Boer & Croon Corporate Finance begeleidt overnames in de zorgmarkt

28 juni 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Boer & Croon Corporate Finance (BCCF) heeft de afgelopen maand twee overnames in de zorgmarkt tot een succesvol einde gebracht. Tijdens de verkoop van Fysius aan AAC Capital en het management adviseerde het Amsterdamse M&A-kantoor Gilde Healthcare en oprichter Arjan Tijhuis. Daarnaast heeft BCCF Monuta Ontzorgt ondersteund bij het verkrijgen van een minderheidsbelang in MobileCare. 

Fysius Rugexperts

Gilde Healthcare, een Europese investeringsmaatschappij gericht op de zorgsector, heeft zijn aandelen in fysiotherapieketen Fysius Rugexperts verkocht aan investeerder AAC Capital en het management van de keten. Gilde Healthcare was sinds 2011 betrokken bij Fysius, dat destijds beschikte over dertien vestigingen en op zoek was naar groeikapitaal om landelijk uit te breiden. Inmiddels bestaat Fysius uit 29 vestigingen en biedt het werk aan meer dan 175 werknemers, waarmee het volgens Gilde Nederlands grootste gespecialiseerde fysiotherapieaanbieder is. De keten richt zich op het behandelen van rug-, nek- en bekkenklachten en onderscheidt zich naar eigen zeggen met een “wetenschappelijk onderbouwd behandelprotocol uitgevoerd door gespecialiseerde fysiotherapeuten met persoonlijke behandelplannen en specialistische behandelapparatuur”. 

Eline Termaat, CEO van Fysius, geeft aan dat de inzet van IT een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de groei van Fysius: “We zijn een van de eerste eerstelijns zorgaanbieders die volledig digitaal werkt en moderne analysetechnieken inzet om de zorg voor onze cliënten voortdurend te verbeteren. We behandelen meer dan 35.000 cliënten per jaar en analyseren deze data om ook onze protocollen en dienstverlening te verbeteren. Wij leveren daarmee aantoonbaar betere zorg voor lage rug gerelateerde pijn en dat is waar onze cliënten naar op zoek zijn.” 

Hugo de Bruin, Partner bij Gilde Healthcare, legt uit waarom de keten nu van de hand wordt gedaan: “De transformatie naar een gespecialiseerde fysiotherapieketen met een wetenschappelijk onderbouwd behandelprotocol in rugzorg hebben we succesvol kunnen realiseren. Het is een goed moment voor Gilde om het stokje over te dragen. Fysius is klaar voor de volgende groeifase.” 

BCCF begeleidt overname Fysius Rugexperts en aanschaf minderheidsbelang in MobileCare

Maurice Bronckers, Managing Partner bij AAC Capital, laat weten samen met het management de onderneming de komende jaren in deze volgende groeifase te begeleiden, waarbij de focus zal liggen op de verdere groei van de activiteiten in de bestaande 29 locaties en het openen van nieuwe locaties: “We zijn verheugd met de mogelijkheid om samen met Eline Termaat te investeren in Fysius. Fysius heeft zichzelf bewezen als de specialist op het gebied van het behandelen van rugklachten in Nederland. We kijken uit naar de samenwerking met Eline en de rest van haar managementteam om de groei van Fysius verder te faciliteren.” 

Tijdens de totstandkoming van de deal – waarover geen financiële details naar buiten zijn gebracht – werden Gilde Healthcare en Fysius-oprichter Arjan Tijhuis geadviseerd door Boer & Croon Corporate Finance (BCCF). “Boer & Croon Corporate Finance heeft ons goed begeleid. Ze hebben ons geholpen met een goed gestructureerd en professioneel geleid proces”, aldus Gilde-Partner De Bruin.

MobileCare

Daarnaast verzorgde BCCF het M&A-advies voor Monuta Ontzorgt tijdens het verwerven van een minderheidsbelang in MobileCare. Deze snelgroeiende leverancier van virtuele thuiszorgoplossingen ontstond in 2008 uit diverse ondernemingen die samengevoegd zijn tot één ecosysteem dat twee merken aanbiedt, VirtueleThuiszorg en Nettie. Het bedrijf ontwikkelde hiervoor een platform met e-health-oplossingen, waaronder virtuele thuiszorg en levensstijlmonitoring. “Wij maken met aandacht, daadkracht en plezier optimaal gebruik van menselijk potentieel en nieuwe technologie. Hierdoor doorbreken we binnen drie jaar de traditionele zorgprocessen, krijgen minimaal 15.000 cliënten de regie over hun welzijn weer terug, met een klanttevredenheid van minimaal 85%”, aldus een woordvoerder van MobileCare. 

Monuta Ontzorgt werd opgericht door Monuta – een van de grootste uitvaartverzekeringsmaatschappijen van Nederland – om zo een platform te ontwikkelen “van oplossingen die het leven van ouderen verrijken, veraangenamen en ontzorgen”. Op deze manier wil Monuta mensen ondersteuning bieden in de laatste fase van hun leven. De investering in MobileCare moet bijdragen aan deze missie. Met het verkrijgen van het minderheidsaandeel in MobileCare komt het totale aantal investeringen vanuit Monuta Ontzorgt op vier. Hierbij wordt aangegeven dat het doel is om het platform op de korte termijn verder uit te breiden. Ook hierbij zal Monuta Ontzorgt worden begeleid door adviseurs van BCCF. 

De Amsterdamse overnamespecialist begeleidt deals in diverse sectoren – waaronder technology, media & telecom, business services en food. Het sectorteam dat zich richt op de zorg is Nederlands grootste speler op het gebied van corporate finance in de gezondheidszorg. Enkele maanden geleden bracht BCCF zijn jaarlijkse analyse van overnames binnen de Nederlandse zorgmarkt uit. Hierin kwam onder meer naar voren dat er het afgelopen jaar een recordaantal deals werd gesloten en dat steeds meer zorgbedrijven in buitenlandse handen terechtkomen.