Boer & Croon Corporate Finance voegt drie transacties toe aan track record

10 juli 2018 Consultancy.nl 8 min. leestijd

Boer & Croon Corporate Finance (BCCF) is betrokken geweest bij drie succesvolle transacties. Zo ondersteunde het kantoor PC Uitvaart bij de overdracht van het merendeel van zijn uitvaartverzekeringsportefeuille aan een onderdeel van ASR Nederland, leverde het de aandeelhouders van Vijzelaar.com advies bij een management buy-in, en begeleidde het de verkoop van Moonen Packaging aan Optigroup. 

PC Uitvaart

PC Uitvaart – dat tot april 2017 bekendstond als PC Hooft – is een uitvaartspecialist die al meer dan 85 jaar actief is de sector. Sinds 1931 helpen de uitvaartbegeleiders van de onderneming mensen bij het organiseren van een crematie of begrafenis. Daartoe beschikt PC Uitvaart over verschillende faciliteiten, zoals uitvaartlocaties door heel Noordwest-Nederland. Ook biedt het deposito’s en verzekeringen voor de financiering van een uitvaart. Een deel van dit verzekeringsaanbod is nu in handen gekomen van de beursgenoteerde verzekeringsgroep ASR Nederland.

De overname volgt uit een nieuwe bedrijfsstrategie. Voortaan wil PC Uitvaart zich primair richten op het verzorgen van uitvaarten, waardoor is besloten om de verzekeringsactiviteiten ten dele bij een derde partij onder te brengen. Daarom worden de polissen nu onderbracht bij Ardanta, een dochterbedrijf van ASR. Guido Horst, directeur van Ardanta, laat in een persbericht van ASR weten dat de aankoop ook in lijn is met de doelstellingen van zijn organisatie: “De overname past bij de ambitie van Ardanta om kleine en middelgrote portefeuilles te acquireren waarmee wij onze leidende positie als uitvaartverzekeraar verder kunnen verstevigen.” Door de transactie is Ardanta in het bezit gekomen van circa 15.000 naturapolissen die jaarlijks een premieomzet van zo’n €2 miljoen generen.

Boer & Croon Corporate Finance voegt drie transacties toe aan track record

Gedurende het gehele overnametraject – van voorbereiding, benadering en onderhandeling tot aan de uiteindelijke ondertekening van de contracten – werd de directie van PC Uitvaart begeleid door dealmakers van Boer & Croon Corporate Finance (BCCF). Jeroen Bijman, financieel directeur bij PC Uitvaart, kijkt positief terug op het proces: “Wij zijn zeer tevreden over de wijze waarop BCCF dit traject heeft begeleid. De aanloop tot de uiteindelijke deal heeft langer geduurd dan verwacht. Toch konden wij steeds rekenen op de volle aandacht van BCCF. Zij hebben steeds goed regie gehouden op het traject en ons daarmee voor een belangrijk deel ontzorgd.” 

Ook het team van BCCF is tevreden over het verloop van de overname: “Door een zeer constructieve en plezierige professionele samenwerking hebben we samen een mooi resultaat neergezet.” Rond de deal – die nog in afwachting is van goedkeuring door toezichthouder DNB – zijn door de betrokken partijen geen financiële details naar buiten gebracht.

Vijzelaar.com

Bij Vijzelaar.com – een snelgroeiende bemiddelaar die zich richt op hoogopgeleide financiële experts professionals in de markt voor vast en tijdelijk personeel – heeft onlangs een management buy-in plaatsgevonden. Het bedrijf – dat 45 medewerkers telt en al meerdere jaren toonaangevende bedrijven als AkzoNobel, KLM en Philips tot zijn vaste opdrachtgevers mag rekenen – werd in 2003 opgericht door CEO Marco Beemsterboer, die nu een deel van zijn aandelen heeft verkocht en daarmee niet langer een meerderheidsbelang in handen heeft.

“Deze zomer bestaat Vijzelaar.com vijftien jaar en zoals de meesten van jullie weten, is dat al vijftien jaar stabiel”, blikt Beemsterboer terug. “Sterke groei vanaf de start, zwarte cijfers gedurende de financiële crisis, en wederom een prachtige groei in de laatste drie jaren.” Een groot deel van tijd dat de bemiddelaar bestaat, werkte Beemsterboer samen met het managementteam, dat nu een belang heeft verkregen in Vijzelaar.com: “Dertien van die van vijftien jaren werk ik samen met René Beukema en tien van die vijftien jaren werk ik samen met Derk Dijkman en tot tien jaar geleden werkte ik samen met Jordi Kamer.”

Met de transactie breidde Beukema zijn al bestaande aandeel in Vijzelaar.com verder uit, terwijl Dijkman en Kamer – die na een afwezigheid van tien jaar nu als manager is teruggekeerd naar Vijzelaar.com – formeel aandeelhouder werden. “Met deze drie mannen zat ik gisterochtend bij de notaris”, aldus Beemsterboer. “Voor mij was dit het moment dat ik voor het eerst in de afgelopen vijftien jaar minder dan 50% van de aandelen bezit.” 

BCCF verzorgde gedurende de management buy-in – waarover geen financiële details bekend zijn – het M&A-advies voor Beemsterboer en de overige aandeelhouders. Het team van Vijzelaar.com is zeer te spreken over de rol die het M&A-kantoor heeft gespeeld: “De formalisatie was een bekroning van een zeer plezierige samenwerking tussen Vijzelaar.com en BCCF. BCCF begeleidde Vijzelaar.com in het vinden van de juiste structuur en het verkrijgen van de benodigde externe financiering. De flexibiliteit, de snelheid van handelen en de gedrevenheid waarmee ons dossier werd behandeld, waren voor ons van grote toegevoegde waarde.”

"BCCF begeleidde ons in het vinden van de juiste structuur en het verkrijgen van de benodigde financiering. De flexibiliteit, de snelheid van handelen en de gedrevenheid waarmee ons dossier werd behandeld, waren voor ons van grote toegevoegde waarde.”

Moonen Packaging

Tot slot is verpakkingsbedrijf Moonen Packaging in Zweedse handen gekomen. Met de overname wil de nabij Gotenburg gevestigde koper OptiGroup – dat met €1,5 miljard omzet en meer dan 90.000 klanten een van Europa’s grootste leveranciers is van business essentials – een volgende stap zetten in zijn internationale groei. Ook wil het bedrijf nauw met Moonen Packaging gaan samenwerken op het gebied van duurzaamheid. “We volgen Moonen Packaging al geruime tijd als Europees marktleider in duurzame verpakkingen. We zien dat ze een sterke marktpositie hebben in de Benelux en zich onderscheiden in het ontwikkelen van innovatieve producten en diensten. Onder voorbehoud van de goedkeuring door de ACM, kijken wij ernaar uit om nauw samen te werken”, aldus Christoph Sander, CEO van OptiGroup.

Moonen Packaging werd een kleine zestig jaar geleden opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot een innovatieve verpakkingsspecialist met circa tachtig medewerkers die vorig jaar een omzet van €51 miljoen wisten te realiseren. Het bedrijf is ketenregisseur op het gebied van verpakkingen, en richt zich onder meer op het ontwerpproces, het beheer en de distributie van food- en non-food verpakkingen, verpakkingsmaterialen, hygiëneproducten en disposables. Inmiddels kunnen klanten uit meer dan tienduizend artikelen kiezen, die het bedrijf dagelijks in heel Europa naar klanten brengt die voornamelijk actief zijn in de retail, foodservice en industrie.

Het bedrijf geeft aan maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel te hebben: “Duurzaamheid zit in ons bloed, dat zien onze klanten vooral aan de buitenkant. Als ze bij ons op bezoek komen, raken ze geïnspireerd door de initiatieven die wij nemen om zo duurzaam mogelijk te ondernemen”, vertelt CEO Gé Moonen. Dit heeft zich ook al geuit in de nodige erkenning: “Een van de hoogtepunten uit 2018 is het behalen van onze derde Lean&Green-ster. Wij behaalden hiermee een aanvullende norm van 5% CO2-reductie. Naast deze mijlpaal hebben wij ook wederom de MVO-prestatieladder niveau 4 behaald, waar wij enorm trots op zijn.”

Moonen blijft na de deal de Managing Director van het bedrijf en is erg positief over het nieuwe samenwerkingsverband: “Moonen Packaging is al vele jaren een familiebedrijf en het is belangrijk voor mij dat na overname de visie, naam en werkwijze die we hebben opgebouwd, voor onze werknemers geborgd blijven. De overname door OptiGroup biedt ons die mogelijkheid en het betekent bovendien dat we het bedrijf nog sneller kunnen ontwikkelen. Onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid krijgen ook in de toekomst prioriteit, wat een positieve invloed zal hebben voor OptiGroup in zijn geheel. Ik ben ervan overtuigd dat zowel onze klanten als leveranciers voordelen zullen ondervinden van deze overeenkomst.”

Bij de deal – waarbij 100% van de aandelen is verkocht aan OptiGroup – werd aandeelhouder Moonen gedurende het gehele traject ondersteund door BCCF – van de voorbereiding tot het verkennen van verschillende strategische opties en het afronden van de transactie. Daarnaast heeft de M&A-specialist ook het eerste contact met OptiGroup gelegd en in nauwe samenwerking met een internationaal team van de betrokken partijen alle benodigde stappen gezet om tot een overeenkomst te komen. De deal – waarover geen financiële details naar buiten zijn gebracht – is nog in afwachting van goedkeuring door de ACM.