Finext voegt tax consultancy en transfer pricing toe aan dienstverlening

01 mei 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Finext heeft een nieuwe dienst toegevoegd aan zijn bedrijvenportfolio. De nieuwe praktijk, genaamd Taxtimbre, biedt diensten aan op het gebied van tax consulting en transfer pricing. “Samen met de performance management-expertise van Finext Performance Management zijn we nu in staat om de volledige verbinding te maken tussen business, tax én finance”, aldus Martijn Meuling van Finext.

Het in Den Haag gevestigde Finext is een netwerk van gespecialiseerde adviesbedrijven, waarbij de nadruk ligt op financiële diensten. Zo richt Bluebump zich op marketing, Plainwater op business intelligence en Swap Support op beheer en support van financiële applicaties. Nadat vorig jaar al Tribers werd opgericht, dat organisaties helpt bij Agile werken, heeft Finext zijn netwerk nu opnieuw uitgebreid met de oprichting van Taxtimbre. Finext geeft aan dat er met Taxtimbre een nieuw tax consulting-bedrijf in het Finext-netwerk komt “met ervaren specialisten op het gebied van transfer pricing”.

Het bureau voegt daaraan toe altijd bezig te zijn met het vinden van oplossingen voor de CFO en ziet tax en transfer pricing momenteel als de meest uitdagende elementen binnen diens vakgebied. Transfer pricing vormt een onderdeel van belasting en accounting en gaat over de prijzen die onafhankelijke onderdelen van hetzelfde overkoepelende bedrijf elkaar in rekening brengen voor diensten, producten of rechten. Finext: “Ons team begrijpt de drivers en architectuur van bedrijfsmodellen en hoe deze zich vertalen naar transfer pricing. We kunnen de toenemende complexiteit op het snijvlak van business, finance en tax niet negeren en ons streven is om de werklast van (tax)mensen te verminderen, de naleving van wet- en regelgeving te optimaliseren en de robuustheid van bedrijfsmodellen en -systemen van organisaties blijvend te verbeteren.” 

Voor de naam van de nieuwe praktijk werd inspiratie gezocht in de wereld van de muziek: “De kern van ons DNA is ‘timbre’. Timbre gaat helemaal over de kwaliteit en het unieke karakter van geluid. Net zoals een goede melodie een zorgvuldige combinatie van instrumenten en zang vereist, heeft elke individuele professional zijn of haar eigen, unieke specialisatie en bijdrage aan een project. De kleinste aanpassing in slechts één van de geluiden kan resulteren in een heel ander resultaat”, aldus het bureau. 

Monica Erasmus en Martijn Meuling - Taxtimbre

Bij de dienstverlening aan zijn klanten bouwt het team van Taxitimbre op de expertise van zijn transfer pricing-professionals. Die beschikken over een achtergrond binnen de Big Four kantoren en hebben veelvuldig internationaal gewerkt in uiteenlopende branches. Zo werkte Monica Erasmus – die als Partner Transfer Pricing de “drijvende kracht” vormt van de nieuwe praktijk – 21 jaar voor PwC, waar ze veel kennis opdeed op het gebied van accountancy en fiscale economie. Ze hielp multinationals bij veranderprojecten en was daarbij onder meer verantwoordelijk voor het ontwerp en de implementatie van de geïntegreerde tax- en transfer pricing-oplossingen met de business/finance en ERP-oplossingen.

Erasmus was tot voor kort Managing Partner van Tytho. De transfer pricing-tak van dit belastingadvies- en softwarebedrijf werd vorig jaar overgenomen door Finext, terwijl het overige deel werd ingelijfd door Deloitte. Het team dat Erasmus in haar tijd bij Tytho heeft opgebouwd, zal ze de komende tijd verder gaan uitbreiden bij Taxtimbre. Ze geeft aan dat de automatisering van transfer pricing een belangrijke ontwikkeling vormt voor de komende jaren: “Automation van Transfer pricing is de volgende stap in het verder optimaliseren van tax binnen grote organisaties. Het staat niet op zichzelf en een verbinding met andere finance- en tax-processen biedt kansen voor bedrijven.”

Mede in verband met deze verbondenheid met andere bedrijfsprocessen, is Erasmus blij dat haar team nu onderdeel uitmaakt van Finext: “Met de start van Taxtimbre en de nauwe samenwerking met Finext ontstaat de kans om transfer pricing-technologie te combineren met de nieuwste performance management-oplossingen. Zo bieden we nog meer toegevoegde waarde.” Hierbij zal vooral worden samenwerkt met Finext Performance Management, dat met een kleine honderd professionals een van de grootste onafhankelijke performance management-bedrijven is binnen de Benelux.

Ook Martijn Meuling, Directeur van Finext Performance Management, reageert verheugd op de nieuwe mogelijkheden: “Bij Finext zijn we ervan overtuigd dat eenvoud werkt. Het verminderen van complexiteit helpt financiële professionals terug te keren naar de essentie van hun functie. Dit doen we onder andere door de inzet van de meest toonaangevende oplossingen voor performance management. Door de krachten te bundelen met Tytho Transfer Pricing en de opstart van Taxtimbre verbinden we nu niet alleen finance en tax, maar creëren we ook een tax-functie waar Tax Professionals zich eindelijk meer kunnen richten op hun echte waardetoevoegende activiteiten.”