Flexmarkt-speler HeadFirst Source Group overgenomen door investeerder

03 september 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Arbeidsbemiddelaar HeadFirst Source Group wordt overgenomen door Beryllium, een Nederlandse acquisitieholding die wordt ondersteund door een Zwitserse financieel dienstverlener. De holding legt ruim €35 miljoen neer voor 95% van de aandelen van HeadFirst Source Group en streeft ernaar uiteindelijk ook de laatste 5% van het bedrijf in handen te krijgen. 

In toelichting op de overname geeft Beryllium aan dat het veel vertrouwen heeft in de strategie van HeadFirst Source Group. Daarbij wordt gewezen op de “sterke marktpositie” en de “succesvolle acquisitiestrategie” van het bedrijf, dat diensten biedt omtrent de inhuur van externe professionals, zoals matchmaking, contracting en payrolling. Beryllium voegt daaraan toe dat het zelf een belangrijke bijdrage kan leveren aan het realiseren en financieren van verdere groei. Het acquisitiefonds stelt “aanzienlijke funding” ter beschikking te hebben om volgende acquisities te financieren: “Het groeitraject kan derhalve buiten de beursgenoteerde omgeving worden voortgezet.” 

HeadFirst Source Group reageert enthousiast op de overname: “Wij zijn zeer verheugd over deze stap. De ambitie van Beryllium past uitstekend bij de plannen die wij met de organisatie hebben”, aldus CEO Gert-Jan Schellingerhout. “Een internationale investeerder als Beryllium biedt HeadFirst Source Group de mogelijkheid onze groeistrategie in zowel Nederland als daarbuiten voort te zetten en verdere invulling te geven aan onze ambitie om een toonaangevende speler in de flexmarkt te worden.” Beryllium voegt hieraan dat het de strategie van HeadFirst Source Group “ten volle” onderschrijft en dat het zich erop verheugt de onderneming verder te laten groeien met het huidige managementteam, bestaande uit Schellingerhout en CFO Mike Korenvaar.Flexmarkt speler HeadFirst Source Group overgenomen door investeerder

HeadFirst Source Group ontstond een kleine twee jaar geleden toen HeadFirst werd ingelijfd door branchegenoot Source Group. Met 5.000 professionals die dagelijks worden ingezet bij ruim honderd opdrachtgevers in de Benelux en een jaaromzet van zo’n €500 miljoen is de groep – die naast HeadFirst en Source bestaat uit Proud Company en Designated Professionals – naar eigen zeggen Nederlands marktleider op het gebied van de inhuur van externen. Als de inkomsten van de recent aangekondigde acquisitie van Myler wordt meegerekend, komt de omzet van de groep nog eens €200 miljoen hoger uit, en wordt er €12,5 miljoen winst (EBITDA) gerealiseerd. Beryllium laat weten HeadFirst Source Group te zullen ondersteunen in het financieren en afronden van deze transactie.

De Nederlandse acquisitieholding met internationale investeerders wordt op zijn beurt financieel ondersteund door de Zwitserse financiële dienstverlener ruvercap group AG, een investment manager van grote en middelgrote institutionele portefeuilles. De holding heeft €3 betaald per aandeel, waarvan €2,50 in contanten is voldaan en de resterende €0,50 in de vorm van een vendor loan. Op basis van deze aandeelprijs wordt HeadFirst Source Group gewaardeerd op €37,4 miljoen. Het is de bedoeling dat de aankoop van de ongeveer 5% aan resterende aandelen in het laatste kwartaal van dit jaar wordt afgerond. HeadFirst Source Group zal aandeelhouders op de hoogte houden van de stappen die in dit proces worden gezet. 

Voorafgaand aan de deal was de groep in handen van een klein aantal partijen, waaronder grootaandeelhouder Value8, dat voor 56% eigenaar was. Na de bekenmaking van de verkoop van het meerderheidsbelang steeg het aandeel Value8 ruim 9% op het Damrak. “In de afgelopen jaren heeft HeadFirst Source een steeds sterkere positie gekregen in het contracting segment”, laat Value8-CEO Peter Paul de Vries weten. “We hebben er alle vertrouwen in dat de onderneming onder leiding van Gert Jan Schellingerhout en Mike Korenvaar het groeipad gaat voortzetten en dat – met Beryllium als aandeelhouder en financier – de positie van HeadFirst Source Group verder kan worden versterkt.”