Deze 20 adviesbureaus bepalen mede de agenda van WEF Davos

23 januari 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Jaarlijks daalt de mondiale economische en politieke elite eind januari massaal af naar een Zwitsers skioord. Dit markeert het begin van het welbekende World Economic Forum (WEF). Uit een analyse van de lijst van de honderd strategische partners die deelnemen aan deze editie van het WEF, blijkt dat de management-consultancysector een behoorlijke vinger in de pap heeft bij het vormgeven van de agendapunten.

Afgelopen maandag arriveerden de hooggeplaatsten in het besneeuwde Alpenstadje Davos, om daar onder meer te bespreken hoe de globaliseringstrend het best kan worden verdedigd in een tijdperk waarin er steeds meer kritiek is op de invloed van commerciële markten op politieke en publieke besluitvorming. Dit jaar wordt het WEF voor de achtenveertigste keer georganiseerd. Tijdens de eerste editie in 1971 waren er bijna 450 leiders aanwezig. Sindsdien is het evenement exponentieel gegroeid: naar verwachting zullen dit jaar ruim 2.500 gasten deelnemen, waaronder 340 politieke leiders.

De agenda van het World Economic Forum wordt gevormd door onderzoek én door verschillende captains of industry, waarvan honderd op hun naambordje ook de titel ‘strategic partner’ hebben staan. “Deze groep bestaat uit leidinggevenden van honderd toonaangevende internationale bedrijven, die elk op een bepaalde manier essentieel leiderschap bieden dat bijdraagt aan WEF’s missie om de toestand van de wereld te verbeteren. Alleen de meest erkende organisaties, die een bewezen staat van dienst hebben op het gebied van goed bestuur en hun bedrijfswaarden afstemmen op die van het WEF, worden uitgenodigd om zich bij deze groep aan te sluiten.” 

Uit een analyse van deze groep komt naar voren dat een vijfde bestaat uit leden die actief zijn in de adviesbranche. Denk naast reguliere kantoren ook aan strategieconsultancybedrijven, technologie-, management- en aan HR-adviesbureaus.

Deze 20 consultancy firma's bepalen mede de agenda bij WEF Davos

Weinig verrassend zijn de Big Four-kantoren aanwezig op het WEF, waaronder PwC, dat als onderdeel van zijn partnerschap jaarlijks zijn wereldwijde onderzoek onder CEO’s presenteert tijdens het congres in Zwitserland. De delegatie van het advies- en accountantsbedrijf bestaat uit de Britse voorzitter Kevin Ellis en de Amerikaanse voorzitter Tim Ryan. Deloitte zal ook op het evenement vertegenwoordigd zijn, dit jaar door Global CEO Punit Renjen, Asia Pacific CEO Cindy Hook en door de nieuwe leider van Noordwest-Europa, Richard Houston. EY en KPMG zijn eveneens aanwezig in Davos met beide een tamelijk grote senior delegatie, waaronder hun mondiale CEO en alle regionale voormannen en -vrouwen. 

Ook de drie grootste strategieconsultancykantoren – McKinsey & CompanyBoston Consulting Group (BCG) en Bain & Company – zijn deze editie van het WEF weer van de partij. BCG heeft vijf hooggeplaatste bestuurders naar het evenement gestuurd, waaronder CEO Rich Lesser, voorzitter Hans Paul Burkner en Christoph Schweizer, de voorzitter van Centraal- en Oost-Europa en het Midden-Oosten. Ook McKinsey en Bain hebben beide een omvangrijk team van senior partners afgevaardigd.

Daarnaast is er vanuit Accenture eveneens een Nederlander aanwezig tijdens het WEF, Sander van ’t Noordende, Group Chief Executive for Products. Ook A.T. Kearney heeft een Nederlander in zijn team van afgevaardigden – Stef Oud, partner in Amsterdam. Marsh & McLennan Companies is een van de adviesbureaus die het langst deelneemt aan het WEF. De organisatie is het moederbedrijf van dochterondernemingen Oliver Wyman, Mercer, NERA Economic Consulting, Marsh en Guy Carpenter. Marsh is doorgaans een van de eerste bedrijven die tijdens het evenement voor een plek in de schijnwerpers kiest en heeft in aanloop naar het WEF zijn jaarlijkse Global Risk Report uitgebracht, terwijl Oliver Wyman een scala aan rapporten produceert samen met WEF-experts.

Andere strategische partners op het WEF uit de consultancyhoek zijn onder andere Heidrick & Struggles, een wereldwijd opererend adviesbureau voor human capital en leiderschapsontwikkeling, Strategy&, een strategieadviesbureau dat onderdeel is van PwC, en Willis Towers Watson, dat op mondiaal niveau een grote speler is op het gebied van HR- en verzekeringsdiensten. Vijf strategische partners komen uit het IT-consultancysegment: Hitachi, IBM, Infosys, TCS en Wipro.

Naast al deze strategische partners, heeft het WEF nog meer dan 200 andere partners. Onder deze groep bevindt zich een handvol adviesbureaus, waaronder de managementadviesbureaus AlixPartners en FTI Consulting, ingenieurs- en adviesbureaus AECOM en Arup, evenals BCG-dochter Digital Ventures, maar ook een technologisch speler als Cognizant, HR-dienstverlener Egon Zehnder en real-estate-specialist JLL.