Adviesbranche helpt War Child bij fundraising en professionalisering

05 juli 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Adviesbureaus EY VODW, Deloitte, ORMIT en UPD hebben zich aan War Child verbonden als zakenpartner, met als doel om levens van kinderen in conflictgebieden te herstellen, onder meer door middel van psychologische hulp.

War Child International, opgericht in 1995, is een organisatie die zich inzet om kinderen te helpen bij het verwerken van oorlogservaringen. De non-profit organisatie is feitelijk een netwerk van onafhankelijke organisaties – War Child in Nederland, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Alledrie de organisaties voeren hetzelfde logo, maar staan verder in financiële, juridische en operationele zin los van elkaar.

De doelstellingen van War Child in Nederland zijn: (1) psychosociale programma’s ontwikkelen waarbij de kracht van creativiteit en sport wordt ingezet om de psychologische en sociale ontwikkeling en het welzijn van kinderen te versterken, (2) creatieve en sportieve programma’s opzetten die gericht zijn op het bijeenbrengen van kinderen die door de oorlog zijn uiteengedreven, om op die manier bij te dragen aan een vreedzamere samenleving, en (3) publiek bewustzijn creëren en steun genereren voor de problematiek rondom kinderen in (voormalige) oorlogsgebieden.

Aan die ambities dragen verschillende adviesbureaus bij als business partner, waaronder UPD. “Kinderen zijn sterker dan oorlog. Daar geloven wij in”, vertelt een woordvoerder van de consultancy. “Elke dag zet War Child zich in om niet alleen de kinderen uit de oorlog te halen, maar belangrijker nog; de oorlog uit het kind te halen. Wij geloven dat we met de kracht van samenwerken een grote impact kunnen maken op het leven van kinderen in oorlog. Daarom helpen we War Child, met de gezamenlijke missie om dromen van kinderen in conflictgebieden waar te maken. Voor nu en in de toekomst.”

Vier adviesbureaus helpen War Child als zakenpartner

Het adviesbureau uit Amstelveen, gespecialiseerd in het realiseren van verbetering, helpt bij verschillende activiteiten. Zo wordt het managementteam van de ngo gecoacht door UPD, en ontvangen medewerkers van War Child kosteloos training. “Daarnaast helpen onze marketing-, sales-, Lean Six Sigma- en agile-experts War Child als gehele organisatie vooruit met procesverbetering. Ook zijn we met enige regelmatig aanwezig op evenementen en leveren we graag een bijdrage aan bijeenkomsten die uiteindelijk moet leiden tot een betere toekomst voor kinderen in conflictgebieden.”

Ook EY VODW (het voormalige VODW), Big Four-kantoor Deloitte en talentontwikkelaar ORMIT hebben zich aan War Child verbonden als zakenpartner. EY VODW zet zich al langer in voor de non-profit organisatie, zoals afgelopen jaar, toen het een Hackathon – een bijeenkomst van software- en websiteontwikkelaars – organiseerde waarvan de opbrengst was bestemd voor War Child.

Deloitte en War Child werken al enkele jaren samen. Het Big Four-kantoor biedt zijn medewerkers de gelegenheid om geld in te zamelen voor het goede doel, terwijl ORMIT War Child steunt door de inzet van zijn managementtrainees, die op pro-bono basis korte opdrachten uitvoeren voor de organisatie. 

Business ambassadeurs

Achter de schermen zijn er bovendien verschillende consultants die hun steentje bijdragen aan War Child. Een daarvan is Stef Oud, een voormalig partner van A.T. Kearney en Deloitte Consulting in Nederland, en nu partner van consultancybureau XtraAdvice. Hij is reeds zo’n vijftien jaar betrokken bij War Child als business ambassadeur, een rol die inhoudt dat hij War Child aan het bedrijfsleven en service clubs (denk aan de Rotary of de Lions) probeert te koppelen. Toen hij als partner actief was bij Deloitte, mobiliseerde Oud bijvoorbeeld een team van zo’n honderd Deloitters en klanten om een fundraising-concert van DJ Martin Garrix in Paradiso te bezoeken.

Meer recent, was hij afgelopen maand met een War Child en Rotary team aanwezig tijdens de Global Rotary Convention die dit jaar plaatsvond in Hamburg. Het specifieke doel was om aandacht te vragen voor kinderen die slachtoffer zijn van drugs(bende)-gerelateerd geweld in Bogota, Colombia. Ook werd er afgelopen maand op Ibiza een event georganiseerd voor support aan War Child. Daar werd een substantieel bedrag opgehaald tijdens een diner en veiling. Ook daar waren veel vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en bn’ers aanwezig.