Poiesz Supermarkten neemt foodproducent voor de zorgmarkt Van Smaak over

29 maart 2018 Consultancy.nl

De KwadrantGroep heeft dochteronderneming Van Smaak verkocht aan Poiesz Supermarkten. Van Smaak houdt zich bezig met de productie en levering van maaltijden en boodschappen aan zorginstellingen en zelfstandig wonende ouderen in Noord-Nederland. Van Smaak was het laatste overgebleven niet-zorgbedrijf van de KwadrantGroep, die eerder de keuze maakte zich voortaan volledig toe te leggen op de zorgverlening aan ouderen en chronisch zieken in de provincie Friesland. 

In toelichting op de overname wordt gemeld dat hiermee voor zowel Van Smaak als Poiesz een nadrukkelijke wens in vervulling gaat, waarbij wordt gewezen op de talrijke overeenkomsten tussen de twee ondernemingen: “Het DNA van beide bedrijven past naadloos, de marktgebieden zijn identiek, over en weer is sprake van toegevoegde waarde en zowel Van Smaak als Poiesz onderscheiden zich in hun marktbenadering door het persoonlijke centraal te stellen. Net als Poiesz Supermarkten heeft ook Van Smaak een krachtige bedrijfscultuur en filosofie die uitgaat van het centraal stellen van het belang van de klant in alle opzichten.” 

Het in Drachten gevestigde Van Smaak levert al ruim 45 jaar maaltijden in onder meer Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Noord-Holland, terwijl Supermarktketen Poiesz een familiebedrijf is dat beschikt over 68 supermarkten en 66 slijterijen, allemaal gevestigd in het noorden van Nederland. De bedrijven stellen dat de fusie ten goede komt aan de klanten binnen het gedeelde afzetgebied: “Door boodschappen, levensmiddelen en kwalitatieve maaltijden in alle gewenste vormen tezamen met een unieke service en dienstverlening te koppelen, ontstaat er een tandem waarmee de consument in Noord-Nederland haar voordeel kan doen.”

Ook denken de twee ondernemingen uiteraard dat de gesloten overeenkomst belangrijke voordelen biedt ten aanzien van de eigen bedrijfsvoering: “Alle betrokkenen zijn ervan overtuigd dat door de overname in meerdere opzichten sprake is van toegevoegde waarde en daarmee een bijdrage wordt geleverd aan de continuïteit en de ontwikkelpotentie van beide ondernemingen”, stellen ze in een persbericht. 

Poiesz Supermarkten neemt foodproducent voor de zorgmarkt Van Smaak over

Bestaande samenwerking

Ook voorafgaand aan de overname werkten Van Smak en Poiesz al samen, nadat hierover afgelopen november overeenstemming werd bereikt. Sindsdien maken Van Smaak en Poiesz gebruik van elkaars logistieke netwerk en investeren ze in een gezamenlijk wagenpark. ‘‘Van Smaak en Poiesz hebben elkaar gevonden omdat we dezelfde waarden hebben als het gaat om persoonlijke aandacht voor de klant’’, zei Van Smaak-directeur Henk Peter Jagersma destijds. Dit al bestaande partnership zal door de overname nu verder worden geïntensiveerd, waarbij er – onder de titel ‘De Smaak van het Noorden, boodschappen en maaltijden gratis bezorgd, thuis of op het werk’ – de komende periode zal worden gebouwd aan een online propositie “die uniek is in het land”. 

Focus op kernactiviteiten

Voor de verkopende partij, de Kwadrantgroep, vormt de verkoop de laatste belangrijke stap van de eerder ingezette koerswijziging. Deze behelst een afstoot van alle non-core activiteiten waarmee de groep zich tot voor kort nog bezighield, waardoor een pure focus ontstaat op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van het bieden van zorgverlening aan ouderen en chronisch zieken in de provincie Friesland. Vorig jaar werden in het kader van deze toegenomen focus al de verschillende hulpmiddelenbedrijven verkocht. Zo werden Hulpmiddelen Centrum (HMC), Lammert de Vries Revalidatietechniek, Revatech en Groene Kruis Winkel overgenomen door JenS Beenhakker en Dantuma door branchegenoot Mathot Medische Speciaalzaken.

Nu ook voor Van Smaak een koper is gevonden, zijn alle non-core dochterbedrijven van de hand gedaan. De KwadrantGroep laat weten dat ze voor haar maaltijdvoorziening wel zal blijven samenwerken met van Smaak. De overname vindt plaats in de vorm van een aandelentransactie, waarbij wordt aangegeven dat alle Van Smaak-medewerkers in dienst zullen blijven bij de onderneming en de bedrijfsvoering grotendeels in ongewijzigde vorm zal worden voortgezet. 

BCCF, Accuracy, Deloitte and Houthoff

Betrokken bureaus

Tijdens het overnametraject werd de KwadrantGroep bijgestaan door Boer & Croon Corporate Finance (BCCF). Het Amsterdamse M&A-bureau verzorgde ook al het sell-side advies voor de zorggroep bij de verkoop van de andere afgestoten dochterbedrijven. Ditmaal werd een team afgevaardigd bestaande uit Partner Dagmar Enklaar, Director Daan Haeck en Analyst Nikki Kraijenoord. Ook Accuracy was betrokken bij de totstandkoming van de deal. Namens de op Schiphol gevestigde overnamespecialist verschaften Partner Bas van Helden, Senior Manager Amarins van der Meer en Associate Barry van der Vliet transactieondersteuning. 

Vanuit Deloitte werd daarnaast belastingadvies gegeven door Director Rein Baarsma. Tot slot was ook advocaten- en notarissenkantoor Houthoff een van de spelers die bijdroegen aan de deal. Het op de Zuidas gevestigde kantoor werd vertegenwoordigd door Michiel Pannekoek, Daphne van Boxtel en Vivian van de Haterd, die juridisch advies verleenden. Rond de overname zijn geen financiële details naar buiten gebracht. 

Gerelateerd: Deals in zorg naar recordhoogte dankzij private equity en buitenlandse partijen. 


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup