Deloitte Nederland neemt tax automation consultancy Tytho over

22 maart 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Enkele weken na de acquisitie van AEPEX, heeft Deloitte Nederland opnieuw een overnamedeal gesloten. Met de overname van advies- en softwarebedrijf Tytho versterkt het Big Four kantoor zijn dienstverlening op het snijvlak van tax automation en -technology.

“Tytho vormt een prachtige versterking van onze Tax & Legal business. Met deze overname geven we verder inhoud aan onze groeistrategie, met technologie als een van onze belangrijkste speerpunten”, aldus Peter Bommel, CEO van Deloitte Nederland, in een reactie op de overname. 

In de wereldwijde markt voor belastingadvies, waaronder adviesdiensten vallen gericht op bijvoorbeeld vennootschapsbelasting, internationaal belastingrecht, douaneheffingen, dividendbelasting en tax compliance, wordt de rol die technologie speelt steeds belangrijker. Naast dat technologie bijvoorbeeld belastingaangifte processen optimaliseert, levert data, onttrokken door middel van slimme technologieën, waardevolle inzichten op, waarmee processen en diensten geprofessionaliseerd kunnen worden. Technologieën die anno 2019 steeds vaker hun intrede doen binnen het belastingdomein zijn onder meer kunstmatige intelligentie, blockchain en robotic process automation (RPA).

Tax technologies omarmen

Terwijl klanten een steeds sterkere interesse tonen om deze nieuwe belastingtechnologieën te omarmen, zoeken zakelijke dienstverleners zoals de Big Four wereldwijd naar manieren om deze technologieën in hun portfolio’s te integreren. Zo ook Big Four kantoor Deloitte, dat door analisten wereldwijd wordt erkend voor zijn leiderschap ten aanzien van zijn belastingtechnologie-initiatieven binnen softwarepakketten (bijvoorbeeld SAP, Oracle, overige indirecte belastingapplicaties). Met de huidige toevoeging van advies- en softwarebedrijf Tytho neemt Deloitte, zo stelt Willem Blom, managing partner bij Deloitte Tax & Legal, op dit gebied nu ook een koppositie in. Blom: “De Deloitte-Tytho-combinatie zal onze innovatiekracht verder vergroten en onze klanten toegang bieden tot de beste tax technology-oplossingen in de markt.” 

Deloitte neemt Tytho over Tytho werd opgericht in 2011 door Susanne de Nooijer-Kouwenhoven, Martijn van Hoof en Eliza Alberts-Muller. De missie van het bedrijf was om het traditionele belastinglandschap te veranderen door tax technologies in organisaties in te passen. Tytho biedt zijn klanten verschillende producten en oplossingen aan gericht op onder meer indirect tax, transfer pricing en tax compliance, vanuit zijn zogeheten productsuite ‘Tytho Indirect Tax Logic’ (ITL).

Vandaag de dag telt het consultancy- en softwarebedrijf meer dan dertig professionals, die zich inzetten voor uiteenlopende opdrachtgevers actief binnen onder meer de sectoren FMCG, financial services, productie en zakelijke dienstverlening. Alberts-Muller, die binnen Tytho de rol van Managing Partner (Indirect Tax) vervult, geeft aan: “We hebben samen met onze klanten een mooie groei doorgemaakt en zijn klaar voor een volgend hoofdstuk. Het samengaan met Deloitte geeft ons de mogelijkheid om de relaties met onze allianties verder te versterken en onze klanten de beste oplossingen te bieden.” Tytho voerde de afgelopen periode onder meer opdrachten uit voor een wereldwijde leverancier van landbouwproducten, een internationaal entertainmentmerk en een wereldwijde brouwerij.

Alberts-Muller voegt toe dat de synergiën met Deloitte vanuit een dienstenperspectief en het oogpunt van schaalvergroting niet de enige overwegingen zijn geweest. De cultuur, volgens haar een essentieel element voor het succes van een bedrijf, speelde een even zo belangrijke rol: “Onze overeenkomsten in bedrijfscultuur en ons complementaire team zijn de perfecte ingrediënten om onze wederzijdse ambitie, het leiden en verder vormgeven van de tax technology markt, te bereiken.” Blom beeamt dit: “De cultuur en het talent van Tytho passen uitstekend bij Deloitte Tax & Legal.” 

Als gevolg van de deal, zullen de drie oprichters van Tytho onderdeel gaan uitmaken van het leiderschap binnen Deloitte Tax Technology. Hun ambities voor de komende periode steekt Blom niet onder stoelen of banken: “We willen hét platform zijn voor het beste talent en de eerste keus voor klanten op het gebied van tax technology.”

De deal tussen de twee partijen werd begeleid door een inhouse team van Deloitte (buy-side: Corporate Finance/M&A en legal), AenF Partners (sell-side; M&A) en LegalTree (sell-side; legal).