Boer & Croon Corporate Finance begeleidt Active Ants | Bpost deal

17 mei 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Boer & Croon Corporate Finance heeft Active Ants – een specialist in e-commerce logistiek – begeleid bij de verkoop van zijn meerderheidsbelang aan Bpost, de leidende postoperator in België met een breed scala aan postale en aanverwante diensten. Middels de transactie – die een waarde kent van circa €7 miljoen – hopen beide bedrijven kwalitatief te groeien in de cross border e-commerce logistiek.

Volgens Jeroen Dekker, directeur van Active Ants, verzekert de overname door het Belgische Bpost de medewerkers van zijn bedrijf van een bestendige toekomst: “De ondernemingsraad was snel akkoord met deze overnameplannen. Iedereen ziet wel dat we nu in een veel stabielere situatie komen. Groeien als mkb-organisatie gaat met horten en stoten. Nu komt er financiële rust in het bedrijf. Dat is ook voor medewerkers van belang.” 

Het in Nieuwegein gevestigde Active Ants werd in 2012 opgericht en is een snelgroeiend bedrijf dat zich focust op e-commerce logistiek. De organisatie beschikt over een team van 179 werknemers. Niettemin wordt het meeste werk binnen Active Ants verricht door robots, die fungeren als vliegensvlugge orderpickers. Verschillende organisaties – zoals VPRO, Dille & Kamille en Grolsch – hebben hun webshop uitbesteed en volledig ondergebracht bij Active Ants. De organisatie heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in innovatieve technologieën. Zo verdubbelde Active Ants onlangs zijn capaciteiten naar 64.000 bakken, 32 robots en 6 poorten. Daarmee heeft het bedrijf momenteel het grootste volledig gerobotiseerde orderpickingsysteem binnen de Benelux. 

Boer & Croon Corporate Finance begeleidt Active Ants bij deal met Bpost

Doorgroeiaspiraties

In 2017 kende het bedrijf een jaaromzet van circa €11 miljoen. Volgens Dekker en Jean Lahaye, eveneens directeur van Active Ants, was verdere groei een logische volgende stap: “De verhouding eigen vermogen – vreemd vermogen begon scheef te lopen. Dan sta je voor de keuze: minder snel groeien en eerst eens wat geld verdienen, of een investeringspartner zoeken. Niet groeien is geen optie voor ons. Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar partijen die ons financiële stabiliteit konden geven.” Na verschillende gesprekken bleek in het buitenland een match te zijn gevonden. Dekker en Lahaye kozen voor Bpost, een postoperator in België die een ruime variëteit van producten en diensten aanbiedt voor onder andere brieven en pakjes. In 2017 realiseerde Bpost meer dan €3 miljard aan inkomsten: geen kleine speler dus.

De motivatie achter de keuze voor Bpost als partner is tweeledig. Dekker: “Allereerst is dit een bedrijf uit de logistieke wereld, die ons naar een volgende fase kan helpen.” Daarmee doelt hij erop dat middels Bpost onder andere de mogelijkheid ten tonele komt om tot de Belgische markt toe te treden. Daarnaast, zo laat Lahaye weten, sluiten de bedrijfsculturen van Active Ants en Bpost goed bij elkaar aan: “Er was een geweldige klik met het management, echt een partij die de juiste dingen zegt. Dat is belangrijk voor ons. We hebben bewust gezocht naar een partij die wat kan toevoegen, meer dan alleen geld.” Zo geschiedde de overname van het meerderheidsbelang van Active Ants door Bpost. 

Boer & Croon

Het meerderheidsbelang dat nu in handen is gekomen van Bpost komt neer op 63,6% van de aandelen. De overige aandelen blijven eigendom van Lahaye en Dekker. Aanvankelijk verwierf het Belgische postbedrijf 50% van de aandelen voor circa €4 miljoen. Nadien werd nog eens €3 miljoen bijgelegd voor de overige 13,6%. De transactie kent daarmee een totale waarde van zo’n €7 miljoen. Verder zijn beide partijen ook een voorwaardelijke vergoeding overeengekomen. Op basis van de verkoopcijfers voor het jaar 2018 zal een extra bedrag van maximaal €800.000 worden overgemaakt door Bpost aan Lahaye en Dekker. 

Tijdens het overnametraject werd de verkopende partij – in de gedaante van Lahaye en Dekker – begeleid door adviseurs Onno Vos, Joost Plus, Bas Scheele van Boer & Croon Corporate Finance (BCCF). Lahaye is zeer tevreden over de geleverde diensten van de M&A-bureau: “Boer & Croon Corporate Finance heeft ons in het hele proces van eerste verkenningen tot de closing van de transactie uitstekend bijgestaan. Met name het aanhoudende streven naar een maximaal resultaat voor ons als aandeelhouders op alle fronten – onafhankelijk van enig eigenbelang voor BCCF – heeft ons positief verrast.”

Blik op de toekomst

Dekker en Lahaye laten weten dat een volledige overname door Bpost nooit aan de orde is geweest. Zij willen namelijk de komende tijd Active Ants nog verder door laten groeien: “Onze missie is en blijft kwalitatief groeien in cross border e-commerce logistieke dienstverlening. Ik denk dat we nog maar aan het begin van de groeicurve zitten. Het zou stom zijn om hier nu mee te stoppen. In het meerjarenplan koersen we op een bedrijf van misschien wel €100 miljoen tot €200 miljoen.” De twee directeuren hebben na de deal nog steeds de dagelijkse leiding over het bedrijf. Dekker licht toe: “Er zit geen corporate mantel om heen. Ook zit niet iemand naast ons in de directie namens Bpost. We blijven onder de naam Active Ants actief.”