Taxtimbre en The Resource bundelen tax- en transfer pricing-diensten

08 februari 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Taxtimbre, een bedrijf gespecialiseerd in belastingadvies en -automatisering, heeft de krachten gebundeld met de tax automation tak van The Resource. “Door onze kennis en ervaring te combineren, kunnen we organisaties helpen om een ​​soepel en effectief end-to-end tax-proces te creëren”, legt Roelf Kloen uit, partner bij The Resource.

Zowel Taxtimbre als The Resource richt zich specifiek op het belastingvakgebied. Taxtimbre, dat vorig jaar werd opgericht, ondersteunt klanten met tax- en transfer pricing-diensten. Het bedrijf werd gelanceerd door financieel adviesbureau Finext tegelijk met de overname van de tax- en transfer pricing-praktijk van Tytho (het andere deel van het bedrijf werd overgenomen door Deloitte). Taxtimbre wordt bestuurd door Monica Erasmus, die eerder 21 jaar werkzaam was voor PwC, en Benno van Ingen, die vanuit Finext leiding geeft aan de nieuwe onderneming.

Het in Amsterdam gevestigde The Resource werd opgericht met een vergelijkbare missie. Het bedrijf helpt zijn klanten de effectiviteit van hun fiscale functie te verbeteren door het leveren van een reeks consultancy-, compliance-, uitvoerings- en technologiediensten. Door de krachten te bundelen met Taxtimbre kan het bedrijf met gelijkgestemde professionals werken, geeft Kloen aan. “De combinatie van onze activiteiten met die van Taxtimbre stelt ons in staat om nauw samen te werken met specialisten op het gebied van transfer pricing en technologie.” Erasmus voegt toe: “Door onze experts samen te brengen, wordt de basis gelegd om organisaties te helpen bij het transformeren van hun tax-processen.”

Taxtimbre and The Resource bundelen tax en transfer pricing diensten

Als onderdeel van hun joint-venture bundelen de twee bedrijven hun tax automatisering diensten en opereren ze onder de vlag van Taxtimbre. Het belangrijkste focusgebied van de onderneming zal liggen op belastingtechnologie, een gebied dat volgens de partners van beide bedrijven de traditionele aanpak binnen het belastinglandschap zal verstoren. Vergelijkbaar met de manier waarop technologie onder andere de financiële of accountancysector verandert, bieden nieuwe technologieën tax professionals tal van nieuwe mogelijkheden. Zo zijn robots steeds beter in staat om alledaagse taken te automatiseren, zorgen speciaal op het belastingdomein afgestemde algoritmen voor betere tax reporting en zorgen gedigitaliseerde procescontroles voor een betere naleving op wet- en regelgeving.

“Het automatiseren van belastingprocessen vermindert de werklast, waardoor er meer tijd kan worden besteed aan meer waardevolle taken, en ondersteunt feitelijke besluitvorming”, vat Van Ingen samen.

De potentie wordt nog duidelijker als gekeken wordt naar het veranderende belastinglandschap. De enorme complexiteit van de vereisten ten aanzien van belastingrapportages, de toenemende roep van bestuurders en andere stakeholders om meer transparantie en de veranderende manieren van werken (bijvoorbeeld door de belastingautoriteiten), maken dat professionals werkzaam in het tax-vakgebied de druk opgevoerd zien worden. “Behalve dat het veeleisender wordt, raakt ook de belastingrapportage steeds meer verweven met finance. Het verbinden van tax, finance en IT is essentieel voor de volgende stap in tax reporting”, stelt Patrick van Gerven, partner bij The Resource. 

Vanuit hun joint venture denken de kersverse partners over de benodigde capaciteiten te beschikken om klanten geïntegreerde end-to-end oplossingen te kunnen bieden. “We zijn ideaal gepositioneerd om een actieve rol te spelen in het belastingtransformatieproces”, geeft Erasmus aan. "We ondersteunen met tax en transfer pricing toolimplementaties, adviseren over de selectie van de juiste tools en de integratie van de verschillende systemen binnen een organisatie, zoals ERP- of EPM-systemen.

Het goede nieuws is volgens Erasmus dat bedrijven het potentieel dat door digitalisering ontsloten kan worden, beginnen te ontdekken. “Slechts twee tot drie jaar geleden was belastingautomatisering binnen directe belastingen zeer incidenteel, maar bedrijven zijn begonnen met echte inspanningen om van silo-afdelingen te transformeren naar geïntegreerde bedrijfsprocessen.” 

GerelateerdNederland is 's werelds vijfde grootste belastingparadijs.