Boer & Croon Corporate Finance sluit zich aan bij Deloitte

15 november 2018 Consultancy.nl 6 min. leestijd

De Corporate Finance-praktijk van Deloitte heeft Boer & Croon Corporate Finance ingelijfd, een M&A-boutique met een team van zeventien partners en consultants.“Hiermee ontstaat de grootste corporate finance-adviseur van Nederland met meer dan honderd professionals actief in corporate finance, debt advisory en valuation & modelling”, aldus Oscar Snijders, managing partner van Deloitte Financial Advisory. 

Het team van Boer & Croon Corporate Finance (BCCF) adviseert ondernemingen in de private en publieke sector op het gebied van fusies en overnames, waarderingen en marktregulering. De kennis van het corporate finance-kantoor is georganiseerd rondom sectorteams, die actief zijn in onder meer de zorg, zakelijke dienstverlening en de publieke sector.

“BCCF vormt met haar kennis, ervaring en sectorexpertise een prachtige versterking van onze financial advisory business. Met deze transactie geven we verder inhoud aan de groeistrategie van Deloitte”, vertelt Snijders. Waar Deloitte reeds met afstand het grootste accountancy- en advieskantoor is van ons land (Deloitte heeft een omzet van €897 miljoen, nummer twee in de markt EY genereert een omzet van rond de €837 miljoen), heeft het bedrijf de ambitie om zijn Nederlandse footprint de komende jaren verder uit te breiden, als onderdeel van zijn ‘Plan to 2020’-strategie.

Groeistrategie voortzetten

“Na drie opeenvolgende recordjaren in zowel omzet en winst hebben we de ambitie om onze groeistrategie voort te zetten”, laten de drie bestuurders van Deloitte – Peter Bommel (CEO), Mario van Vliet (COO) en Engelhardt Robbe (CQO) – in het jaarverslag 2018 weten. Financial Advisory is de kleinste van de vijf belangrijke business areas die Deloitte voert (Financial Advisory is goed voor een omzet van €75,9 miljoen, oftewel 8% van het totaal), echter, de adviespraktijk is tegelijkertijd de snelst groeiende tak van het Big Four-kantoor, met in het afgelopen jaar een groei van maar liefst 30%. De praktijk, die ongeveer 350 professionals in dienst heeft, waarvan 26 partners, richt zich op vier belangrijke dienstengebieden: mergers & acquisitions, forensic & financial crime, benefits & pension advisory en real estate.

Boer & Croon Corporate Finance sluit zich aan bij Deloitte

Met een team van grofweg 85 adviseurs is Deloitte Corporate Finance reeds een van ’s lands grootste dealmakers, waarbij de positie in de markt grotendeels afhangt van welke bron geraadpleegd wordt. Volgens Mergermarket bijvoorbeeld, een internationale database voor deals, is Deloitte samen met Oaklins (het voormalige Holland Corporate Finance) het bedrijf met de meeste deals achter zijn naam in de eerste helft van 2018, gevolgd door Rothshild, Rabobank en EY en daarachter KPMG. Een bron die in Nederland wordt geraadpleegd, Overfusies, rangschikt Deloitte als een top vijf-financieel adviseur, terwijl platform M&A.nl Deloitte in de top vier zet, op basis van het aantal transacties begeleid tussen Q1 en Q3 van dit jaar.

Met de toevoeging van het BCCF-team groeit het totale personeelsbestand van Deloitte Corporate Finance naar meer dan honderd, waarmee de praktijk in één klap de marktleider wordt, gekeken naar het aantal professionals en grote deals. Boer & Croon Corporate Finance heeft dit jaar inmiddels dertien deals op zijn palmares staan, waaronder de overname van marketingadviseur VODW door EY, Mijnwater (sell-side), de overname van horecagroep Debuut (sell-side), net als twee overnames in de zorgmarkt (zie de pagina BCCF | Fusies & Overnames voor alle deals uitgelicht). “BCCF realiseert met haar team van specialisten een groot aantal transacties”, laat Snijders weten.

Sterk trackrecord

Wat Deloitte vooral aantrok bij het besluit Boer & Croon Corporate Finance over te nemen, was het sterke trackrecord van de M&A-specialist (“BCCF heeft een leidende positie in een aantal sectoren”), de uitgebreide expertise (“ze bezitten veel waardevolle ervaring”) en de uitstekende reputatie onder klanten (“ze genieten een hoge klanttevredenheid”). De krachtenbundeling voegt expertise en vaardigheden toe aan het complete palet aan diensten van Deloitte Corporate Finance – bestaande uit M&A-advies (o.a. due diligence, transaction services, waarderingen), Financial Institution Advisory (advies aan financiële dienstverleners) en disruptieve M&A.

Voor BCCF, betekent de overname dat het onderdeel wordt van een grotere speler, wat twee belangrijke voordelen oplevert, zo legt Dagmar Enklaar, partner bij BCCF uit: “Door de aansluiting krijgen we toegang tot een groot internationaal netwerk (het netwerk van Deloitte Corporate Finance beslaat 2.000 corporate finance professionals verspreid over 120 kantoren). We kunnen daarmee blijven ondernemen binnen een breder terrein van dienstverlening. Hierdoor kunnen we ons nog verder specialiseren en onze kennis en ervaring breed inzetten.” 

“BCCF vormt met haar kennis, ervaring en sectorexpertise een prachtige versterking van onze Financial Advisory business. Met deze transactie geven we verder inhoud aan onze groeistrategie.”
– Oscar Snijders, Deloitte Financial Advisory

Ze voegt toe dat de stap bovendien “persoonlijke groei- en ontwikkelmogelijkheden voor de medewerkers” van BCCF zal betekenen. De boutique M&A-adviseur wordt geleid door een senior team dat bestaat uit partners Dagmar Enklaar (sinds 2008), Neil Lomax (sinds 2014), Onno Vos (sinds 2015), en Daan Haeck, Joost Plus en Matthijs van Thiel de Vries – alle drie werkzaam in de rol van director.

Rolf Visser, Managing Partner van Deloitte Corporate Finance, beaamt de woorden van Snijders en Enklaar: “De overeenkomst geeft ons de mogelijkheid een ondernemend team aan ons te binden en gezamenlijk zijn we nog beter in staat om onze cliënten van gespecialiseerd advies te voorzien. Bovendien passen het talent en de cultuur van BCCF uitstekend bij die van Deloitte. De transactie onderstreept onze ambitie om zowel voor onze cliënten als medewerkers de geprefereerde keuze te zijn.” 

Boer & Croon, dat net als BCCF het Boer & Croon-merk draagt, is een afzonderlijk bedrijf en maakt geen onderdeel uit van de gesloten deal. Als gevolg van de aansluiting bij Deloitte heeft BCCF Clairfield International verlaten, het wereldwijde M&A-netwerk waar het onderdeel van uitmaakte.

Gerelateerd: Overzicht van deals begeleid door Deloitte Corporate Finance.