HeadFirst Source Group stapt in managed services voor flexprofessionals

21 september 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd

HeadFirst Source Group, een van de grootste detacheerders en flexbureaus van ons land, heeft Staffing MS overgenomen, een bedrijf dat de inhuur van externe professionals voor opdrachtgevers regelt. Staffing MS blijft na de integratie als een zelfstandige business unit opereren binnen de groep.

Met de overname verbreedt HeadFirst Source Group zijn portefeuille in de markt voor inhuur. Het bedrijf, gevestigd in Hoofddorp, was reeds actief in sourcing, matchmaking, contracting en payrolling, en voegt nu ook Managed Service Provider (MSP)-dienstverlening toe aan het portfolio.

Deze markt is snel aan het groeien in ons land, tegen een achtergrond van de explosief groeiende zogeheten ‘gig economy’. Steeds meer Nederlanders zijn actief als zelfstandige, met als gevolg dat organisaties steeds vaker in aanraking komen met zelfstandige professionals.

HeadFirst Source Group stapt in managed services voor flexprofessionals

Vooral de afgelopen jaren doet zich de trend voor dat opdrachtgevers het beheer van (een deel van) het inhuurproces van externen meer en meer uitbesteden aan gespecialiseerde partijen, bekend als Managed Service Providers.

Staffing MS werd opgericht in 2008 en geldt als een middelgrote speler in de MSP-markt. Het bedrijf uit Rotterdam beheert voor ruim €100 miljoen aan inhuur van externe professionals voor diverse opdrachtgevers in Nederland, waaronder gemeenten, onderwijs- en zorginstellingen, maar ook voor grote internationale profit organisaties met vestigingen in diverse Europese landen.

De nieuwste loot aan de boom van HeadFirst Source Group staat vooral bekend als specialist in het marktplaatsprincipe. Zo is het een vooraanstaande leverancier van het Dynamisch Aankoop Systeem (DAS), waarmee (semi-)overheidsorganisaties conform de Europese aanbestedingsregels externe professionals kunnen inhuren.

“Met het inlijven van Staffing MS voegen we een van de meest ervaren Managed Service Providers van Nederland toe aan onze groep. Daarmee wordt de diversiteit aan inhuuroplossingen die wij opdrachtgevers kunnen bieden nog groter”, aldus Gert-Jan Schellingerhout, CEO bij HeadFirst Source Group. De twee organisaties waren geen onbekenden van elkaar – StaffingMS en HeadFirst Source Group werken momenteel al rond bepaalde klanten samen, ook in België.

De overname van Staffing MS volgt kort op de overname van HeadFirst Source Group van Myler, een van ’s lands grootste matchmaking platformen voor zzp-professionals. Met de toevoeging van Myler en Staffing MS organiseren alle merken van HeadFirst Source Group – HeadFirst, Source, Proud, Myler en Staffing Management Services – volgens Schellingerhout tezamen de flexibele arbeidsrelatie tussen meer dan 8.000 professionals en hun opdrachtgevers.

Zelfstandige business unit

Om de onafhankelijkheid te bewaren tussen het leveren van professionals en het beheren van inhuurcontracten, zal Staffing MS onafhankelijk opereren binnen de groep. “Als Managed Service Provider is onafhankelijkheid de allerbelangrijkste kernwaarde. Een goede MSP treedt volledig ‘vendor neutraal’ op. Dit borgen wij door Staffing MS als organisatie volledig zelfstandig te laten bestaan, ook de eigen identiteit blijft behouden”, aldus Schellingerhout. 

Wouter Waaijenberg, sinds 2008 actief bij Staffing MS, in de bestuurlijke rol van COO/CFO, neemt met ingang van 1 oktober 2018 de rol van algemeen directeur bij Staffing MS over van Robert van Gasteren. Laatstgenoemde blijft nog tot 1 december bij de organisatie betrokken als adviseur om zorg te dragen dat de integratie in goede banen verloopt.

HeadFirst Source Group boekte in het het eerste halfjaar van 2018 een omzet van €273,1 miljoen, ruim 12% meer ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzetstijging is toe te schrijven aan meer opdrachtgevers, en het bemiddelen van meer professionals naar opdrachten bij bestaande opdrachtgevers. HeadFirst Source Group is voor 95% eigendom van investeringsmaatschappij Beryllium.

Het private equity-bedrijf heeft de ambitie uitgesproken om HeadFirst Source Group uit te laten groeien naar de nummer één flexleverancier in Nederland, en zich tot een internationale speler te ontwikkelen. De toevoeging van Staffing MS levert hieraan een bijdrage: “MSP-dienstverlening geniet ook buiten de Benelux – met name bij multinationaal opererende bedrijven – een groeiende populariteit. Wij zien veel toekomst in deze vorm van dienstverlening”, sluit Schellingerhout af.