlopend, maar kennen vaak (één van) de volgende componenten: proces- of organisatieontwerp, finance, digitalisering en ICT. Al vrij snel merkte het kantoor dat er behoefte bestond aan verjonging, vernieuwing en verfrissing – zowel bij klanten als intern. Hieruit ontstond na enkele jaren een Young Professional-programma.
“Toen ik in 2007 begon bij SeederDeBoer had ik twaalf collega’s”, begint Robine van Veen. “Dit was nog voordat ons Young Professional-programma er was. We hadden al wel de ambitie om te groeien en zagen al gauw dat het heel krachtig is om zelf mensen op te leiden. Om jonge talenten consultancyskills aan te leren en te werken aan hun ontwikkeling. Zo zijn we in 2010 met het Young Professional-programma gestart.”
“We namen toen één keer per jaar een groep junior collega’s aan”, vervolgt ze: “zodat die collectief kunnen leren – van elkaar en met elkaar – en samen een band opbouwen. Het programma stond direct al behoorlijk goed. Iedere junior doorloopt het opleidingsprogramma en wordt gekoppeld aan een senior collega die als mentor fungeert.”
“Die verbinding met de seniors is heel belangrijk”, vult Justin Vosveld aan, die in 2006 begon bij SeederDeBoer, daarna enkele jaren bij Capgemini en Capco werkte en in 2013 terugkeerde op het oude nest. “We hebben het traineeship dan ook bewust niet als een geheel losse propositie neergezet”, vervolgt de vorig jaar tot de maatschap toegetreden Vosveld. “Dat is ook een van de redenen dat starters bij ons willen komen werken, om te leren van onze senior consultants.”
Consultancy Traineeship managementteam
Sinds de start van het Young Professional-programma is SeederDeBoer flink gegroeid. Vandaag de dag telt het bureau meer dan tachtig medewerkers en ook de groep trainees is groter geworden. Inmiddels is er ook een maatwerk banking-consultancy traineeship in samenwerking met Rabobank. Daarnaast werd dochterbedrijf Hieroo opgericht, dat lokaal talent koppelt aan lokale organisaties.
Vorig jaar werd besloten dat het tijd was het bestaand traineeshipteam uit te breiden om te kunnen blijven professionaliseren en vernieuwen. “Ik heb al een jaar of vier de portefeuille ‘jong talent’ onder me en sinds 1 januari leid ik het nieuwe Junior Consultants Team, waarmee we nog verder professionaliseren en de groei in goed banen leiden”, legt Vosveld uit.
Van Veen is binnen het team begonnen als talentmanager voor de consultancytalenten. “Ik werd gevraagd voor deze rol en dacht: dit is een mooie kans! Ik werk al geruime tijd met veel plezier bij SeederDeBoer, weet wat het vak inhoudt en kan dit nu delen met jonge talenten. Vanuit het Consultancy Traineeship – dat is de naam die we het programma per 1 januari hebben gegeven – ben ik verantwoordelijk voor de junior consultants; recruitment, opleidingen en ontwikkeling – alles wat erop is gericht om de junior consultants in twee jaar op te leiden tot succesvolle consultants.”
“Als je na je studententijd aan de start staat van iets nieuws is het heel fijn om dingen met elkaar te kunnen delen, bijvoorbeeld waar je tegen aanloopt in je opdrachten.”
– Annet Verhagen
Annet Verhagen, die sinds 2016 bij SeederDeBoer werkt, vervult binnen het nieuwe team de rol van accountmanager: “Ik richt me op het aangaan van partnerships. Ik ga langs bij organisaties en kijk op welke manier zij met jong talent willen samenwerken en hoe ze de junior consultants kunnen laten groeien en ontwikkelen. Wij zorgen voor de opleiding en de organisaties voor de praktijkervaring.”
Groep 12
Als enige van de drie heeft Verhagen zelf ook praktijkervaring als SeederDeBoer-trainee: “Ik ben ruim drie jaar geleden binnengekomen als Young Professional. Ik heb gewerkt in alle drie de sectoren waarin we hoofdzakelijk actief zijn. Ik heb een tijd in de ouderenzorg projecten uitgevoerd, in de financiële sector en ook een opdracht gedaan in de publieke sector. Ik heb met een senior consultant samengewerkt, maar ook als individu in een grote organisatie rondgelopen. De diversiteit aan opdrachten en rollen was al met al heel leerzaam.”
“Wat ik als heel prettig heb ervaren was het starten in een groep”, vervolgt Verhagen. “Ik vormde met drie anderen ‘groep 12’. Als je na je studententijd aan de start staat van iets nieuws is het heel fijn om dingen met elkaar te kunnen delen, bijvoorbeeld waar je tegen aanloopt in je opdrachten, en kom je er achter dat iedereen eigenlijk tegen dezelfde dingen aanloopt. Naast de trainingen onderneem je ook heel veel leuke dingen samen. In zekere zin vormen we nu nog steeds een groepje, het zijn gewoon mijn beste maatjes in de organisatie.”
“Zo’n band ontstaat deels ook vanzelf”, vult Van Veen aan. “We geven hard- en soft skills-trainingen. Met name die soft skills-trainingen gaan over jou als persoon. Daarin stel je jezelf heel kwetsbaar op. Dat is de enige manier om alles eruit te halen wat erin zit. Als groep deel je alles met elkaar. Wellicht is er niemand die jou beter kent dan jouw groepje.”
Ondernemerschap
Een belangrijke kwaliteit waarop wordt gestuurd tijdens het Consultancy Traineeship is ondernemerschap. “Onze consultants worden vaak ingezet op vraagstukken waar de Raad van Bestuur niet uitkomt”, geeft Vosveld aan. “Daarbij is het belangrijk dat ze een sterke persoonlijkheid hebben. Dat ze niet schromen de regie in handen te nemen en de lastige vragen te stellen. Dat ze de dingen net even anders doen om groepen toch bij elkaar te brengen, om te verbinden en structuur aan te brengen.”
“Onze consultants worden vaak ingezet op vraagstukken waar de Raad van Bestuur niet uitkomt. Daarbij is het belangrijk dat ze een sterke persoonlijkheid hebben.”
– Justin Vosveld
“We zien ook steeds meer dat ze in niche-afdelingen bij banken – bij finance of risk – onze mensen willen inzetten. Niet zozeer om hun inhoudelijke expertise op dat gebied, maar omdat ze net even anders zijn”, gaat hij verder. “Juist vanwege dat ondernemende, die durf om het op een eigen manier aan te pakken. Iemand nam bijvoorbeeld een keer een kookwekker mee naar een vergadering omdat er steeds geklaagd werd dat het niet efficiënt genoeg ging.”
“We krijgen ook terug van klanten dat het merkbaar anders is om met onze junior consultants samen te werken”, vult Verhagen aan. “Ze hebben een bepaalde energie en proactiviteit die ervoor zorgt dat opdrachtgevers steeds weer bij ons terugkomen. Daar selecteren we ook op. We kijken bijvoorbeeld wat iemand heeft gedaan tijdens zijn of haar studententijd: Hoe heeft iemand zich ontwikkeld in bijvoorbeeld bijbanen of andere extracurriculaire activiteiten?”
Ruimte voor ideeën
Het idee van ondernemerschap speelt ook een belangrijke rol binnen de interne organisatie van SeederDeBoer. “Dit is een van de redenen waarom we maar weinig stafdiensten hebben”, legt Vosveld uit. “Het is zoveel mogelijk èn-èn: je kunt bijvoorbeeld een bijdrage leveren aan HR, recruitment en marketing. Pak jouw moment om te doen waar je het beste in bent en wat je leuk vindt.”
“We moedigen iedereen ook aan om met ideeën te komen”, voegt Van Veen toe. “Er zitten zoveel ideeën in de groep, daar moet je gebruik van maken. Het gaat er in beginsel om dat iedereen SeederDeBoer naar een hoger plan kan tillen.”
“Traineeships zijn vandaag de dag een beetje een hype. Maar in veel gevallen kun je je afvragen of het ook echt traineeships zijn, of dat een nieuw label op iets bestaands wordt geplakt.”
– Robine van Veen
Ook deze brede oriëntatie komt terug in het Consultancy Traineeship. “We zijn natuurlijk benieuwd waar de ambities van onze talenten liggen”, vertelt Van Veen, “maar we maken wel duidelijk dat we verwachten dat je openstaat voor alles. Juist daar waar je niet meteen denkt tot je recht te komen kun je veel leren. Ga het maar doen en kom er maar achter. En als je dan nog steeds dezelfde mening hebt: prima. Maar vaak zie je dat mensen juist positief worden verrast en zeggen: ‘Wow, ik zou zelf nooit hebben gekozen dit te gaan doen.’”
SeederDeBoer als Talentontwikkelaar
Gedurende het tweejarig traineeship evalueren de trainee en SeederDeBoer samen wat de beste vervolgstap is. “We kijken of het passend is om iemand door te laten stromen naar de rol van consultant”, aldus Van Veen. “Heeft iemand zelf die ambitie? Je weet nooit wat er allemaal verandert in twee jaar tijd.”
“Onze missie hebben we een half jaar geleden nog eens duidelijk geformuleerd: wij zijn de beste investering in je persoonlijke en professionele ontwikkeling”, geeft Verhagen aan. Hiermee benadrukt ze de focus van het opleidingsprogramma, die ook duidelijk wordt onderstreept in de naam ‘Consultancy Traineeship’: SeederDeBoer leidt jonge talenten op tot consultant voor verandertrajecten, niet tot een expert binnen één bepaalde niche. “Het gaat in de eerste plaats om de echte consulting skills”, aldus Vosveld, “de inhoud leren ze vooral on the job.”
“Dat is wat het Consultancy Traineeship bijzonder maakt”, voegt Van Veen tot besluit toe. “Traineeships zijn vandaag de dag een beetje een hype. Maar in veel gevallen kun je je afvragen of het ook echt traineeships zijn, of dat een nieuw label op iets bestaands wordt geplakt.”