Stef Oud blikt terug op het World Economic Forum 2019 in Davos

05 februari 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De rust is inmiddels wedergekeerd in het mondaine Zwitserse bergstadje Davos, waar afgelopen maand meer dan 3.000 leden van de elite van het internationale bedrijfsleven neerstreken. Tijdens het World Economic Forum (WEF) 2019 stonden ’s werelds meest urgente economische onderwerpen – zoals klimaat, handel, automatisering en gendergelijkheid – op de agenda. 

Nederland was zoals gewoonlijk goed vertegenwoordigd tijdens het forum. Bekende gezichten uit het zakenlandschap – zoals Ralph Hamers (ING), Kees van Dijkhuizen (ABN AMRO), Feike Sijbesma (DSM) en Frans van Houten (Philips) – gaven acte de présence. Onder het gezelschap dat afreisde naar de invitation only-conferentie bevond zich ook Stef Oud. “Als firma bespraken wij tijdens het WEF 2019 in Davos een breed scala aan strategische, mondiale onderwerpen”, vertelt de partner van A.T. Kearney Benelux.

Het adviesbureau is één van WEF’s belangrijkste partners: wereldwijd mogen slechts 100 bedrijven zich strategisch partner noemen van het forum. Deze status geniet het kantoor samen met vijf van zijn grootste directe rivalen – McKinsey, BCG, BainOliver Wyman en Strategy&. Oud maakte deel uit van A.T. Kearneys WEF 2019-delegatie, die bestond uit Alex Liu (CEO) Paul Laudicina (Chairman) en zo’n twintig andere senior partners van het strategiekantoor. 

In gesprek met Consultancy.nl zegt Oud dat het een voorrecht is om namens A.T. Kearney in Davos aanwezig te zijn, en dat hij het evenement heeft verlaten met nieuwe inspiratie, inzichten en waardevolle contacten. Zo ontmoette hij bestuurders uit verschillende industrieën, waaronder global CxO’s – en was bijvoorbeeld in de gelegenheid om tijdens een netwerkevent Facebooks chief operating officer Sheryl Sandberg te ontmoeten. Stef Oud - A.T. Kearney

“Het World Economic Forum is de uitgelezen plek om van gedachten te wisselen en te spreken met invloedrijke leidinggevenden van multinationals, uit de politiek en ook veel succesvolle ondernemers”, zegt Oud. Thema’s waarop A.T. Kearney een voortrekkersrol innam zijn de toekomst van de productie-industrie, hoe Afrika een succesvolle strategie kan vormgeven voor de komende decennia, de toekomst van gezondheidszorg, en hoe opkomende technologieën als internet of things het productielandschap transformeren, om er een paar te noemen.

“Al met al verzorgde A.T. Kearney zeven sessies in het speciaal voor de gelegenheid gebouwde ‘Glass House’, namen onze experts deel aan tientallen paneldiscussies en hadden we meer dan 250 bilaterale ontmoetingen met senior executives, regeringsleiders en academici”, aldus de Nederlandse partner. Om welke bedrijven het hierbij gaat wil hij niet prijsgeven – het klantennetwerk van het bureau is confidentieel. Wel geeft hij aan dat hij het contact met een aantal van hen heeft voortgezet, waarbij de aandacht met name uitgaat naar digitale transformatie, Ouds voornaamste expertisegebied.

Terwijl Oud met veel plezier deelnam aan de conferentie, was het tegelijk hard werken: “De week zelf, de voorbereidingen, maar vooral ook de opvolging is een erg intensieve maar ook fascinerende periode. Dat komt met name door de overvolle agenda van het World Economic Forum en de grote bijdrage die van A.T. Kearney wordt verwacht in het tonen van kennisleiderschap en delen van oplossingen.” 

Sinds hij zich in 2017 aansloot bij A.T. Kearney in Amsterdam, is Oud verantwoordelijk voor de Digital Transformation en Data Analytics-praktijk in de Benelux. De RUG-, Harvard Business School- en INSEAD-alumnus heeft een kleine drie decennia aan ervaring in management- en digital consulting, met momenteel een focus op klanten in de hightech-, media-, telecom- en productiesectoren. Hierbij speelt ook de Brainport-regio, waar zijn roots liggen, een belangrijke rol.

Terugkijkend op het evenement sprongen twee onderwerpen er volgens Oud in het bijzonder uit. Ten eerste de vele mogelijkheden van de razendsnel veranderende digitale wereld en de impact hiervan op het ontwikkelen van talent. Daarnaast ook de hoopgevende toekomstscenario’s die dankzij digitale oplossingen mogelijk worden voor de gezondheidszorg.

De algehele stemming tijdens de 2019-editie van WEF was echter wat minder optimistisch dan in de voorgaande jaren. Oud: “Dit is voornamelijk het gevolg van het afkoelen van verschillende grote economieën (zoals Duitsland en de UK), politieke onzekerheid (bijvoorbeeld de Brexit en de situatie in Venezuela), grote spanning tussen economische wereldmachten (de VS en China) en een groeiende onrust omtrent thema’s als duurzaamheid en de ongelijke verdeling van welvaart.”